Programma
Paradiso

Actie Lab door Club Interbellum

Actie Lab door Club Interbellum

Thursday 5 May 2011

Thursday 5 May 2011

Club Interbellum presenteert in samenwerking met Paradiso de grote afsluiter van het Amsterdam Bevrijdingsfestival: Actie Lab. In dit interactieve programma met performances, muziek, werkplaatsen, beeldende kunst en lezingen passeren alle vormen van activisme van 1945 tot nu de revue. De bezoekers gaan met kunstenaars uit verschillende disciplines actief op zoek naar nieuwe manieren om hun engagement te ‘reactiveren’.

Line-up: Martijn Engelbregt / Salah Edin / Eddie The Eagle Museum / The Don’t Touch My Croque-Monsieurs / Keez Duyves (PIPS: lab) / Carlos Llavata / Rob van Kranenburg / Caroline Ruijgrok / De Parasiet / Basisburo / BAVO / Anne-Jan Reijn en Bas Voorwinde / ANGRY / Daan Hofman / Dirk-Johan Klanker / DEMO, 2003 / Frederick Rodrigues / Lara Thoms / Najiba Abdellaoui / Metronomy / e.m.


Actie Lab start om exact 20:00 uur met de officiële presentatie van ‘Mokum, a guide to Amsterdam’. Speciaal voor de gelegenheid wordt deze alternatieve reisgids voor de vrije stad Amsterdam door wethouder Caroline Gehrels in ontvangst genomen.

De Activistenbeurs (grote zaal)

Activisten brengen je de kneepjes bij van het actievoeren tijdens een aantal uitdagende workshops. Hier is de verbeelding aan de macht, worden door Dolle Mina’s ludieke actiemethodes op maat bedacht, spandoeken à la minute gemaakt en daagt rapper Salah Edin je uit tot het schrijven van een eigen protestrap. Je leert er klimmen in het stage grid, het effectief ‘taarten’ van je opponent, jezelf vastketenen, hongerstaken, je eigen actie t-shirt zeefdrukken, een piratenzender opzetten, subversief hacken èn adbusten.

Het Laboratorium (kleine zaal)

Boven in het Laboratorium bouwen kunstenaars en collectieven van diverse disciplines hun actiekampen op. Hier bedenken zij samen met het publiek nieuwe vormen, beelden en ideeën van activisme. Met Martijn Engelbregt, Eddie the Eagle Museum, De Parasiet, Kees Duyves (PIPS:lab) en meer.

Performances

Tijdens Actie Lab worden de podia overgenomen door muzikale activisten. De uit Amsterdam-Noord afkomstige post-avant-garage vrijheidsvechtersband The Don’t Touch My Croque-Monsieurs (TDTMCM) staat berucht om wervelwindachtige live-performances. Met hun expressionistische geilzwetende punkhop geven ze hun reflecties op de het systeem: een mix van punk, rock, hip-hop, metal, pop, soul met een vleugje Will Smith. Pop-chansonnier Daan Hofman is bekend van zijn debuut-cd ‘Fakkels van Suiker’ (2008), originele shows op o.a. Oerol en zijn samenwerking met Spinvis. Met zijn eigenzinnige teksten geeft hij een draai aan de kruising tussen kleinkunst en popmuziek.

Vervolgens doorbreekt de succesvolle rapper Salah Edin alle taboes: hij presenteert een maatschappijkritisch voorproefje van zijn nieuwe Nederlandstalige album ‘WOII’. Daarnaast zijn er opruiende performances van onder meer agent-provocateur Carlos Llavata (Valencia, 1964) en zijn er doorlopende exposities te zien als ANGRY, videoportretten van radicale activisten, onderdeel van een grote tentoonstelling in het Fotomuseum in Rotterdam. De maatschappelijke rol van activisme wordt verkent in de interactieve online kunstinstallatie STOPCHANGEFIGHTFREE.COM van Anne-Jan Reijn en Bas Voorwinde en de interactieve videogame Dance Dance Revolution Revolution maakt de link tussen muziek, dans en rebellie zichtbaar.

De avond mondt uit in de Noodlanding waar het ‘gereactiveerde’ engagement direct getest kan worden op het nieuw toegestroomde publiek. Rond 00.30 uur begint de Britse Electropop band Metronomy.

TDTMCM - I Believe I Can FlyParadiso Programme

Programma