Homodemonstratie 1978 web banner

Demonstratie tegen de heteronormaliteit

Demonstratie tegen de heteronormaliteit

zaterdag 24 juni 1978

zaterdag 24 juni 1978

In Paradiso

Op 24 juni 1978 vond in Amsterdam de tweede grote demonstratie in het kader van queerrechten plaats. Ongeveer tweeduizend mensen liepen destijds mee in een mars om meer aandacht te creëren voor de onderdrukking van homoseksualiteit en de gedwongen heteroseksualiteit binnen de maatschappij. De dag werd afgesloten met een aantal grote feesten in verschillende zalen die bij het COC aangesloten waren, waaronder Paradiso.

De gehele dag stond in het teken van de internationale solidariteit met destijds vervolgde homoseksuele personen in de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Rusland, Duitsland en Engeland. Niet alleen in deze landen, maar ook in Nederland werd de queergemeenschap onderdrukt. Zo moest je destijds je seksuele voorkeur gedwongen opgeven tijdens bij het opmaken van een proces-verbaal bij het doen van aangifte, werden er Kamervragen gesteld over het opvoeden van kinderen door niet-hetero ouders, werd je als queer persoon in veel gevallen geweigerd als huurder en werd je vaak ontslagen wanneer je je seksuele geaardheid openbaar maakte. 

De eerste homoprotestmars van Nederland

In 1977 vond de eerste Nederlandse homoprotestmars plaats. Deze demonstratie werd aangewakkerd door de heksenjacht op homoseksuelen in Amerika. In Florida werd datzelfde jaar besloten om de verordening die 'discriminatie op grond van seksuele geaardheid bij huisvesting of werk' verbood, terug te draaien. De LHBTQI+-beweging in Nederland kende toen nog geen traditie van protesten zoals ze in Amerika hadden met de Gay Pride-marsen. Tot 1977, toen de Lesbische Alliantie met toestemming van de politie de eerste queer protestmars organiseerde in Nederland. Ruim vijftienhonderd mensen liepen mee, veelal behorend tot de lesbische gemeenschap van Nederland.

Stop de heksenjacht 1 png wqnl rszd

De demonstratie van 1978

Deze demonstratie werd in 1978 herhaald. De demonstratie werd ditmaal georganiseerd door Lesbian Nation, de Rooie Flikkers en enkele leden van politieke homogroepen samen. De mars startte om 13.00 uur bij het Frederiksplein en eindigde bij het Vondelpark. Waar in 1977 voornamelijk (lesbische) vrouwen meededen aan de demonstratie, hadden de lesbische gemeenschappen dit jaar moeite om hun achterban op te zwepen. Lesbische groepen die zouden optreden tijdens de demonstratie zeiden last-minute af en gebruikte hier smoesjes voor. De reden: zij voelden zich in het nauw gedreven door de grote oververtegenwoordiging van homoseksuele mannen. Een aantal frontvrouwen van lesbische gemeenschappen drukten zich hierover uit in de pers en in verschillende manifestaties: recht voor homoseksuelen omvat namelijk de gehele bevolkingsgroep die zichzelf als queer beschouwd, niet alleen hen van het 'mannelijke geslacht'.

Demonstratie tegen onderdrukking homos in amsterdam 9a2ad2 1024

Afterparty in Paradiso

Na afloop van de succesvolle dag vonden er in het Vondelpark optredens plaats, waarna het publiek zich verplaatste naar diverse zalen om verder te feesten. Ook in Paradiso was het groot feest met optredens van Ramses Shaffy (in de Bovenzaal!), Tedje en de Flikkers, Hot Peaches en nog veel meer excentrieke acts. Ook werden er in het voormalige Huis van Bewaring 'flikker- en pottenfilms' gepremieerd. Alle acts en activiteiten die zich afspeelde tijdens deze avond lees je hieronder terug op de originele flyer van het feest.

Homodemo kader

Bronnen

Wil je iets toevoegen aan het archief? Mail dan jouw foto's, video's of verhaal naar maili[email protected]. Zo maken we samen het Paradiso-archief compleet.

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn ook een aantal parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma