Programma
4 Teamlab lores

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Marion Koopmans

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Marion Koopmans

Sunday 13 June 2021

Sunday 13 June 2021

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
  • Programma met zitplaatsen
  • Beperkt aantal tickets per persoon
  • Tickets alleen online verkrijgbaar

Deze livestream is on-demand terug te kijken via live.paradiso.nl tot en met zondag 13 juni 2021. Hiervoor kun je de eerder ontvangen code gebruiken, of een nieuwe code aankopen via de tickets-knop op deze pagina. Bekijk deze pagina voor informatie en een FAQ.

Op zondag 6 juni 2021 houdt Prof. dr. Marion Koopmans (Erasmus Universiteit Rotterdam) een online Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Haar lezing is getiteld ‘Het zijn net mensen’. Over nieuwe virussen: hoe ze muteren, hoe ze zich verspreiden, hoe ze zich aanpassen, hoe ze overleven.

Of het nu mensen, dieren, planten, insecten of bacteriën betreft: alle levensvormen op aarde hebben te maken met virusinfecties. De meeste daarvan zijn ‘soorteigen’, maar sommige virussen zijn in staat om meerdere soorten te infecteren, zogenaamde spillovers. De COVID-19 pandemie is een extreem – en uitzonderlijk – voorbeeld van mogelijke gevolgen van een spillover. Toch was de opkomst van een coronavirus niet volledig onverwacht, na de ontdekking van SARS en MERS, beide van oorsprong dierlijke virussen die tot ernstige infecties bij mensen kunnen leiden. Het type genoom (DNA of RNA), de gastheersoort en vele andere factoren dragen bij aan de vraag hoe waarschijnlijk zo’n spillover is. Aan de hand van de COVID-19 pandemie en andere voorbeelden gaat Marion Koopmans in op de vraag hoe moleculair-epidemiologisch onderzoek gebruikt wordt om inzicht te verkrijgen in herkomst, verspreiding en bestrijding van virusinfecties. 

Marion Koopmans is hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen (zoönosen) en op grootschalige verspreiding van virussen tussen mensen (outbreaks en pandemieën). In 2018 kreeg Marion Koopmans de NWO-Stevinpremie van 2,5 miljoen euro, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Veelzijdig leven
Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

“Don’t miss your brief moment to be alive.”

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

    Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

    Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

    Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

    Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma