Programma
Header distraction by design

Distraction by design - Over de strijd om ons reptielenbrein in een aandachteconomie

Distraction by design - Over de strijd om ons reptielenbrein in een aandachteconomie

maandag 21 januari 2019

maandag 21 januari 2019

In Tolhuistuin - Club

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma met zitplaatsen

Urenlang Facebooken, bingewatchen op Netflix en whatsappend de straat oversteken. De technologie waar we dagelijks gebruik van maken kluistert ons aan onze apparaten. En niet zonder reden.

In een wereld waarin informatie alomtegenwoordig is, is aandacht een schaars goed. 

Bij de bouw van apps en algoritmen wordt kennis van de menselijke psyche ingezet om onze aandacht te grijpen en vast te houden: distraction by design. Want in een aandachteconomie strijden techreuzen om onze schermtijd en is onze aandacht geld waard.

Maar er is hoop. Verschillende voormalig Facebook- en Googlemedewerkers klappen uit de school. Ze hebben spijt over hun bijdrage aan de ontwrichtende gevolgen die distraction by design heeft voor de samenleving. Ze bundelen krachten en zetten de kennis uit Silicon Valley in voor een toekomst met humane technologie.

Ook in Nederland gebeurt er van alles op dit gebied. Steeds meer mensen voelen een zekere smartphone fatigue. Het programma ‘Distraction by design’ gaat in op die behoefte. Wat is aandacht? Welke psychologische kennis wordt gebruikt om onze aandacht te vangen? Waarom is ons brein daar zo ontvankelijk voor? Hoe krijgen we onze aandacht uit de grip van technologie? Hoe krijgen we de controle terug? 

Op maandag 21 januari bespreken we het in de Tolhuistuin met hoogleraar cognitieve psychologie dr. Stefan van der Stigchel, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek dr. Peter-Paul Verbeek, hoofdredacteur van Next Nature Network Ruben Baart, mede-initiatiefnemer van Screen Free Sunday Barbara Putman Cramer, initiatiefnemer Humane Tech Amsterdam Martijn Catz en programmamaker Shula Tas

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Club

    Route naar Tolhuistuin

    Tolhuistuin (voorheen Paradiso Noord) is gevestigd aan IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Voor clubnachten wordt de ingang aan de achterkant gebruikt (Buiksloterweg 5C), die te bereiken is via het Overhoeksplein. In het pand bevindt zich restaurant THT, dat een uitgebreide menukaart voor iedere muziekliefhebber serveert - reserveren wordt aangeraden.

    Paradiso Programme

    Programma