Programma
Kokoko

Felabration - ADE

Felabration - ADE

zaterdag 21 oktober 2017

zaterdag 21 oktober 2017

In Tolhuistuin - Club

Zaal open: 19:00, Zaal sluit: 05:00, Hoofdprogramma: 19:30

Gratis entree met Ticket to the Tropics-pas

Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti's geboortedag feesten plaats ter ere van de 'Godfather of Afrobeat'. Dit jaar viert Paradiso na zes succesvolle edities het leven en de muziek van Fela Kuti met een ADE special in Paradiso Noord.


Programma:

19.30-20.30 Kasai Allstars (live)

21.00-21.30 Jacob Mafuleni & Gary Gritness (live)

22.00–23.00 Kokoko (live)


En daarna de nacht in met:

Arp Frique (Paradiso Vinyl Club) (live)

Dj's: Tien Son, Roel de Boer, Kumasi en KC The Felaholic

Deze editie van Felabration begint niet in de Nigeriaanse metropool Lagos, maar leidt ons aan de hand van Kasai Allstars en Kokoko uit de bruisende metropool Kinshasa, langs Zimbabwe naar de Mokumse versie van The Shrine in Paradiso Noord.


Afgelopen voorjaar verscheen de film 'Around Félicité' een verhaal over een alleenstaande moeder die het probeert te maken als zangeres in de Congolese hoofdstad Kinshasa. De soundtrack is onmiskenbaar het geluid van Kasai Allstars; een mengeling van de voor Congo typische tranceachtige congotronics met traditionele muzikale elementen. Als in een trance begeef je je door de stad, op reis met de hoofdrolspeelster. Hun laatste album stamt alweer uit 2014. Met ‘In The 7th Moon, The Chief Turned Into A Swimming Fish And Ate The Head Of His Enemy By Magic’ leverde de band een ware cultplaat die goed werd ontvangen in zowel de elektronische als de indie muziekpers. Tussendoor leverden ze nog tracks voor ‘Congotronics 2: Buzz'n 'Rumble from the Urb’n Jungle’. Live is Kasai Allstars een mengeling van wilde ritmes, opwekkende stemmen en spectaculaire dans.


Ook Kokoko komt uit Congo. Felabration wordt hun eerste live optreden in Nederland. Hoewel de typische Congo trance bij hen hoog in het vaandel staat, is het grootstedelijke nachtleven nooit ver te zoeken in hun sound. De release van hun debuut EP viel ook het toonaangevende Amerikaanse muziekblog Pitchfork op, die het omschreef als “hypnothic dance tracks infused with political messages”. Het instrumentarium van Kokoko is op z'n minst opmerkelijk. Een typemachine die dienst doet als percussie, glazen gevuld met water die dienen als koebel en een drumkit die is opgebouwd uit materiaal gevonden bij het grofvuil. Dit alles aangelengd met aanstekelijke beats van de Franse producer Debruit. Als inspiratiebronnen noemen ze zelf hiphop-legendes Tupac en Biggie, en Congoleze jazz. De single ‘Tokoliana’ is een earwurm die je niet snel uit je hoofd krijgt.


Zimbabwaanse mbira (duimpiano) maestro Jacob Mafuleni en de Franse electro-funk producer Gary Gritness werken sinds 2016 samen aan een aantal releases op het Nyami Nyami label, onder meer voor Red Bull Music Academy festival. In die nummers wordt niet gesampled, de flow van de liedjes van Mafuleni blijft overeind en wordt op ongekunstelde wijze verrijkt met de beats uit Gritness’ drummachine.


Na het avondprogramma gaan we de nacht in. En hoe!


Arp Frique; geboren in de provincie, opgegroeid in Rotterdam, man van de wereld in Amsterdam. De muzikale invloeden van Arp Frique zijn duidelijk: boogie, afro, disco. De onmiskenbare sound van de Arp synths (denk William Onyeabor) en de stuwende afrobeat van Fela Kuti komen altijd terug. De boogie van Chic le Freak ligt ook op de loer, zonder dat het geforceerd aandoet. Een live set alsof een dj 'm aan elkaar draait, uitgevoerd door een zevenkoppige band met als speciale gasten de Surinaamse funky fluitist Ronald Snijders en de Kaap Verdiaan Americo Brito. Deze avond presenteert Arp Frique niet alleen zijn band, maar ook de single die Paradiso Vinyl Club uitbrengt. 

Felabration zou Felabration niet zijn zonder een goede dj line up. KC The Felaholic: founding father van de Nederlandse variant van het eerbetoon aan Fela Kuti. Tien Son; bekend als resident dj bij Claire en o. a Skate Cafe (en tevens percussionist van Jungle by Night), Rush Hour Allstar Roel de Boer en Danse Danse meester Kumasi.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Club

  • Jacob Mafuleni
  • Kokoko!
  • Kasai Allstars
  • Gary Gritness

Gratis met de Ticket to the Tropics-pas 2017

Dit concert is gratis toegankelijk met de Ticket to the Tropics-pas 2017. Pashouders hoeven zich niet van tevoren aan te melden. 

Kokoko
Kasai thumb

Route naar Tolhuistuin

Tolhuistuin (voorheen Paradiso Noord) is gevestigd aan IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Voor clubnachten wordt de ingang aan de achterkant gebruikt (Buiksloterweg 5C), die te bereiken is via het Overhoeksplein. In het pand bevindt zich restaurant THT, dat een uitgebreide menukaart voor iedere muziekliefhebber serveert - reserveren wordt aangeraden.

Paradiso Programme

Programma