Programma
Paradiso

Daniel Dennett – lezing Kinds of Things: The scientific image and the manifest image

Daniel Dennett – lezing Kinds of Things: The scientific image and the manifest image

Sunday 18 November 2012

Sunday 18 November 2012

Science tells us the living world is made of proteins, DNA, and the like, and the whole world is made of protons, electrons, photons, quarks and the like. Common sense tells us that the world is also furnished with colors, smells, and pains, songs and poems, dollars and euros, and opportunities and decisions, among other things.

What are these familiar things made of? Atoms? Something else?  The philosopher Wilfrid Sellars famously said “The aim of philosophy, abstractly formulated, is to understand how things in the broadest possible sense of the term hang together in the broadest possible sense of the term.”  This is not any other discipline's job, and it is a job well worth doing.

Daniel Dennett (1942, Boston USA) is een filosoof die schijnbaar moeiteloos bevindingen uit uiteenlopende wetenschappelijke disciplines aanwendt voor de klassiek filosofische vragen. Inzichten uit de neurowetenschap dragen bij aan het antwoord op vragen naar de aard van bewustzijn, vrije wil en kunstmatige intelligentie. Vanuit Darwins evolutieleer verklaart hij de oorsprong en betekenis van de religie.

Zijn ideeën neergelegd in boeken als Breaking the spell/ religion as a natural phenomenon (2006), Darwins dangerous Idea (1995) en Consciousness Explained (1991) zijn even vindingrijk en onverwacht als deze diepgravend en verstrekkend zijn. Zijn werk is vooral een warm pleidooi voor de kracht van ongebonden denken. Als bevlogen docent en veelgelezen schrijver is hij zowel een bron van inspiratie voor academische collega’s als voor het grote publiek.

De Stichting Praemium Erasmianum reikt op 14 november de Erasmusprijs 2012  aan Daniel Dennett uit. Hij wordt gelauwerd vanwege zijn vermogen om het culturele belang van wetenschap en techniek voor een breed publiek toegankelijk te maken. De prijs ten bedrage van €150.000 wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal wetenschappelijk gebied. Eerdere prijswinnaars die ooit in Paradiso optraden zijn de Amerikaanse historicus William McNeill, essayist Ian Buruma en de Argentijnse componist Mauricio Kagel.

In Nederland kreeg Dennett landelijke bekendheid door zijn optreden in de VPRO TV-serie Een Schitterend Ongeluk van Wim Kayzer. Sindsdien gaf hij gastcolleges aan diverse universiteiten, was hij eregast van het Paleissymposium over bewustzijn in 2010 en ontving hij op 6 januari 2012 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

De inleiding op de lezing van Daniel Dennett wordt verzorgd door schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt.

Moderator is Machiel Keestra, als wetenschapsfilosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De lezing is een co-productie met de Stichting Praemium Erasmianum www.erasmusprijs.org

Paradiso Programme

Programma