Programma
Paradiso

A Night under Eastern Skies: Al-Kindi, Mercan Dede, Niyaz

A Night under Eastern Skies: Al-Kindi, Mercan Dede, Niyaz

vrijdag 12 juni 2015

vrijdag 12 juni 2015

Een avond die je meevoert in de mystiek van het soefisme, met een bijzondere mix van klassieke Arabische soefi-muziek en hypnotiserende popmuziek.

De avond opent met ensemble Al-Kindi uit Istanbul, dat wordt gezien als een van de beste in de klassieke Arabische muziek. Met traditionele instrumenten als de rebab, tabla en bendir gaan ze terug naar de bron van het klassieke soefi-repertoire. Al-Kindi ensemble: Dogan Dikmen (lead zang), Bekir Buyukbas (muezzin, lead zang), Ahmet Kaya (ney), Refik Kaya (rebab), Ozer Ozel (tembur ottoman), Gurkan Ozkan (tabla) en Zya Tabassyan (bendir).

Ook de hypnotiserende popmuziek van Niyaz put uit de rijke traditie van het soefisme. Niyaz bestaat uit zangeres Azam Ali, die eerder vocaliste was van wereldmuziek groep Vas, Loga Ramin Torkian, multi-instrumentalist en componist voor de band Axiom of Choice, en producer Carmen Rizzo, die tweemaal voor een Grammy werd genomineerd en samenwerkte met artiesten als Seal, Coldplay en Tiesto. Niyaz maakt een unieke mix van poëzie, soefi-muziek, popmuziek en tranceachtige elektronica. Ze scoorden al meerdere hits in eigen land, maar speelden nog niet eerder in Nederland. Speciaal voor dit optreden gaan ze de samenwerking aan met de Turkse soefi-muzikant en producer Mercan Dede. In zijn muziek mixt hij elektronica met klassieke en folkloristische geluiden, een contrast dat volgens hem uitstekend past bij de soefi filosofie. Het optreden krijgt nog een extra dimensie door de wervelende moves van een moderne derwisj.

Mercan Dede gaat daarna onder zijn dj-alias Arkin Allen samen met mps PILOT tot in de kleine uurtjes door in de kelder van Paradiso.

Dit programma is een samenwerking tussen Holland Festival, Paradiso en Stichting Pera.

Paradiso Programme

Programma