Cross-linx: o.a. José González, Ólafur Arnalds en philharmonie zuidnederland, Patrick Wolf, My Brightest Diamond, Lavinia Meijer - Locaties: Paradiso & People’s Place
Cross-linx: o.a. José González, Ólafur Arnalds en philharmonie zuidnederland, Patrick Wolf, My Brightest Diamond, Lavinia Meijer - Locaties: Paradiso & People’s Place
donderdag 6 februari 2014
donderdag 6 februari 2014
Paradiso presenteert Cross-linx in Paradiso en People’s Place. Adres People’s Place: Stadhouderskade 5, Op vertoon van entreekaart krijg je in Paradiso een polsbandje. Dit geeft ook toegang tot People’s Place.
Bekijk HIER het blokkenschema.
Line-up: José González & philharmonie zuidnederland, Olafur Arnalds & philharmonie zuidnederland, Patrick Wolf & philharmonie zuidnederland, My Brightest Diamond & Detroit Party Marching Band, Lavinia Meijer, Cabaret Contemporain, Lubomyr Melnyk, Douglas Dare, Tim Fite en Liam Byrne.
José González en philharmonie zuidnederland
Sinds de Sony reclame, van acht jaar geleden, waarin duizenden gekleurde ballen op zijn versie van Hearbeats (The Knife) door de straten van San Francisco stuiterden, is José González een gevierd singer-songwriter. Zijn warme, beetje krakende stem is soulvol en weet de luisteraar dankzij het begeleidende gitaarspel langzaam in trance te krijgen. De Zweedse zanger/gitarist maakt de laatste jaren vooral deel uit van het even bezwerende trio Junip, maar werkt inmiddels hard aan zijn derde solo-album. Cross-linx heeft de première van een aantal van zijn nieuwe nummers. González zal solo spelen, waarbij hij tijdens een aantal nummers begeleid wordt door een 10-koppig ensemble van philharmonie zuidnederland.
Olafur Arnalds en philharmonie zuidnederland
De verstilde minimalistische composities van Ólafur Arnalds (Erased Tapes label) moeten haast wel uit IJsland komen. Net als de muziek van landgenoten Sigur Rós of Múm beginnen Arnalds nummers vaak verstild, als een misthoorn in de verte. Vervreemdend en geruststellend tegelijk, zoals de muziek van labelgenoot Nils Frahm, met wie Arnalds ooit samenwerkte. Zanger Arnor Dan (prachtig ijl klinkend op het recente album For Now I Am Winter) en de 22-koppige philharmonie zuidnederland zullen Arnalds tedere muziek de juiste omlijsting geven.
Patrick Wolf en philharmonie zuidnederland
Patrick Wolf speelt ongeveer elk instrument dat er bestaat met een eigen gevoel voor dramatiek en theater. Al vanaf zijn elfde neemt hij eigenhandig zijn eigen muziek op. Viool, piano en elektronica zijn de hoofdbestanddelen waarmee Patrick Wolf de luisteraar kippenvel bezorgt en de concerten van dit excentrieke genie zijn vaak van een buitenaardse schoonheid. Zijn laatste platen klinken opmerkelijk up-beat en kleurrijk, flirtend met invloeden van zowel disco als electronica. Deze avond zal Patrick Wolf met een klein ensemble van philharmonie zuidnederland spelen. Wij verwachten dat deze samenwerking net zo bijzonder zal worden als het prijzen winnende optreden van Patrick Watson in 2013.
My Brightest Diamond
Eerst is er de stem van de Shara Worden. Klassiek geschoold en toch speels, soms zelfs kinderlijk. Ze zingt met een soort naïviteit die je ook terughoort in de arrangementen die ze maakt voor haar band My Brightest Diamond. Drie platen verschenen er, en ze klinken allemaal anders. Wat overeenkomt is de achterliggende gedachte dat het vooral niet alledaags mag klinken. Het soms complexe instrumentarium klinkt altijd lichtvoetig en geeft Worden alle ruimte om behalve dartel ook dromerig, bezeten en dwingend te klinken. Voor Cross-linx vervult Shara Worden tevens de rol van gast-curator: zij heeft Cabaret Contemporain, Liam Byrne en Detroit Party Marching Band uitgenodigd.
Detroit Party Marching Band
De Detroit Party Marching Band bestaat uit meer dan dertig amateur-muzikanten uit Detroit die met een soort guerrillatactiek de argeloze toeschouwers overrompelen. Op uitnodiging van My Brightest Diamond zal dit dolenthousiaste, vrolijkmakende gezelschap de pauze op Cross-linx veraangenamen en het publiek meevoeren van Paradiso naar People's Place met muziek die uit alle windstreken bijeengesprokkeld lijkt. Van New Orleans-funeral marches tot Balkan feestmuziek komt er in een curieuze potpourri van alles voorbij. De stemming is altijd euforisch, de muziek even onvoorspelbaar als opzwepend, en het verrassingselement essentieel.
Lavinia Meijer
De Nederlandse harpiste van Koreaanse afkomst Lavinia Meijer komt tot de beste resultaten als ze de componisten wiens werk ze graag speelt ook ontmoet heeft. Na kennismaking met Philip Glass in Amsterdam nam ze diens Metamorphosis op wat tot een platina verkoop zou leiden. Als eerste Nederlandse muzikant kreeg ze daarop een wereldwijd contract bij het hernieuwde Sony Classical Music. Zeer populaire klassieke muziek weet Lavinia Meijer op een solo weinig gespeeld instrument een extra dimensie te geven. Tijdens Cross-linx speelt Lavinia Meijer voor het eerst haar interpretaties van enkele nummers van Radiohead en Olafur Arnalds.
Lubomyr Melnyk
De uit Oekraïne afkomstige Lubomyr Melnyk (1948; Erased Tapes label) is pionier van de zogeheten ‘continuous music’, een razendsnel ratelen van noten op de piano. Zijn kwaliteiten laten zich aardig vatten in cijfers en records, alsof het een topsporter betreft. Zo is hij houder van het record meeste-noten-per-hand tegelijk spelen (namelijk 19,5 per seconde) maar ook het record meeste-individuele-noten-per-uur staat met 93,650 op zijn naam. Maar muziek is natuurlijk geen topsport, het belangrijkste is dat het ook nog eens buitengewoon bijzonder klinkt. Het spel van beurtelings botsende en dan weer harmoniërende noten is bij Melnyk live nog spectaculairder dan op papier.
Cabaret Contemporain
De vijf muzikanten uit Parijs die Cabaret Contemporain vormen lijken zich net zo goed thuis te voelen binnen de elektronische dansmuziek als in de minimal music. Op hun cv prijken al samenwerkingen met hippe dj’s uit hun stad terwijl het vijftal zich ook al eens met succes vergreep aan Steve Reichs meesterwerk van de minimale muziek: Music For 18 Musicians. Hun begin 2014 te verschijnen debuutalbum belooft een mooie middenweg te vinden tussen klassiek, avant-garde en minimal. De eigen instrumentale, veelal akoestische stukken verraden invloeden van Terry Riley en Philip Glass maar kennen evengoed een spanningsboog die de sets betere techno dj’s kenmerkt.
Douglas Dare
Het Britse platenlabel Erased Tapes komt na voor Cross-linx gangers bekende namen als Nils Frahm, Peter Broderick en eerder genoemde Olafur Arnalds en Lubomyr Melnyk met alweer een bijzonder talent: de Brit Douglas Dare. Eerder dit jaar verscheen van hem al de fraaie EP Seven Hours die dit voorjaar gevolgd gaat worden door een volwaardig album. Mooie, verstilde pianoklanken in samenspraak met intense zang levert bij Dare een spannend geheel op.
Tim Fite (met strijkkwartet)
Liedjesschrijver Tim Fite is naast muzikant, zanger en componist van wonderlijke springerige muziek ook beeldend kunstenaar. Muziek en tekeningen/schilderijen kenmerken zich door spontane invallen en uitingen van expressionisme. Veel van zijn liedjes brengt hij in eigen beheer online uit, maar voor het vooraanstaande Anti label (Tom Waits, Neko Case) bracht hij drie albums uit die vergelijkingen opriepen met het vroege werk van Beck. Fite, afkomstig uit Brooklyn integreert net als Beck folk, hiphop en rock in pakkende, en toch altijd wat dwarse liedjes.
Liam Byrne
De Britse Liam Byrne speelt viola da gamba (Italiaans voor beenviool) en zingt er een klassiek aandoend soort folkliedjes bij. Onder meer Nico Muhly zullen in barok-sfeer kamermuziek liedjes componeren die Byrne ten gehore zal brengen. Eerder werkte hij al samen met uiteenlopende grootheden uit de klassieke muziek, maar ook met bijvoorbeeld Damon Albarn op diens opera Dr. Dee. www.liambyrne.net
Cross-linx legt in één gevarieerde avond onvermoede verbindingen (bloot) tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Cross-linx kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur juist op onverwachte plekken binnen de concertzalen.
Op eerdere edities van Cross-linx Festival passeerden Patrick Watson, The National, Nico Muhly, Owen Pallett, Eels, Efterklang, The Ex, Spinvis, Rhys Chatham en Yann Tierssen de revue. Zij werkten samen met klassieke gezelschappen zoals het Asko|Schönberg, de Holland Baroque Society en het Metropole Orkest.
Paradiso
56 jaar concerten, clubnachten en cultuur

Concert
Net bevestigd
warner case + Jay Latune
In Bitterzoet
14 juni

Concert
Net bevestigd
Feeble Little Horse
In Bitterzoet
9 juni

Concert
Net bevestigd
Thouxanbanfauni
In Bitterzoet
19 april

Concert
Net bevestigd
Dora Jar
In Tolhuistuin
4 juni

Concert
Net bevestigd
Soft Launch
In Bitterzoet
30 april

Concert
Net bevestigd
49 Winchester
In Paradiso
20 oktober

Concert
Net bevestigd
Remy Bond
In Tolhuistuin
11 juli

Concert
Net bevestigd
The S.O.S. Band
In Paradiso
6 augustus

Festival
Het Mooie Kinderboekenfestival 2025
In Tolhuistuin
25 mei

Concert
Net bevestigd
Sebastian Schub
In Paradiso
19 mei

Net bevestigd
G Flip
In Paradiso
29 mei

Concert
Net bevestigd
Bony Macaroni
In Paradiso
28 september

Concert
Net bevestigd
Elsjam
In Tolhuistuin
22 maart

Concert
Net bevestigd
Sophie and the Giants
In Paradiso
8 november

Concert
Clown Core
In Paradiso
14 augustus

Concert
Net bevestigd
Midland
In Paradiso
30 augustus

Concert
Net bevestigd
The Pharcyde - Labcabincalifornia - 30th Anniversary Tour
In Paradiso
3 juni

Concert
Net bevestigd
Zonneprijs #7 BUG • Gates of Kiev • Wynnm • Marble Waves
In Zonnehuis
3 april

Net bevestigd
Gogol Bordello
In Paradiso
12 september

Concert
Net bevestigd
Africadelic Festival presents Grand Semba and Kizomba Ball with Paulo Flores
In Paradiso
24 mei

Concert
Net bevestigd
José James
In Paradiso
14 juli

Concert
Amber Run
In Paradiso
12 april

Concert
Net bevestigd
Theatre Of Hate
In Tolhuistuin
13 juni

Concert
Net bevestigd
Infinity Song
In Tolhuistuin
25 juni

Talk
Science & Cocktails: Making sense of chaos
In Tolhuistuin
27 april

Concert
Net bevestigd
Café Paradiso
In Paradiso
28 maart

Concert
Net bevestigd