Programma
Paradiso

Beurs van Kleine Uitgevers

Beurs van Kleine Uitgevers

Sunday 9 December 2012

Sunday 9 December 2012

Ruim 100 kleine uitgevers uit het Nederlandse taalgebied presenteren hun nieuwe titels en recente uitgaven van literatuur, non-fictie en beeldende kunst.

Dat uitgevers klein zijn zegt niets over de kwaliteit van hun uitgaven. Het gaat om een ambitieuze en waardevolle aanvulling op de titels die in Nederland en Vlaanderen worden uitgegeven. Op de Beurs liggen circa 2500 oorspronkelijke titels die vanwege plaatsgebrek in boekhandels en de heersende cultuur van bestsellers geheel ten onrechte nauwelijks zichtbaar zijn. Het gaat om uitgaven van klinkende namen als A.F.Th. van der Heijden, Simon Vestdijk, Oscar Wilde, Curzio Malaparte, Charles Baudelaire, Louis Paul Boon, Jacob Israel de Haan en Allen Ginsberg.

In de kelderfoyer is er een aanvullend literair programma. Van 14.00 tot 15.00 uur gaan Vlaamse filosoof en schrijver Ann Meskens en beeldend kunstenaar Henri Jacobs met elkaar in gesprek over het te verschijnen boek The Grey House, praktijk zonder eigenschappen, een boek met de Gerrit Rietveld Academie als basis. Beiden waren in residentie aan de Gerrit Rietveld Academie, waar ze in 2011 samen The Kitchen hadden. Een tafel midden in de academie, waar iedereen kon aanschuiven voor een kop thee, koekjes en een goed gesprek.
Schrijver, uitgever en journalist Guus Bauer voert van 15.00 tot 16.00 uur gesprekken met Thomas Rosenboom, Alejandro Zambra en Esther J. Ending. Thomas Rosenboom is een Nederlandse schrijver van romans en korte verhalen, bekend van onder andere Gewassen Vlees, Publieke Werken en De nieuwe man. Alejandro Zambra wordt beschouwd als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse auteurs van de huidige generatie. Hij publiceerde verhalen, poëzie, essays en de internationaal bekroonde romans Bonsai en Het verborgen leven van bomen. Esther J. Ending is een van de meest veelbelovende literaire auteurs van Nederland. Zij publiceerde eerder de roman Na Valentijn waarvoor zij de Debutantenprijs ontving in 2004. In 2011 verscheen haar nieuwe spannende roman Stille Mensen. En dichter Richard de Nooy en gitarist Vincent Kruger spelen een deel uit hun nieuwe programma.

Bij de beurs verschijnt een speciale uitgave met recensies, beschouwingen, columns en aankondigingen. Deze beurskrant is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en online te bekijken via http://issuu.com/paradisoamsterdam/docs/beurskrant2012
 

Beursberichten 2012

Paradiso Programme

Programma