Programma
1280px Het kerkgebouw der Vrije Gemeente aan de Weteringschans

De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente

De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente

woensdag 7 maart 2018

woensdag 7 maart 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 16:30, Hoofdprogramma: 17:00

Toegang is gratis, reserveren verplicht via [email protected]

Toegang is gratis, reserveren verplicht via [email protected].

Boekpresentatie van 'De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente – de vergeten oorsprong van Paradiso' van Raymond van den Boogaard.

Wie het Amsterdamse poppodium Paradiso binnengaat, ziet boven de ingang nog staan: De Vrije Gemeente. Deze vereniging liet het huidige Paradiso bouwen als 'gebouw voor samenkomsten'. In zijn boek schrijft Raymond van den Boogaard over het ontstaan van de Vrije Gemeente en het leven en de overtuigingen van oprichter en eerste voorganger Herman Hugenholtz. 

Het huidige Paradiso werd in 1880 gebouwd voor De Vrije Gemeente, een rebelse vereniging die Nederland de religie van de moderne vooruitgang wilde brengen: weg met wondergeloof en benauwend calvinisme, ruim baan voor niet-christelijke vroomheid, wetenschap en de schoonheid van kunst en literatuur. Van de doorbraak naar een nieuwe, nationale godsdienst kwam weinig terecht. Ondanks haar populaire voorganger Herman Hugenholtz, kapitaalkrachtige leden en een mooi gebouw bleef de Vrije Gemeente klein, totdat zij in 1965 verhuisde. In 'De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente – de vergeten oorsprong van Paradiso' schildert Raymond van den Boogaard de roerige ontstaansgeschiedenis van de Vrije Gemeente in de Negentiende Eeuw, en de taaie strijd voor de vrijzinnigheid die erop volgde.  

Raymond van den Boogaard was voor NRC correspondent in Moskou, oorlogsverslaggever en chef kunst. Nu schrijft hij voor De Groene Amsterdammer. Eerder publiceerde hij 'Moskou aan zee', 'Zilverstad' en 'Mijn lieve ouders'.

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma