Programma
Luyendijk Joris Jelmer de Haas rechtenvrij 2

Leesclub le Monde met Joris Luyendijk

Leesclub le Monde met Joris Luyendijk

zondag 16 september 2018

zondag 16 september 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Zaal sluit: 11:00, Hoofdprogramma: 11:00

  • Programma met zitplaatsen

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 16 september lezen we 'Beer in the Snookerclub' (224 blz) van Waguih Ghali (Egypte), geselecteerd door gids Joris Luyendijk. 

'Beer in the Snookerclub' is een semi-autobiografisch verhaal. Ram Bey, 'over-educated, under-ambitious', is een jonge Egyptische man die niet weet waar hij precies thuishoort. Zijn favoriete café is de Cairo Snooker Club, waar leden proberen de Engelse eerbaarheid na te streven, maar zijn beste vrienden zijn jonge intellectuelen die Sartre lezen en zich bezighouden met gevaarlijke revolutionaire activiteiten om de Egyptische onafhankelijkheid te ondersteunen. 'Beer in the Snooker Club' - het eerste en enige boek van Waguih Ghali - is om beurten bijtend en humoristisch en wordt gezien als een echte cultklassieker. 'Beer in the Snookerclub' is een tijdloos portret van een sympathieke en schurkachtige volwassenwording in turbulente tijden.

Joris Luyendijk raadt ons dit boek aan omdat:

'Dit is het eerste boek van buiten het Westen waarbij ik vergat dat het om een boek ging van buiten het Westen, en juist daardoor eindelijk snapte hoe het Westen eruit ziet van buiten het Westen.'

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Joris Luyendijk
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Franklin Gons (schrijver/performer, oprichter Poetry Circle Nowhere) en politicoloog Faryda Hussein

Joris Luyendijk (1971) werkt al twintig jaar in de journalistiek. Hij schreef over het Midden-Oosten, de financiële sector en over populisme. Dit deed hij voor nationale media als NRC Handelsblad en internationale media als The Guardian. Ook schreef hij de succesvolle boeken ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’.

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.


Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma