Programma
Paradiso

Africadelic 2017

Africadelic 2017

donderdag 25 mei 2017

donderdag 25 mei 2017

Africadelic viert de culturele rijkdom van Afrika in vier programma's:

17.00-19.30 De Staat van het Continent (kleine zaal)
Presentaties en gesprekken over het Afrika van nu op politiek en maatschappelijk vlak, over kunst en muziek, gepresenteerd door Stephanie Afrifa. Dit jaar in het kader van het VN- decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

19.30 Africadelic Live in Concert: Batida, Bitori, Rajae ea (grote zaal)
Muzikale reis door Afrika, van magreb soul (Rajae) naar Kaapverdische funana (Bitori) tot een combinatie van 70s afro-groove met hedendaagse electronische muziek (Batida). Ook met Afrikaanse dansperformances.

20.30 Koffie: Huntu release party (kleine zaal)
Album release show van de Nederlandse band Koffie.

22.00-04.00 Afterparty: Boddhi Satva, Joenes, KC the Funkaholic & Kumasi Kid (kleine zaal)

Africadelic
Wereldwijd wordt op 25 mei de Internationale Dag van Afrika gevierd. In 1963 werd op deze dag de Organisation of African Unity (OAU) opgericht, waarin dertig onafhankelijke Afrikaanse landen een samenwerkingsverband om eenheid te brengen in Afrika ondertekenden. In Paradiso viert Africadelic op 25 mei de muzikale en culturele rijkdom van het op een na grootste continent ter wereld.  Het heersende beeld van Afrika is dat van een behoeftig continent met veel ontwikkelingsvraagstukken. De rijke culturele sector toont echter een ander, vibrerend en krachtig beeld dat de rest van wereld veel te bieden heeft.

De Staat van het Continent
Presentaties en gesprekken over het Afrika van nu op politiek en maatschappelijk vlak, over kunst en muziek, gepresenteerd door Stephanie Afrifa. Dit jaar in het kader van het VN- decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met:
Ministerie van SZW - UN-Decade for People of African Descent
University Of Colour - Decolonizing the University
New Urban Collective - Black Archives
Alphonse Muambi  - ‘Afrika, democratie kun je niet eten’
IDleaks, Mano A Mano & GingerTheWorld -  Lancering Afrispectives Storymap, storymapping African Descent
Art e Mais - ‘Helden’, muziektheatervoorstelling  geïnspireerd op het leven van Amilcar Cabral
Emmanuel Agyekum - The Other Calendar
Ivan Barbosa – ‘We Zijn Er’, beste muziekvideo van Nederland
Zam Magazine - Lost In Curation
Lancering van de Afrispectives Storymap

Batida
Batida is het geesteskind van de uit Angola en Portugal afkomstige Pedro Coquenão. Het is een uitgesproken modern en kleurrijk project waarin hij samples van oude Angolese afro-groove tracks uit de jaren 70 mixt met hedendaagse electronische dancemuziek. Muziek is het uitgangspunt, maar Batida breidt dat uit met dans, poëzie, vormgeving, fotografie, radio en video. En hoewel hij daarmee ook een politiek en sociaal commentaar geeft, blijft het feestelijke element altijd centraal staan. Wat oorspronkelijk begon als een radioshow waarin nieuwe Afrikaanse muziek gepromoot werd, is langzaam maar zeker doorontwikkeld tot een samenwerkingsproject dat meerdere continenten overbrugt en live uitgebreid wordt met dansers, MCs, live samples en visuals. Facebook | Soundcloud

Bitori
Bitori nha Bibinha, kortweg Bitori, werd geboren op het Kaapverdische eiland Santiago. In de jaren vijftig stond de accordeonist aan de wieg van de funaná, de razendsnelle dansmuziek van de Kaapverdische Eilanden. Hij ontwikkelde zijn eigen snelle stijl die al gauw in zwang raakte, maar het genre werd door de Portugese overheersers verboden. Tot de onafhankelijkheid in 1975, in de jaren tachtig en negentig vierde hij triomfen in zijn geboorteland, om vervolgens in vergetelheid te raken. Tot zijn recente herontdekking. Zijn meesterwerk Bitori Nha Bibinha - opgenomen in Rotterdam! - werd in 2016 opnieuw uitgegeven op het hippe label Analog Africa. Bandcamp


Rajae
De Nederlandse, Marokkaanse én Algerijnse Rajae maakt soulmuziek met een Arabische touch. Haar Maghreb roots mengt ze liefdevol met pop, jazz en folk. De afgelopen jaren werkte ze samen met artiesten als Richard Bona, Amir Sulaiman en Raymzter, en stond in het voorprogramma van Khaled. Deze dame is een artistieke duizendpoot met een passie voor verhalen. Deze vertelt ze niet alleen via muziek en in haar songs, maar ook in haar gedichten, met indringende beelden, video’s, film en in het theater. De komende maanden toert ze met haar eerste muziektheatervoorstelling Thuis, Ontheemd door Nederland. Met haar muziek, waarin ze zingt over zaken als liefde, hoop, racisme en geloof, wil ze een universele boodschap van vrede en verdraagzaamheid overdragen. Website


Koffie
Het Nederlandse Koffie laat zich niet makkelijk in een muzikaal hokje plaatsen. Het is geen pure afrobeat, pop, funk of jazz, maar al deze stijlen tezamen. De band bouwde een festivalreputatie op met verrassende improvisaties en afrobeat grooves enerzijds en de kunst om een goed feest neer te zetten anderzijds. Van het North Sea Jazz Festival tot de Zwarte Cross en van Polé Polé in België tot het Blue Balls Festival in Zwitserland bewees Koffie zich als de gangmaker die de werelden van pop- en jazzmuziek samenbracht. Met het verschijnen van het nieuwe album Huntu kunnen we meer van de band verwachten dit jaar.

Dansperformances
Afrikaanse dansperformances van traditioneel naar hedendaagse met 5 O’Clock Class van de Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), in een choreografie van Ayaovi Kokousse, Percy Kruythoff en John Agesilas. Kizomba dansperformance van Dino da Cruz & Eliza Sala (Nossa Kizomba DAns School).

Boddhi Satva

Bekend als de vader van de ‘ancestral soul’ en afkomstig uit de Centraal Afrikaanse Republiek is Boddhi Satva een DJ Producer die niet alleen het perspectief verandert van hoe mensen naar dance muziek luisteren, maar ook de manier waarop ze het beleven. Hij was de protege van Lil Louie Vega (Masters at Work) en bracht muziek uit op onder meer Osunlade’s Yoruba Records, Bob Sinclair’s Yellow en Dixon’s Innervisions. De afgelopen twee jaren waren er samenwerkingen met St.Germain en het nieuwe album Transition dat met gastartiesten van over de hele wereld dieper in de Afrikaanse diaspora dook. Facebook | Soundcloud
Paradiso Programme

Programma