Programma
Nieuwsoverzicht

Sugar Mountain ambassadeurs laten ons alle hoeken van de saloon zien

30 mei, 2024

BLH

Van gothic country tot cowpunk, de Sugar Mountain ambassadeurs laten ons deze maand weer alle hoeken van de saloon zien. Goedbewaarde geheimen komen aan het licht, niet eerder ontdekte parels worden opgevist en met een onderhoudende mix van trivia, achtergrondinformatie en persoonlijke anekdotes, brengen ze de ‘groten der aarde’ elke keer weer een stukje dichterbij. Scroll naar beneden om alle tips te lezen, beluister de Spotify afspeellijst en ontdek welke acts binnenkort live te bewonderen zijn in en rondom Paradiso.

Runa Stam

1. Dead Ghosts - Hippie Flippin
Wat een lekker bandje! Uit Vancouver, bestaan al een tijdje. Doet me denken aan The Nude Party, heel lekker laid back geluid.

2. John Till - Bright & Blind
Na een paar singles/ EP's volgens mij het eerste album. Na 'Trouble Gone' ben je helemaal om!

3. Jay Gavin - Road Ready
Dirt country op zijn best. Heerlijk vette stem, heel catchy songs, the real deal!

4. The Deep Dark Woods - Broadside Ballads Vol. III
Niet veel nieuws hier, maar ik houd zo van zijn melancholische songs. Duurt ruim een half uurtje, precies goed!

5. Moonsville Collective - A Hundred Highways
Stringband uit LA, hoop fijne stemmen en natuurlijk snaren :)

Bonus:
Albums: Zach McGinn - Cowboy Moon, Barnyard Tea - Train, Fruit Bats - Starry-eyed, in stereo. En weer een prachtige single van Leon Majcen (met Nash Hamilton) - Do It All Again en mooie nieuwe van Silverada (voorheen Mike and the Moonpies) - Stay By My Side (hoog Willie Nelson gehalte).


Robbie Klanderman


1. Jesse Daniel - Countin' The Miles
Jesse Daniel uit Californië is weliswaar nog jong, maar heeft genoeg meegemaakt om tot zijn dood liedjes te maken. Hij begon ooit als drummer in punkbands, maar maakte al snel de stap naar hardcore country. Dat hij uit een gebroken gezin kwam, zorgde ervoor dat hij niet om goede teksten verlegen zat. Daar kwamen later nog alcohol-, heroïne- en methamfetamine-verslavingen bij. Nog meer stof om uit te putten. Sinds zeven jaar is hij clean en 'Countin’ The Miles' is zijn vierde plaat, maar de eerste op een wat groter label. En het is een fantastisch album, dat je zo in de platenkast kunt zetten bij Merle Haggard en Waylon Jennings. Elf hartverscheurende nummers, huilende steelgitaar, en gespeeld met de energie van een punkgroep. Tussen de musici die Daniel bijstaan, duikt ook Ben Haggard op, de zoon van Merle. Het ultieme bewijs dat Jesse Daniel the real thing is.

2. Jenny Don't and the Spurs - Broken Hearted Blue
In het openingsnummer van 'Broken Hearted Blue', het nieuwe album van Jenny Don’t and the Spurs, gaan alle remmen los. Ja, 'Flyin’ High' is country, maar er spat zo’n energie vanaf dat je onmiddellijk teruggevoerd wordt naar de hoogtijdagen van Jason & the Scorchers en andere boegbeelden van de cowpunk-beweging. Wat een nummer, wat een stem, wat een gitaarwerk! Ook de andere negen nummers van deze prachtplaat zijn subliem. Het is het ideale huwelijk van Patsy Cline en The Clash, van country, punk en garage rock. Was hun vorige plaat 'Fire On The Ridge' al een openbaring, 'Broken Hearted Blue' overtreft die nog op alle fronten.

3. Spencer Thomas - The Joke Of Life
Spencer Thomas kun je het best omschrijven als een vriendelijke versie van Warren Zevon. Hij verhuisde wat jaren geleden van Jackson, Mississippi naar Athens, Georgia, een van de muzikale Mekka’s van Amerika. Dat blijkt ook uit de lijst van muzikanten die hem hielpen bij het maken van zijn tweede solo-album 'The Joke Of Life'; die hebben hun sporen verdiend in de Drive-By Truckers en My Morning Jacket. Maar de kracht van de plaat ligt toch vooral in de liedjes. Prachtige melodieën, intelligente en vaak grappige teksten over een leven dat er altijd weer in slaagt minder leuk te zijn dan je verwacht had. Luister naar het fantastische Springsteen-achtige 'Desperate Man' en je weet waar het bij Spencer om draait. 'The Joke Of Life' is een van de grote verrassingen van 2024.

4. The Red Clay Strays - Moment Of Truth
The Red Clay Strays komen uit Mobile, Alabama en hun debuut 'Moment of Truth' verscheen al in 2022, uitgebracht in eigen beheer. Het duurde even voordat het opgepikt werd door een platenmaatschappij en het nummer 'Wondering Why' een onverwachte hit werd. Het duurde nog wat langer voordat 'Moment of Truth' in Nederland verkrijgbaar was. Dat is nu het geval en het is een fantastische plaat. In Amerika kreeg de band het label ‘gothic country’ opgeplakt. Maar hun muziek is veel meer dan dat. In zanger Brandon Coleman hebben ze een zanger die zoveel soul in zijn stem heeft, dat hij kan doorgaan voor de kleinzoon van Otis Redding of Al Green. Ook de liedjes zijn top en de gitaristen Zachary Rishel en Drew Nix zouden in de Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd geen gek figuur slaan. Geweldige band, geweldige muziek!

5. Richard Thompson - Ship To Shore
Richard Thompson heeft ons meer dan vijf jaar laten wachten op een opvolger van '13 Rivers', maar nu is er dan 'Ship To Shore'. Het is het zoveelste bewijs van wat de L.A. Times schreef: Thompson is na Bob Dylan de beste liedjesschrijver en na Jimi Hendrix de beste (elektrische) gitarist. Twaalf nieuwe nummers die weliswaar stevig geworteld zijn in traditionele Britse muziek, maar die even makkelijk diverse zijpaden inslaan, van stevige rock tot americana. 'Ship To Shore' is een nieuwe parel aan de kroon van een carrière die bijna zestig jaar geleden begon met Fairport Covention en via een handvol prachtplaten met zijn toenmalige echtgenote Lina uitmondde in een onovertroffen solo-bestaan. Luister naar klassiekers in de dop als 'Singapore Sadie', 'The Old Pack Mule' en 'Turnstile Casanova', luister naar het hele Ship To Shore-album, en besef dat de wereld ongelooflijk blij mag zijn met Richard Thompson. Wat een muzikant!

Bonus:
Rose Hotel - A Pawn Surrender
De naam Rose Hotel doet een band vermoeden, maar is het alias van Jordan Reynolds uit Atlanta die met 'A Pawn Surrender' haar tweede album aflevert. En dat is een goede en vooral opwindende plaat geworden. ‘Probleem’ is alleen dat haar muziek onmogelijk in een hokje onder te brengen is. Psychedelische rock, ja. Folk, ja. Singer/songwriter, ja. Jazz, ja. Indierock, ja. Pop, ja, ook dat. Het ‘probleem’ van Rose Hotel is haar kracht. Ze is alles en ze is in alles ook goed. Haar liedjes zijn top, haar teksten ongelooflijk, ze is een meer dan getalenteerde muzikante. Als ooit de omschrijving ‘horen is geloven’ op zijn plaats was, dan is het voor 'A Pawn Surrender', een serieuze kandidaat voor de eindejaars-lijstjes.

Jenny Don't and the Spurs

Jenny Don't and the Spurs

Pain In My Heart

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Gijs Cals

1. Slim Cessna's Auto Club - Kinnery of Lupercalia; Buell Legion
2. Emily Nenni - Drive & Cry
3. Old 97's - American Primitive
4. Aaron Lee Tasjan - Stellar Evolution
5. Scott H. Biram - The One & Only Scott H. Biram

Bas Flesseman


1. Porcelain id - Bibi:1
De Vlaamse new folk artiest Porcelain id is een unieke force of nature. De songs zijn puur en urgent authentiek en raken je tot op het bot. Live met band gaat het verder, getuige diens optreden op Motel Mozaique en binnenkort op Best Kept Secret en Oerol.

2. Adrianne Lenker - Bright Future
Lenker is met lengte de beste artiest van deze generatie. Niveau Neil Young/ Beth Gibbons/ Joni Mitchell als performer/ zanger/ gitarist. Deze plaat vangt het allemaal. Wat een BAAS. Live in Concertgebouw was het bijkans nog magischer.

3. Keeley Forsyth - The Hollow
Geen makkelijke kost, deze plaat. Maar wat een vocal power en artistieke eigenheid. Ze schitterde eerder op Rewire en Le Guess Who? met gastrol van saxheld Colin Stetson. Forsyth kan je ook zien als bijrolactrice in Poor Things en voorheen in Coronation Street.

4. Beth Gibbons - Lives Outgrown
Eindelijk laat Gibbons weer van zich horen, en yes yes yes. Prachtig album van deze geniale zangeres/ songwriter. Haar band Portishead is soms in de verte hoorbaar, maar vooral mengt Beth Gibbons een unieke eigen sound/ sfeer en song-cocktail bij elkaar.

5. Amanda Bergman - Your Hand Forever Checking On My Fever
Mijn favoriete Europese zanger, zonder twijfel. Zweedse heldin die aards, rauw laag combineert met soepele melodische roots pop. Ook bekend van haar band Amason en tours met The Tallest Man On Earth, Sarah Klang, First Aid Kit. Allen haar grootste fans.

Tip:

Probeer eens iets buiten je algoritme.


Annika IJdo

1. Laci Kaye Booth - The Loneliest Girl in the World
Als Lennon Stella een country album zou maken zou het ongeveer zo klinken <3

2. Tiny Habits - All for Something
De HARMONIES.

3. Megan Moroney - Lucky

4. Madi Diaz - Weird Faith

5. Kacey Musgraves + Deeper Well

Porcelain id

Porcelain id

Moon

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Patrick van Sante

1. Various Artists – Long Distance Love, a Sweet Relief Tribute to Lowell George
Mooie, lekker lange tribute van het Sweet Relief Fund met maar liefst 25 nummers van een van mijn grote helden/ favoriete bands. Uitschieters zijn o.a. 'Be One Now' van Lady Blackbird, 'Long Distance Love' van Elvis Costello (misschien omdat dit mijn favoriete Little Feat nummer is), 'Rock and Roll Doctor' van Miles Tackett , 'Feats Don’t Fail Me Now' van Sugaray Rayford en 'Six Feet Of Snow' van Jack Shit. Het enige nadeel van deze tribute is dat geen een versie beter is dan het origineel.

2. John Till – Bright & Blind
Volslagen onbekende singer-songwriter uit Bloomington, Illinois met een fijne, groovy begeleidingsband en gezegend met een stem en manier van zingen die me zeer aanspreekt.

3. Various Artists – The Power Of The Heart: A Tribute to Lou Reed
Ik had nog niet zo lang geleden de bio over Lou gelezen van Will Hermes, dus zat nog een beetje in een ‘Lou mood’. Toen de verrassende eerste single 'I’m Waiting For The Man' van Keith uitkwam was ik meteen verkocht. Andere hoogtepunten: Mary Gauthier met het prachtige 'Coney Island Baby', 'I Can’t Stand It' van Maxim Ludwig en Angel Olson en 'Magician' van Rosanne Cash.

4. Guy Clark – Truly Handmade, Vol.1
De kluizen gaan open van deze Texaanse top singer-songwriter. 15 pure pareltjes, handpicked by kleinzoon Dylan Clark en Rodney Crowell. Dit prachtige document is o.a. verkrijgbaar bij luckydice.nl. Op naar Volume 2!

5. Charley Crockett - $10 Cowboy
De singles verklapten al dat deze $10 Cowboy weer met een lekker stijlvol album aan zou komen zetten. Country en soul, groovy en laid back.

Joost Abbel

1. Emily Nenni – Drive & Cry
Veel energieke honky-tonk en klassieke country op de tweede plaat van Emily Nenni. Ik ben fan!

2. Theo Lawrence – Pickin' & Singin'
Authentieke cowboy songs, in de traditie van Marty Robbins, maar dan met een Franse twist. De jaren '50 zijn weer helemaal hip!

3. Beyoncé – Cowboy Carter
Tsja, er was wat discussie. Maar Beyoncé die Rhiannon Giddens uitnodigt om banjo te spelen op haar cowboyclubkraker 'Texas Hold 'm', heeft voor mij het voordeel van de twijfel.

4. Pokey Lafarge – Rhumba Country
Ik volg Pokey al een tijdje en was gek op zijn retro blues sound samen met The South City Three. De laatste jaren verkende hij ook andere genres, met een commerciëlere sound. 'Rhumba Country', de titel verraad het al, heeft invloeden van rumba en country. Wat mij betreft een voltreffer!

5. Sierra Ferell – Trail of Flowers
Een eigenzinnige artiest met een prachtige sound, waarin veel liefde voor rootsmuziek doorklinkt.

Bonus:

Wij van wc-eend adviseren wc-eend, maar mijn eigen bluegrassband Barnyard Tea heeft net een album uitgebracht: 'Train'
. 20 songs met als overkoepelend thema –jawel– treinen!

Sandra Zuidema

1. Guy Clark - Truly Handmade
Schitterende pure solo demo-opnames van Guy Clark, samengesteld door Rodney Crowell uit de Guy Clark archieven, met nooit eerder uitgebracht werk en prachtige kale versies van eerder uitgebracht werk; maar zo mooi opgenomen en van topkwaliteit zodat het klinkt alsof hij in je kamer staat te spelen.

2. Greg Trooper - Up on the bandstand
Live bandopnames uit Italië die plotseling zijn opgedoken en deze held en een absolute topband laten horen op het top van hun kunnen.

3. Ordinary Elephant - Ordinary Elephant
Prachtig folky duo à la Gillian Welch en Dave Rawlings met echt schitterende vintage-stijl songs en hemelse harmonieën.

4. Kristel Snellen - Breathe
Een jongedame uit Den Haag met een passie voor folk en americana, maakt haar eerste debuut-EP met hulp van gerenomeerde muzikanten uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Schotland en het resultaat klinkt fraai!

5. Ad Vanderveen - Rise In Love
Nog eentje van Nederlanse bodem maar van een routinier in het singer-songwritervak, die altijd weer garant staat voor het uitbrengen van mooie plaatjes.

Bonus:

Let op Jesse Matas (voorheen van de Canadese Crooked Brothers) die binnenkort eindelijk door ons land komt touren ter promotie van zijn laatste solo-album 'Tamarock' dat uitkwam tijdens lockdown, dus daardoor werd zijn tour steeds uitgesteld. Superaanrader ook voor liefhebbers van Neil Young en de donkere warme stem van Smog (Bill Callahan).

Guy Clark

Guy Clark

Step Inside My House

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Nina de Bruijn

1. Tiny Habits - All For Something
Dit album is gevuld met mooie en zachte songs.

2. Jessica Pratt
Bijzonder folk album en Jessica's stem blijft uniek.

3. Charlotte Cardin - A Week in Nashville
Vooral 'I Came Here To Leave You' is één van de mooiere nummers op deze 3-track EP.

4. Charlotte Day Wilson - Cyan Blue
Charlotte's stemgeluid is heel eigen.

5. Keni Titus - kid
Geen album, maar wil toch graag Keni Titus' nieuwe single 'kid' uitlichten. Het doet een beetje denken aan Gracie Abrams, maar dan net iets meer folky.

Matthijs Ros

1. Lions in the Street - Black Ops
Voor mensen die van The Stones houden!

2. Jesse Daniel - Countin’ The Miles
Keeping classic country music alive! Wanneer eindelijk eens in Nederland te bewonderen?

3. Greg Trooper and Band - Up on the Bandstand
Greg Trooper live met band in de jaren 90. We missen hem!

4. Barnyard Tea - Train
Catchy bluegrass van Hollandse bodem!

5. Joe Grushecky - Houserocker: A Joe Grushecky Anthology
Een mooi overzicht van de carrière van Pittsburgh rocker Joe Grushecky.

Bonus:
Een album wat aan mijn aandacht ontschoten was vorig jaar: Stephen Wilson Jr. met ‘søn of dad’. Luister maar eens naar geweldige nummers als ‘billy’ of ‘Year to Be Young 1994’.

Eddie Aarts

1. Bonny Light Horseman - Keep me on your mind / See you free
In hun 'superband' zijn Anais Mitchell, Josh Kaufman en Eric D Johnson zo mogelijk nog productiever dan in hun eigen carrières. Op hun derde (dubbel)album vinden ze elkaar ongedwongener en beter dan ooit. Kaufman zorgde dat het eindresultaat er ook naar klonk.

2. Heather Little - By Now
Deze Texaanse singer-songschrijver was té lang een goedbewaard geheim. 'By Now' maakt daar onherroepelijk een eind aan. Prachtplaat van een storyteller van de bovenste plank.

3. Phosphorescent - Revelator
Zo'n openbaring is het voor de liefhebber natuurlijk niet meer, want Matthew Houck doet niet aan slechte platen. Maar na een writer's block overtreft 'ie met 'Revelator' zichzelf tóch weer een beetje.

4. King Hannah - Big Swimmer
Na hun uitstekend ontvangen, maar anders getoonzette debuut, maakten Hannah Merrick en Craig Whittle de plaat die ze eigenlijk wílden maken. Onmiskenbaar 'americana', maar niet zoals die gewoonlijk klinkt, want op Britse leest geschoeid.

5. Ik laat het hier ditmaal bij; genoeg moois voor de komende weken. Enjoy!

Topnummers van de Sugar Mountain ambassadeurs

Binnenkort live te zien: