Programma
Nieuwsoverzicht

Een eerbetoon aan Wally Tax: pionier van de nederbeat

5 april, 2024

Opdracht Haagse Post Wally Tax Bestanddeelnr 922 7270

Op 10 april 2024 is het bijna twintig jaar geleden dat ras-Amsterdammer Wally Tax overleed op 57-jarige leeftijd. Als frontman van The Outsiders wordt hij wel gezien als de eerste internationale popster uit Nederland. De band trad op in het voorprogramma van The Rolling Stones en vergaarde internationale roem als nederbeat-band. In 1970 speelde Wally Tax met de groep Tax Free, welke haar debuutalbum in de Electric Lady Studio van Jimi Hendrix opnam. Na dit avontuur volgde een lange solocarrière met veel hits en ups en downs. Vrijdag 5 juli wordt in Paradiso een eerbetoon gehouden aan dit sleutelfiguur uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Pionier van de nederbeat

Op 14 februari 1948 werd Wladimir (Wally) Tax geboren in Amsterdam, als zoon van een Nederlandse vader en een Oekraïense moeder, die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits kamp hadden leren kennen. Op 12-jarige leeftijd richtte hij The Outsiders op, waar hij de zanger van was. In 1965 kwam de eerste single ‘You Mistreat Me’ uit, niet lang daarna braken zij door toen ze het voorprogramma van The Rolling Stones mochten verzorgen. The Outsiders stopten in 1969 na twee albums en acht Top 40 hits. Ze waren een van de meest bekende nederbeat groepen die oa in Frankrijk en Italie optraden. In 1970 nam Wally Tax in Amerika een album op onder de naam Tax Free, in de Electric Lady Studio’s van Jimi Hendrix. John Cale van The Velvet Underground is als gastmuzikant te horen op de plaat. In Nederland wist Tax uit te groeien tot een modieus popidool en icoon van de hippiebeweging.

Sddefault

Wally Tax & The Outsiders

Lying All The Time

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Geschiedenis met Paradiso

Tax heeft een lange geschiedenis met Paradiso opgebouwd. Op zondag 14 december 1968 trad hij er voor het eerst op; een maand voor zijn overlijden op 10 april 2005, markeert zijn laatste optreden in de Amsterdamse concertzaal. Een week later werd er in Paradiso een benefietavond voor hem georganiseerd. Bij zijn overlijden stond er zo’n 15 euro op zijn bankrekening. Dit was niet genoeg om de uitvaart te bekostigen, het benefietconcert diende om hem een waardig afscheid en begrafenis te geven. Naast het podium stonden gitaren van Tax en boven het podium hing een schilderij van de net overleden zanger. Tijdens de benefietavond droeg cabaretier Freek de Jonge een gedicht voor en traden verschillende muzikanten zoals Thé Lau, Huub van der Lubbe en The Outsiders op met liedjes van Tax.

Tribute concert

Op vrijdag 5 juli zal in Paradiso een feestelijk evenement plaatsvinden, waarbij verschillende artiesten hun eerbetoon zullen geven. De avond is een initiatief van Ben Waalwijk, waarmee Tax in 1989 de LP 'Springtime In Amsterdam' maakte. Één van de hoogtepunten van de avond, is het allerlaatste optreden van de twee nog levende The Outsiders, Leendert Busch en Appie Rammers. Onder leiding van Ben Waalwijk zal een wisselende groep muzikanten, waaronder, David Hollestelle (Wild Romance), Franklin Majid (Tee-set), Sin Banovic (Mecano), Franky Douglas (Boy Edgarprijs winnaar) en acteur Daniël Boissevain, een tribute brengen. Daarnaast zullen er optredens plaatsvinden van The Mocks en Lord Wanhoop, jonge muzikanten die geïnspireerd zijn door Wally Tax en/of The Outsiders. Tijdens deze avond wordt tevens een LP van Wally Tax met niet-uitgebrachte nummers uitgebracht, 'Wally Tax - The Outsiders'. Tevens wordt het startschot gegeven voor een fondsenwervingsactie voor een standbeeld van Wally. De avond wordt omgeven met een expositie aan foto’s, schilderijen, LP-hoezen, boeken, documentaires en TV- en radiofragmenten.