Programma
Nieuwsoverzicht

TTTT tipt: Zuid-Afrikaanse housemuziek 'Gqom'

14 november, 2017

Gom oh

Als je niet uit Durban (Zuid-Afrika) komt, en ook niet uit Londen, is de kans niet zo heel groot dat je al eens de term ‘gqom’ voorbij hebt horen komen. Gq.. wat? Gqom dus, een relatief nieuwe stroming binnen de Afrikaanse housemuziek. Het genre is afkomstig uit Durban, de tweede stad van Zuid Afrika. Elektronische muziek is booming in Afrika. Bijna elke regio, van het meest noordelijke puntje tot aan het zuiden, heeft wel haar eigen housevariant ontwikkeld. Electro chaabi in Egypte, afrobeats in Nigeria en Ghana en bijvoorbeeld het populaire kwaito in Zuid-Afrika. Maar van al deze subgenres is gqom toch wel de meest vreemde eend in de bijt. 

De muziek heeft in tegenstelling tot de normaal gezien vrolijke Afrikaanse housemuziek, een ietwat duister karakter. Een donkere vibe, broken beats en traditionele Afrikaanse ritmes. Het genre stuitte door zijn rauwheid op veel weerstand binnen het land. Mensen waren van mening dat gqom de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie kapot maakte en dat de muziek absoluut niet op de radio gespeeld mocht worden. Maar het genre werd - mede dankzij internet - steeds populairder. Pas toen men buiten Zuid-Afrika over gqom ging praten, gingen de Zuid-Afrikanen zich erin verdiepen. Met als gevolg dat veel grote Zuid-Afrikaanse artiesten als Cassper Nyovest, Babes Wodumo en Big Nuz hun muziek begonnen te mixen met gqom-beats, en het genre zo eindelijk op de radio te horen was. Overzeese boekingen van gqom-producers uit Durban volgden snel. Vooral DJ’s uit de UK waren geïnteresseerd, daar het genre lijkt op hun eigen ‘grime’. 

Vorig jaar verscheen op het Gqom Oh!-label de eerste Europees gedistribueerde gqom-compilatie: ‘The Sound of Durban Vol.1’. De plaat werd geprezen door media als Rolling Stone en Pitchfork. Luister het album en je weet precies waar we het nu eigenlijk over hebben. Doordat gqom nu buiten de landsgrenzen gaat, versmelt het met andere genres. Hierdoor ontstaan pop-georiënteerde gqom hits, als ‘Umthwalo Wami’ van Target & Ndile en ‘Wololo’ van Babes Wodumo. Terwijl de underground-tak van het genre juist weer wordt opgepikt door DJ’s in Engeland en Noord-Amerika. Ofwel, een ontzettend interessant genre, dat nog lang niet uit is geëvolueerd. Check het, en hou het in de gaten!

Door Fleur Reuser