Paradiso

Cross-linx: Patrick Watson + Amsterdam Sinfonietta, Lamb + Amsterdam Sinfonietta, Nils Frahm, The Dodos, Brandt Brauer Frick, Hauschka ft Samuli Kosminen (Mum), Rachel Grimes e.a.

Cross-linx: Patrick Watson + Amsterdam Sinfonietta, Lamb + Amsterdam Sinfonietta, Nils Frahm, The Dodos, Brandt Brauer Frick, Hauschka ft Samuli Kosminen (Mum), Rachel Grimes e.a.

Saturday 2 March 2013

Saturday 2 March 2013

In 2013 is het Cross-linx festival voor het eerst ook in Amsterdam te zien. Cross-linx laat uitdagende en verrassende combinaties zien van indie-classical muziek (avant-garde pop en nieuwe muziek).

LET OP: Cross-linx in Amsterdam is uitverkocht, maar er zijn wel nog kaarten beschikbaar voor Cross-linx in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Zie www.cross-linx.nl

TIP voor de smartphone gebruikers: gebruik de Festivalinfo app met (offline) blokkesnchema en artiesteninfo. Het is mogelijk om het blokkenschema (tevoren) in te laden via een wifi-verbinding en de app vervolgens offline te gebruiken.

Naast Patrick Watson zal ook het triphopduo LAMB op de Cross-linx podia te zien zijn. Lamb (bestaande uit Andy Barlow & Lou Rhodes) verzorgt speciaal voor Cross-linx een optreden met maar liefst vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta. Lamb speelt om 20.00 uur, Patrick Watson om 21.45 uur.

Samen met Nils Frahm, The Dodos, Brandt Brauer Frick, Hauschka ft Samuli Kosminen (Múm), Rachel Grimes en een flink aantal Music Mining acts touren Watson en Lamb van 28 februari tot 4 maart 2013 langs Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Met het bekendmaken van deze namen is het Cross-linx programma 2013 compleet.

Het is niet voor niets dat Lamb op Cross-linx staat, want hun grootste hit Gorecki is geïnspireerd op de meeslepende Symfonie nr 3 van de gelijknamige Poolse componist. Lamb verzorgt een optreden met vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta. De set bestaat uit een sfeervolle mix van hun grootste hits, hun laatste cd '5' en daarnaast ook nieuw werk.

Met gepaste trots kondigt Cross-linx ook The Dodos aan. De indierockband, bestaande  uit het duo Meric Long (gitaar en zang) en Logan Kroeber (drums en percussie) wordt vaak vergeleken met Animal Collective. Live zorgt deze band uit San Francisco voor een uitbundige sfeer, doeltreffend voortgebracht door hun ophitsende composities met popriffs en eigenzinnige drumpartijen. Hun laatste plaat No Color dateert van 2011 en onlangs waren zij met Calexico op tour.

Het Duitse trio Brandt Brauer Frick bestaat uit drie musici - één klassiek geschoold, twee met een jazzachtergrond - met een grote liefde voor techno. Hun doel: akoestische dancemuziek maken, oftewel: techno zonder computers. Met hun muziek brengen zij de cross-over naar een nieuw niveau. Zelf noemen ze het: ‘muziek die klinkt alsof men Steve Reich en Theo Parrish onder één noemer heeft gebracht’.

Tijdens hun optreden heeft Brandt Brauer Frick Om'Mas Keith als special guest bij zich. Als zanger timmert hij nog niet zo lang aan de weg, maar als producer is hij zeker niet een van de minsten. Zo werkte hij met Erykah Badu, John Legend, Jay-Z en Kanye West en Jamie Woon.

Amsterdam Sinfonietta begeleidt zowel Lamb als Patrick Watson en is al 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble bestaat uit 18 strijkers en staat onder leiding van concertmeester Candida Thompson. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Het orkest heeft een rijke traditie in cross-over programma's, waaronder de jaarlijkse 'Breder dan klassiek'-nieuwjaarstournee.

In opdracht van Cross-linx ontwikkelt Patrick Watson een programma van circa zestig minuten waarvoor hij nieuw werk schrijft. Dit werk zal mede worden gearrangeerd door de Engelse dirigent (o.a. Metropole Orkest) en arrangeur Jules Buckley. Deze nieuwe muziek van Patrick Watson wordt afgewisseld met diens favoriete klassieke muziek. Tijdens het Cross-linx staat Watson - inclusief zijn band - samen met de strijkers van Amsterdam Sinfonietta op het podium.  Kijk op  www.youtube.com/Crosslinxkanaal voor drie korte filmpjes waarin hij over zijn favoriete klassieke muziek praat.

Music Mining

Onmisbaar element van Cross-linx is Music Mining: een festival in een festival. Onder begeleiding van de Music Miners - te herkennen aan de gekleurde helmen - wordt het publiek naar het optreden gebracht. De intieme concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken zoals ondergrondse gangen en kelders. Dit keer staan op het programma: Kate Moore & Simon Calixo (3x3x3), Alvaret Ensemble, Gleen Orlando Mardenborough en Onno Govaert (3x3x3), Cecilia Moisio en Marlon Penn (3x3x3), Katharina Gross en Aart Strootman’s Temko.

Indie-classical en avantgarde popmuziek

Met een avontuurlijke en open-minded instelling slaat het Cross-linx Festival in het bestek van één gevarieerde avond vele bruggen en legt het festival veelal onvermoede verbindingen bloot tussen gecomponeerde nieuwe muziek en artiesten uit de avantgarde popscene. Cross-linx kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur juist op onverwachte plekken binnen de concertzalen en in de speelsteden.

Op eerdere edities van Cross-linx Festival passeerden The National, Nico Muhly, Owen Pallett, Eels, Efterklang, The Ex, Spinvis, Rhys Chatham en Yann Tierssen de revue. Zij werkten samen met klassieke gezelschappen zoals het Asko|Schönberg, Holland Baroque Society en het Metropole Orkest.


Ga voor meer informatie naar de website van Cross-linx. Een tijdschema volgt binnenkort!

Paradiso Programme

Programma