Programma
Header design conferentie

Design conferentie Wonder van Eindhoven

Design conferentie Wonder van Eindhoven

zaterdag 16 februari 2013

zaterdag 16 februari 2013

Zaal open: 12:30, Zaal sluit: 17:00

Paradiso en Het Wonder van Eindhoven presenteren de Design conferentie Wonder van Eindhoven in De Balie. Adres: Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.


Wat maakt Eindhoven dé designstad van Nederland? Waarom gebeurt er in Eindhoven zoveel en waarom trekt de stad grote nationale- en internationale namen op gebied van design aan? Heeft de gemeente hierin een leidende rol gehad, zijn het de ontwerpers zelf die dit proces in gang gezet hebben of komt het door de belangrijke rol van het onderwijs in de stad? Deze vragen staan centraal tijdens de design conferentie van het Wonder van Eindhoven. De sprekers vertellen over: Mary Ann Schreurs, Jos Roijmans, Ton van Gool en Jack Hock over het Strijp S complex, Rob van der Ploeg over de creatieve broedplaats Sectie C, Miriam van der Lubbe over de Dutch Design Week, Gijs Bakker over het design onderwijs in Eindhoven en John Körmeling vertelt hoe het is om als ontwerper in Eindhoven te wonen en te werken.


Paradiso, de VPRO en Uitgeverij Podium vieren Het Wonder van Eindhoven in de vorm van een boek, uitgebreide aandacht op (digitale) televisiekanalen en een cultureel festival, op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2013. 

Sprekers

Mary Ann Schreurs, wethouder van Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte legt uit op welke manier de Gemeente Eindhoven de afgelopen jaren vorm heeft gegeven aan het designbeleid van de stad, onder het motto: “We’ve got the design, and we are not afraid to use it”. Jos Roijmans en Ton van Gool zoomen vervolgens in op Strijp S. Zij zijn als Programma-manager en Projectleider Cultuur nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit spraakmakend project: de ontwikkeling van oude Philips fabrieken naar een creatief bolwerk dat ver buiten de landsgrenzen bekend is. Jack Hock, werkzaam bij Trudo en projectdirecteur Strijp S, sluit hier op aan.


Miriam van der Lubbe studeerde aan de Design Academy en het Sandberg Instituut. Zij is gespecialiseerd in product-, interieur- en tentoonstellingsontwerp. Met haar werk probeert ze discussie te ontlokken en op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Samen met Niels van Eijk ontwerpt ze voor onder andere Droog, Habitat, Stedelijk Museum Amsterdam, het Nationaal Archief, Artifort, Forbo, Arco en Lensvelt en produceren ze in eigen beheer. Sinds 2011 ontwerpen ze ook voor hun eigen label Usuals. Werk van Van Eijk & van der Lubbe is wereldwijd opgenomen in museum collecties. Van Der Lubbe is een van de grondleggers geweest van de Dutch Design Week.  


Rob van der Ploeg is een Eindhovense ondernemer die door cultuur en horeca te combineren een nieuw concept heeft gelanceerd waarmee hij een platform creëert voor de creatieve industrie. Na het succes van Smalle Haven, een combinatie van cultuur, expo, horeca en winkelen in het centrum van Eindhoven, is hij de creatieve broedplaats Sectie C in Tongelre is gestart. Zo’n negentig ontwerpers hebben hier hun werkplaats gevestigd. Van der Ploeg gebruikt opbrengsten uit zijn restaurant om een creatief, cultureel bolwerk op te zetten, onafhankelijk van subsidie. Het door hem ontwikkelde format, dat zowel leegstand van niet verhuurbare ruimtes aanpakt, als de behoefte vanuit de culturele sector aan betaalbare werkplaatsen, slaat dusdanig aan dat er gekeken wordt naar mogelijkheden dit ook op andere plekken toe te passen. Van der Ploeg zoekt naar een balans tussen commerciële insteek en culturele motieven waarbij inkomsten uit de horeca culturele activiteiten financieren.


Gijs Bakker is opgeleid als sieraad- en industrieel ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Konstfack Skolen in Stockholm. Hij geldt als een pionier op het gebied van sieraadvormgeving. Naast zijn werk als zelfstandig opererend ontwerper waarbij hij naast aan sieraden ook op gebied van o.a. product design en openbare ruimte werkte, richtte hij samen met Renny Ramakers in 1993 het spraakmakende Droog Design op. In 1996 was hij de initiator van Chi ha paura…? een eigentijds sieradenlabel opgebouwd met producten van bekende nationale en internationale ontwerpers. Na een intensieve samenwerking met het Taiwanese Design Council en Crafts Council aan het project ‘Yii’ is hij tegenwoordig de art director voor het Taiwanese label HAN Gallery, dat hier uit voortgekomen is. Daarnaast reist hij de wereld over voor lezingen, jureringen en workshops.
Bakker heeft aan meerdere opleidingen gedoceerd maar vooral een belangrijke rol gespeeld in het design onderwijs in Eindhoven: hij was hier van 1987 tot 2012 betrokken bij de Design Academy en werkte vanaf 2000 als hoofd van de Masters.


John Körmeling is van huis uit architect. Hij heeft een brede en onconventionele kijk op architectuur, omdat dit voor hem niet slechts bouwkunst behelst, maar ook stedenbouwkunde, design en beeldende kunst.  Met zijn eigenzinnige werkstijl en verrassend heldere kijk op het dagelijkse leven heeft Körmeling het hart van menigeen veroverd. Kenmerkend voor zijn werk is de relativerende humor die eruit spreekt. John Körmeling heeft zowel in Nederland, als in het buitenland naam gemaakt met een aantal opvallende projecten, waaronder het Draaiend Huis in Tilburg, het Drive In Wheel, een reuzenrad voor auto’s in Utrecht en Canada en Happy Street, het Nederlandse paviljoen voor de Wereld Expo in Shanghai.


Foto's door Jack Aarts

Foto's door Jack Aarts
Foto's door Jack Aarts
Foto's door Jack Aarts
Foto's door Jack Aarts

Programmaboekje Wonder van Eindhoven

Paradiso Programme

Programma