Programma
Banner Cm T 2019 website

Creatief met taal: Hans Bennis over Korterlands

Creatief met taal: Hans Bennis over Korterlands

zondag 13 oktober 2019

zondag 13 oktober 2019

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Vrienden van Verstegen & Stigter: €10,50
Studenten: €5,50
Prijzen inclusief servicekosten
 • Programma met zitplaatsen

Let op: deze lezing is verplaatst naar de kleine zaal van Paradiso.

De eerste lezing in de serie Creatief met taal wordt gehouden door Hans Bennis. Hij zal spreken over anarchie in de schrijftaal. Zijn lezing is getiteld 'Korterlands'.

Veel mensen maken zich zorgen over de kwaliteit van het Nederlands. Moderne media staan vol met uitingen als 'w8ff', 'suc6', 'ltr' of 'kweenie'. Maar afkorten in geschreven Nederlands, het Korterlands, is van alle tijden. Monniken in de Middeleeuwen, marconisten op de grote vaart, relatiezoekers in contactadvertenties, koppenmakers in de krant. Er zit een fascinerende regelmaat in al die verschillende vormen van het Korterlands.

Hans Bennis
Hans Bennis is taalkundige. Hij is Algemeen Secretaris van de Taalunie en bijzonder hoogleraar Taalvariatie binnen het Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Creatief met taal
Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan. En dan is er de taal van de literatuur! Een schrijver – of het nu gaat om proza of om poëzie – schept een eigen werkelijkheid in taal, zoals een schilder dat doet met verf en een componist met klank. In deze serie lezingen draait het om taal en creativiteit.


Zondag 10 november 2019: Roel Willems - 'De verhalende mens'
Zondag 15 december 2019: Marjoleine de Vos - 'Daar slaat hij al een bijzin in'


De taallezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  Wetenschap nieuwsbrief

  Wil je op de hoogte blijven van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso? Meld je dan aan voor de wetenschap nieuwsbrief. 

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma