Programma
Facebook de uitvinders van Soul

De Uitvinders van Soul en R&B (8+)

De Uitvinders van Soul en R&B (8+)

zondag 15 september 2019

zondag 15 september 2019

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 12:30, Hoofdprogramma: 13:00

Stadspas: €5,50 (incl. servicekosten)
 • Programma met zitplaatsen

‘De uitvinders van Soul en R&B’ is een voorstelling voor kinderen vanaf acht jaar over de oorsprong en ontwikkeling van soulmuziek. Soul en R&B sterren als Khalid en Ariana Grande brengen soulful muziek die bijna honderd jaar geleden ontstond. Hoe ging dat toen? Wie waren de pioniers? En hoe werd deze muziekstroming zo populair?

Op deze middag interviewt Niek Barendsen (scriptschrijver en host) zangeres, actrice en songwriter Beyoncé - gespeeld door actrice Joy Wielkens. Aan de hand van live muziek door Grim Tim en video-archiefmateriaal van vj Supreme Cuisine vertelt zij over de begindagen van de soul, over pioniers als Ray Charles en Sam Cooke en het toen godslasterlijke karakter van hun teksten. Het verhaal van soul is ook het verhaal van slavernij, en de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King. Vanwege de onlosmakelijke band met gospelmuziek kent deze editie een speciaal optreden van zangers van het ZO! Gospel Choir.  

Aansluitend op de voorstelling is er een Soul Power Afterparty in de Kleine Zaal!


Niek Barendsen schreef het script van de voorstelling en treedt op als host. Hij is onder meer bekend van zijn sketches voor Het Klokhuis en de series ‘Welkom in de 80-jarige oorlog’ en ‘Welkom in de jaren ‘60’.


Joy Wielkens, actrice en zangeres, volgde haar opleiding op de Amsterdamse Toneelschool en de Kleinkunst Akademie.  De afgelopen jaren was ze te zien in verschillende theater- en televisieproducties, zoals ‘A Raisin in The Sun’ en de politieserie ‘Van Speijk’. Bij de voorstelling ‘Billie!’ (2018) kroop zij in de huid van jazz- en soullegendes als Nina Simone, Billie Holiday en Amy Winehouse. 


Grim Tim is de band die het verhaal van Beyoncé live illustreert, zoals zij eerder ook deden tijdens de Uitvinders van Pop. Een powertrio dat een dynamisch brouwsel creëert, doordrenkt met vuige rock, teruggaand naar de gloriedagen van rock 'n roll. Hun goed ontvangen album ‘Why Do It At All’ kwam afgelopen november uit.

Vj Supreme Cuisine, alias Menno Spieker, verzorgt de visuals. Hij is vj, graphic designer, motion graphic designer en party organisator. Voor ‘De Uitvinders van…’ combineert hij beeldredactie met vj skills.

Voertaal: Nederlands.

 

‘De uitvinders van Soul & R&B…’ is een initiatief en productie van Paradiso. Het is de derde editie in een serie van vier over de oorsprong van verschillende muziekstromingen. In februari stond hip hop centraal, in april pop, een editie over dance volgt nog. Wil je hierover bericht ontvangen? Meld je dan hier aan voor de mailinglijst.

‘De uitvinders van hip hop’ wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds21VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  190915 Uitvinders Soul RB Paradiso Eva Wertheimer 17
  Uitvinders van soul
  190915 Uitvinders Soul RB Paradiso Eva Wertheimer 19
  Uitvinders van soul 2
  190915 Uitvinders Soul RB Paradiso Eva Wertheimer 25

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma