Programma
Paradiso

1968 - 2018: Het demasqué van de journalistiek (Weg met de pers).

1968 - 2018: Het demasqué van de journalistiek (Weg met de pers).

Sunday 30 October 2016

Sunday 30 October 2016

Een programma in de reeks 1968-2018

Met medewerking van o.a. Pieter van den Blink, Stan van Houcke en Wil van der Schans (reporter radio van KRO-NCRV). 

1968 – 2018 is een programma over het heden bezien vanuit het verleden. Aanleiding voor deze vijfde aflevering is het verschijnen van het boek The medium kills the message van Pieter van den Blink.  Neerlandicus en journalist Pieter van den Blink legt in zijn boek 'The medium kills the message' hedendaagse journalistiek langs de meetlat. Informatie is steeds onmiddellijk beschikbaar en blijft dat vaak ook; sociale media hebben invloed op het maatschappelijk debat. Amusement speelt een rol in het verdienmodel van journalistieke media; journalisten zijn geheel vrijwillig een onderdeel van de ‘spektakelmaatschappij’ geworden.  Wat betekent dit? Hoe is de journalistieke boodschap hierdoor veranderd?

Pieter van den Blink (1966) is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer voor dagblad Trouw en Vrij Nederland, en was correspondent in Parijs voor diverse media. 

Stan van Houcke is een onafhankelijk journalist en blogger, voorheen werkzaam bij o.a. VPRO en het roemruchte Radio Stad.

De onderwerpen van de eerdere edities waren Parijs mei '68 en de Amerikaanse verkiezingen, de Rote Armee Fraktion als mediafenomeen, tegencultuur in Amsterdam, de pretentie en ambities van het zogenaamde ‘social design’. Bij eerdere edities waren onder meer te gast: Rudolph Stokvis (Amsterdams Ballon Gezelschap), Patrice Riemens (cultuurcriticus en activist), Gertjan Buys (initiatiefnemer Nuit Debout Amsterdam), Alexander Nieuwenhuis (theatermaker, ex-Maagdenhuisbezetter, archivaris Maagdenhuisbezetting), Rutger van der Hoeven (redacteur buitenland De Groene Amsterdammer), Jan Donkers (VPRO-programmamaker, schrijver),  Jodi Dean (politiek filosoof Hobart Universiteit VS), Lennart Booij (conservator vormgeving Stedelijk Museum), Daniel van der Velden (Metahaven) en Hendrik-Jan Grievink (Next Nature).

Het programma wordt gepresenteerd door Menno Grootveld en Peter Mertens.

Programma met zitplaatsen.

Paradiso Programme

Programma