Programma
Marjolijnv Heemstra 06 Kick Smeets

Leesclub Le Monde met Marjolijn van Heemstra

Leesclub Le Monde met Marjolijn van Heemstra

zondag 21 januari 2018

zondag 21 januari 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Zaal sluit: 12:30, Hoofdprogramma: 11:00

  • Programma met zitplaatsen

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 21 januari lezen we ‘Moussa of de dood van een Arabier’ (Vertaald door: Manik Sarkar, 149 blz.) van Kamel Daoud, geselecteerd door gids Marjolijn van Heemstra.

Kamel Daoud (1970) is journalist voor de Quotidien d’Oran, een van de belangrijkste Franstalige dagbladen van Algerije. Zijn artikelen worden wereldwijd gepubliceerd, onder andere in Libération, Le Monde en The New York Times. Daoud woont en werkt in Oran, Algerije.

'Met Moussa of de dood van een Arabier' heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman Moussa of de dood van een Arabieris tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen. Kamel Daoud won met Moussa of de dood van een Arabier de Prix Goncourt du Premier Roman 2015.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Marjolijn van Heemstra
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Franklin Gons (schrijver/performer, oprichter Poetry Circle Nowhere) en Rajae El Mouhandiz (zangeres, dichteres en componist/producer).

Marjolijn van Heemstra is bekend als schrijver, theatermaker, dichter en columnist voor Trouw. Door de veelzijdigheid in alles wat ze maakt, spreekt ze een breed en gevarieerd publiek aan. Ze werd bij literaire liefhebbers bekend met o.a. Als Mozes had doorgevraagd, Meer hoef dan voet en En we noemen hem.

‘Een hervertelling van Camus’ klassieker vanuit Algerijns perspectief. De roman oogstte wereldwijd literaire lof, daarna volgde de oproep tot openbare executie van de schrijver.’ - The New York Times

'Een briljante roman. In de toekomst zal De vreemdeling van Albert Camus samen met Moussa of de dood van een Arabier als een tweeluik gelezen worden.’  - Le Monde des Livres

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  • Marjolijn van Heemstra

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma