Programma
Paradiso

Club Pera Live: Imam Baïldi + Arifa feat. Karsu Dönmez

Club Pera Live: Imam Baïldi + Arifa feat. Karsu Dönmez

vrijdag 24 juni 2011

vrijdag 24 juni 2011

Het thema van het Amsterdam Roots Festival is Tracks. Het festival wil zichtbaar en hoorbaar maken hoe culturele achtergrond en tradities een rol spelen als inspiratiebron voor hedendaagse muziek. Paradiso staat deze avond in het teken van een muzikaal feest dat haar roots heeft in de Balkan, Anatolië, de Kaukasus en het Midden Oosten.

Imam Baïldi is een populair Turks gerecht, gemaakt van aubergine gevuld met ui, knoflook en tomaten, klaargemaakt in olijfolie. Een verfijnde smaak die de Griekse broers Lysandros (drums en percussie) en Orestis (DJ) Falireas hebben vertaald naar muziek. Onlangs brachten ze hun tweede album uit, getiteld The Imam Baïldi Cookbook (2010) met daarop bijdragen van LA hiphoppers Delinquent Habits en Maxwell Wright (Ojos de Brujo).

Ondanks de Turkse naam, komt de band uit Athene. De verwijzing naar het Turkse gerecht is een verwijzing naar de muzikale roots van Imam Baïldi die in onder meer in Istanbul liggen, de plek waar Turkse, Griekse, Arabische en Joodse culturen elkaar ontmoeten, delen en uitwisselen. Op The Imam Baïldi Cookbook worden stijlen als electroswing, rebetiko (Griekse bluesmuziek), Turkse Tsiftetelli, hiphop en mambo smakelijk samengevoegd tot heerlijke global pop waarin de bouzouki (familie van de luit) en ook de balkan doorklinken.

De vier leden van Arifa combineren klanken, suites en ritmes uit de Arabische en Anatolische muziek met geïmproviseerde en elektronische muziek. Ton Maas over het debuut ‘Beyond Babylon’ (2010) in de Volkskrant: ‘In ragfijne schoonheid doet dit debuut niet onder voor het beste werk van Anouar Brahem.’ Arifa wordt vergezeld door de Amsterdamse pianiste/zangeres Karsu Dönmez, die ondanks haar jonge leeftijd, bijna geen introductie meer behoeft. Het multitalent beroerde al het Amsterdamse Concertgebouw, North Sea Jazz Festival en het legendarische Carnegie Hall in New York en bracht vorig jaar de cd ‘Live aan ’t IJ’ uit, waarop ze Chopin combineert met de sound van de Zwarte Zee.


Er is ook een Combi-ticket verkrijgbaar voor 23 juni Sugar Factory, 24 juni Paradiso en 25 juni Melkweg. Prijs 40 euro incl. lidmaatschap.

Het concert van Imam Baïldi is onderdeel van het Amsterdam Roots Festival. Na afloop van het concert is er de Club Pera Roots Afterparty feat. DJ Gülbahar Kültür (Lola's World) in de kleine zaal. De afterparty is gratis toegankelijk voor Imam Baïldi concertbezoekers. Meer informatie hier.

Imam Baïldi - Balkan Rumba / Selim


Op de hoogte blijven van de activiteiten van Club Pera? Stuur een mail naar [email protected] of kijk op www.clubpera.nl.
Paradiso Programme

Programma