Paradiso

A.F.Th. van der Heijden viert 65-ste verjaardag met nieuwe roman Kwaadschiks

A.F.Th. van der Heijden viert 65-ste verjaardag met nieuwe roman Kwaadschiks

Friday 11 November 2016

Friday 11 November 2016

Locatie: Paradiso Noord. Adres: IJpromenade 2, Amsterdam Noord. Hier kun je alleen pinnen. Je kunt ook eten in Paradiso Noord: bij restaurant THT.

Op vrijdag 11 november viert A.F.Th. van der Heijden, samen met Uitgeverij De Bezige Bij en Paradiso, zijn 65ste verjaardag. We heffen het glas op de jarige auteur en op zijn nieuwe, fenomenale roman Kwaadschiks. Ook u kunt aanwezig zijn op deze bijzondere en feestelijke avond. Jamal Ouariachi zal een lofrede uitspreken, A.F.Th. van der Heijden zal zelf spreken en hij wordt geïnterviewd door Jeroen van Kan. Mirjam Rotenstreich, Van der Heijdens vrouw, houdt een toespraak. Ook is er muziek: de compositie ‘Tonio’ van Theo Loevendie wordt uitgevoerd door Oene van Geel (altviool) en Mark Haanstra (basgitaar). Presentatie: Mariska Kleinhoonte van Os.

Over Kwaadschiks
De relatie tussen reclameman Nico Dorlas, eind veertig, en zijn jongere vriendin Desy staat op springen. Zijn paranoïde verlatingsangst, versterkt door drank en drugs, maakt samenleven met hem tot een hel. Als Desy de benen neemt, stelt Dorlas alles in het werk om haar voor zich terug te winnen – eerst nog goedschiks, uiteindelijk kwaadschiks. Of hij de juiste prooi voor zich heeft, blijft lange tijd in het ongewisse.
Dorlas wordt bijgestaan door Ernst Quispel, de strafpleiter uit Advocaat van de hanen (De tandeloze tijd 4), die twintig jaar grijzer en twintig jaar cynischer is geworden. Ondanks diens inspanningen brokkelt het universum van Dorlas binnen een infernaal etmaal volledig af. Andere levens herrijzen uit het puin.
Kwaadschiks is, met een variant op het klassieke moordmysterie, niet zozeer een ‘whodunit’ als wel een ‘whotookit’, die wortelt in de actualiteit maar in zijn reikwijdte universeel is.
 
Over A.F.Th. van der Heijden
A.F.Th. van der Heijden debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht. Behalve aan de romancycli De tandeloze tijd en Homo duplex werkt hij aan zijn kroniek over de ramp met de MH17. In 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman, over de plotselinge dood van zijn enig kind, die werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs.

Paradiso Programme

Programma