Programma
Nieuwsoverzicht

Tips van de ambassadeurs: "Een plaat waar zelfs je hersens van gaan dansen"

2 mei, 2024

Pokey web 2

De Sugar Mountain ambassadeurs hebben ons weer voorzien van gloednieuw luistermateriaal, vergezeld van hun persoonlijke anekdotes. Van death country tot literaire hoogstandjes en "een plaat waar zelfs je hersens van gaan dansen", leveren ze weer een prachtige mix van klassiekers in de dop. Scroll naar beneden om de tips te lezen en beluister meteen de afspeellijst.

Robbie Klanderman

1. Pokey LaFarge - Rhumba Country
Pokey LaFarge is altijd een buitenbeentje geweest, iemand die het niet zo nauw nam met muzikale grenzen. Op zijn nieuwe album 'Rhumba Country' gaat hij nog een stap verder. Dit is geen Amerikaanse roots-muziek meer, hier komen de roots uit alle uithoeken van de wereld. Mambo, tropicala, rockstedady, jaren vijftig rock ‘n’ roll. Het is het resultaat van de tijd die hij onlangs doorbracht op een boerderij in Maine, waar hij werkdagen van twaalf uur maakte. Daarna vertrok hij weer naar Californië met de wetenschap dat muziek ook best vrolijk mocht zijn en dat hij een tijdje moest stoppen met al die treurige liedjes. Het resultaat is 'Rhumba Country', een plaat waar zelfs je hersens van gaan dansen en die een slecht humeur onmiddellijk omtovert in een zonnige stemming. Dit is de hét medicijn om deze barre tijden het hoofd te bieden.

2. Emily Nenni - Drive & Cry
Met haar debuut 'On The Ranch' veroverde Emily Nenni uit Nashville de harten van muziekliefhebbers die van traditionele hardcore country hielden. Opvolger 'Drive & Cry' is van hetzelfde laken een pak, behalve dat haar stem nog beter is geworden, ze nog meer vertrouwen heeft gekregen als schrijver en ze nu terzijde wordt gestaan door topmuzikanten van onder andere The Deslondes en The Pink Stones. Elf sterke eigen nummers en tot besluit een cover van Terry Allen’s 'Amarillo Highway'. Zo was country ooit bedoeld en Emily Nenni zet die traditie voort en treedt op imposante wijze in de voetstappen van Patsy Cline en de jonge Dolly Parton. Muziek om bij te lachen, te huilen en te drinken.

3. Tim Easton - Find Your Way
De legendarische John Prine zei ooit tegen hem dat het tijd was om eigen liedjes te gaan schrijven. Dat advies nam Tim Easton uit Lewistown, New York ter harte. Hij debuteerde spectaculair in 1998 met 'Special 20' en meer dan tien albums later is er nu 'Find Your Way'. En dat is wederom een echte Tim Easton-plaat, balancerend op de grens van folk, blues en rock ‘n’ roll. Tien nummers die in tekst allemaal kleine romans zijn. Soms zwaar zoals 'Little Brother', over hoe een familie omgaat met verslaving. Soms licht zoals in afsluiter 'By The End Of The Night', een ontroerend rechttoe rechtaan liefdesliedje. En dat is het bijzondere aan Easton; die strijd tussen hoop en wanhoop. Op 'Find Your Way' is hij in elk opzicht in topvorm.

4. Kaia Kater - Strange Medicine
De Canadese Kaia Kater mag zich al jaren verheugen in lovende kritieken van gezaghebbende media als The Guardian en Rolling Stone. Met haar nieuwe album 'Strange Medicine' zal die lof alleen maar groter worden, want dat is een ronduit schitterende plaat. Kater speelt banjo, heeft een geweldige stem en haar liedjes zijn van buitengewone klasse. Als iemand de nieuwe Joni Mitchell genoemd mag worden, dan is zij het. Folk is de basis van haar muziek, maar ze voegt daar op onnavolgbare wijze jazz en blues aan toe. Ze krijgt op 'Strange Medicine' hulp van Aoife O’Donovan, Allison Russell en Taj Mahal. Maar Kater is zelf de grote ster. Wat een talent, wat een zeggingskracht, wat een album!

5. Richard Thompson - Ship To Shore
Richard Thompson heeft ons meer dan vijf jaar laten wachten op een opvolger van '13 Rivers', maar nu is er dan 'Ship To Shore'. Het is het zoveelste bewijs van wat de L.A. Times schreef: Thompson is na Bob Dylan de beste liedjesschrijver en na Jimi Hendrix de beste (elektrische) gitarist. Twaalf nieuwe nummers die weliswaar stevig geworteld zijn in traditionele Britse muziek, maar die even makkelijk diverse zijpaden inslaan, van stevige rock tot Americana. 'Ship To Shore' is een nieuwe parel aan de kroon van een carrière die bijna zestig jaar geleden begon met Fairport Convention en via een handvol prachtplaten met zijn toenmalige echtgenote Linda uitmondde in een onovertroffen solo-bestaan. Luister naar klassiekers in de dop als 'Singapore Sadie', 'The Old Pack Mule' en 'Turnstile Casanova', luister naar het hele Ship To Shore-album, en besef dat de wereld ongelooflijk blij mag zijn met Richard Thompson. Wat een muzikant!

Bonus:
Penny Arcade - Backwater Collage
'Backwater Collage' is het eerste album van de Engelsman James Hoare onder de naam Penny Arcade. Hoare kreeg bekendheid met bands als Veronica Falls, The Proper Ornaments en Ultimate Painting, maar Penny Arcade is zijn lo-fi zolderkamerproject. Elf oorstrelende liedjes, samen goed voor een klein half uur, die hij met fluisterstem zingt en die je het idee geven dat hij bij je in de kamer zit. Zeldzaam intieme prachtmuziek, een kruising van Syd Barrett en een gevoelige Lou Reed. 'Backwater Collage' is een grote muzikale verrassing!

casper allen

casper allen

The Confused Pretender

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Patrick van Sante

1. Scott H. Biram - The One & Only Scott H. Biram
2. Chasen Wayne - Strange Places
3. John Moreland - Visitor
4. Hunter Hicks - Maple Syrup Jar
5. casper allen - Short Stories

Runa Stam


1. Hunter Hicks - Maple Syrup Jar
2. Scott Ballew - Rio Bravo
3. Chasen Wayne - Strange Places
4. Lost Dog Street Band - Survived
5. Nicholas Lurwick - A TV Show Misunderstood

Bonus:
Jonathan Terrell, Tuner Cody, Damn Quails, casper allen, Zach Top.

Sierra Ferrell

Sierra Ferrell

Fox Hunt

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Matthijs Ros

1. Elliott Brood - Country
Deze driemansband bestaat al ruim 20 jaar en verdient een veel groter publiek. Ieder nieuw album is nog steeds de moeite waard en de live optredens zijn altijd een feestje. De combinatie van vrolijke meezingers met wat meer duistere nummers (ook wel death country) genoemd, maakt dat dit een van mijn favoriete bands blijft. Luister maar eens naar de opener van het album: 'Wind and Snow' en je hoort dat ze nog niets van hun enthousiasme verloren hebben.

2. Sierra Ferrell - Trail of Flowers
Lukas Nelson en Nikki Lane werkten onder anderen mee aan dit album. Wat een gave stem heeft Sierra Ferrell. Het album begint veelbelovend met het prachtige 'American Dreaming'. Een mix van verschillende stijlen komt voorbij, wat het album zeer gevarieerd maakt. 'Fox Hunt' is voor mij het hoogtepunt van het album, die moet je zeker geluisterd hebben!

3. Voltage - Fortunes & Willows
Zanger Dave Vermeulen viel op met zijn krachtige stem bij de audities van The Voice alweer een flinke tijd geleden. Met zijn band Voltage heeft hij al een paar albums gemaakt en bewijst hij dus zelf ook een goede songwriter te zijn. Dit album is tot nu toe het beste album en is monumentaal te noemen met 16 nummers en een speelduur van 1 uur en 9 minuten. Een tijd geleden toerde Voltage door het land met een Tom Petty-tribute en het fijne is dat deze grootheid (en zijn band!) doorklinkt in dit album. 'Maybe Time’s a Friend' is in muzikaal opzicht een kruising tussen 'Don’t Come Around Here No More' en 'You Don’t Know How It Feels'. Omdat Voltage put uit een bron van veel voorbeelden, maakt dat dit album gevarieerd klinkt. Beste nummer van de plaat is naar mijn mening 'Little Miss Blue Eyes'.

4. Roger McGuinn, Chris Hillman with Marty Stuart & His Fabulous Superlatives
Een viering van het 50-jarig bestaan van het album 'Sweetheart Of The Rodeo' van The Byrds. Gaaf dat Marty Stuart meespeelt op de B-bender van wijlen Clarence White. Het is de moeite waard om eens op Google op te zoeken hoe Marty Stuart aan deze gitaar gekomen is. Mooi verhaal!

5. Charley Crockett - $10 Cowboy
Een artiest die traditionele countrymuziek nieuw leven inblaast. Hopen dat hij weer snel naar Nederland komt met die geweldige band van hem!

Bonus:

Black Hat White Hat - City on the River

'Black Hat White Hat' is een sympathieke spin-off van de Nijmeegse band Dix. Zanger Erik van Oijen maakt muziek samen met gitarist Ray van Haalen en zijn dochter Lucy van Haalen. Luister eens naar 'City on the River', een nummer geschreven in de coronatijd over verlangen naar zwoele zomeravonden aan de Waal. Doet zelfs denken aan Steve Earle!

Emily Nenni - I Can't Pretend It Never Happened

Dankzij mijn mede-ambassadeur Robbie Klanderman heb ik kunnen genieten van het nieuwe album van Emily Nenni genaamd 'Drive & Cry'. Zo werd ik geraakt door het nummer 'I Can’t Pretend It Never Happened', wat een prachtig nummer, zowel in tekst als muziek!

Zie de afspeellijst met maandelijkse aanraders hieronder. Klik op deze link, of de Spotify pop-up hieronder om meer te zien.

Topnummers van de Sugar Mountain ambassadeurs

Binnenkort live te zien: