Programma
NBE Beethoven 9 foto Hans van der Woerd

Nederlands Blazers Ensemble - 9e Beethoven

Nederlands Blazers Ensemble - 9e Beethoven

Wednesday 5 February 2020

Wednesday 5 February 2020

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 18:30, Hoofdprogramma: 20:00

  • Programma half zittend, half staand

19.00 uur inleiding

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren. In dit grote Beethovenjaar kiest het Nederlands Blazers Ensemble voor één van zijn meest iconische werken: de negende symfonie, met de beroemde ode ‘An die Freude’, op tekst van Friedrich Schiller. In het politieke gewoel van rond 1800 was het duidelijk waar Beethovens sympathieën lagen: hij was een verklaard voorstander van de Franse Revolutie en omarmde de idealen van universele gelijkheid, vrijheid en broederschap. Nadat hij het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, vooral met zijn derde (‘Eroica’), vijfde, zesde (‘Pastorale’) en zevende, deed hij er bij zijn negende en laatste symfonie nog een schepje bovenop door de grenzen van het genre volledig open te breken en de menselijke stem te introduceren. Het was geen gimmick, maar een ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘wees omarmd, miljoenen!’ Het stuk heeft in de voorbije twee eeuwen nog niks aan zeggingskracht ingeboet. Integendeel. Nog steeds, 250 jaar later en tot op de dag van vandaag, heeft dit verhaal over verbroedering en de aansporing de handen om elkaar heen te slaan grote urgentie.

Er wordt een speciaal NBE-koor samengesteld met zangers van verschillende culturen en windstreken, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. En bij het optreden in Paradiso wordt het NBE-koor aangevuld met het koor Elzabad Voices. 

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Beethoven 9e Symfonie - Ode to Joy | Nederlands Blazers Ensemble

    Beethoven 9e Symfonie - Ode to Joy | Nederlands Blazers Ensemble

    Beethoven 9e Symfonie - Ode to Joy | Nederlands Blazers Ensemble

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma