Programma
Paradiso

Benefietconcert Rebetika ensemble - Ta Tzimania

Benefietconcert Rebetika ensemble - Ta Tzimania

dinsdag 29 december 2015

dinsdag 29 december 2015

Muziek van de vluchtelingen van toen voor de vluchtelingen van nu. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan de stichting Hulpkaravaan naar Griekenland, die met Griekse vrijwilligersorganisaties samenwerkt. Samen vieren we de gastvrijheid, bezingen we de solidariteit en maken er een groot Rebetika feest van.

Rebetika, ook aangeduid als ‘Griekse blues’, is oorspronkelijk de muziek van de lagere sociale klassen in de grote havensteden van Griekenland en Klein-Azië, het huidige Turkije. In de sloppenwijken van Athene, Piraeus en Thessaloniki mengde de muziek van de vluchtelingen uit het Oosten zich met de muzikale tradities van de eilanden en het Griekse vasteland.

De avond wordt een muzikale, wervelende reis door de geschiedenis van de Rebetika met beeld, live muziek en verrassende gastoptredens. Met: Sakis Mitkas (gitaar, zang, baglamas), Angeliki Stavridou (bouzouki), Ioanna Doglaridou (zang, zílies –cymbaaltjes) en Thanasis Kampas (lead baglamas, zang). Ook met verrassende muzikale bijdragen van o.a. Alexandros Kyrkos, Katerina Georgopoulou en anderen. De avond wordt ingeleid door Hugo Strötbaum, liefhebber en onderzoeker met de korte lezing “Things you never wanted to know about rebetika: Terug in de tijd.”

Sinds het begin van de huidige vluchtelingencrisis vormen de inwoners van de Griekse eilanden - vaak zelf afstammelingen van de vluchtelingen uit begin 20e eeuw - en hun vrijwilligersorganisaties de ruggengraat van de enorme opvangoperatie voor duizenden mensen die op de Griekse kust aanspoelen. Anders dan de buitenlandse NGO’s en de officiële Griekse en Europese instanties, hebben de Griekse vrijwilligers nauwelijks  inkomsten.

Het benefietconcert wordt gesponsord door Paradiso en Hellas Pindakaas en georganiseerd door: Stichting Pera, NGNS Nederlandse Genootschap voor Nieuwgriekse Studies, de Nederlands-Griekse Mediacirkel, Stichting Hulpkaravaan naar Griekenland, de Europese Beweging Nederland (EBN), Taverna Dionysos en de Griekse Gemeenschap van Amsterdam.

Paradiso Programme

Programma