Programma
Nieuwsoverzicht

small museum presenteert 'Frame of Reference' door Heleen Blanken

19 april, 2024

W736 3138049 Heleen Blanken Frame of Reference cropped

Van 19 april t/m 16 juli presenteert het small museum met trots Frame of Reference door kunstenaar Heleen Blanken.

Het werk 'Frame of Reference' van Heleen Blanken heeft als doel het perspectief van de kijker te manipuleren. Geïnspireerd door de kwantumfysica en het 'superposition principle' speelt het werk met het wetenschappelijke idee dat kleine deeltjes zoals atomen en elektronen tegelijkertijd in meer dan één staat (en plaats) kunnen zijn, zolang de kijker ze niet controleert. Frame of Reference speelt en reflecteert op deze concepten, door onzekerheid te creëren over de daadwerkelijke positie van een object door lichtveranderingen en zonder een definitieve plaats aan te geven. Het intrigeert bezoekers met zijn mysterieuze aard en roept daardoor vragen op over de objectiviteit van onze perceptie van de werkelijkheid.

Het uiterlijk van het werk verwijst naar een religieus icoon, maar hier dient het eerder de praktijk van de wetenschap dan dat van de religie. Het hallucinerende effect legt een verband met de historische en hedendaagse betekenis van Paradiso. Ooit werd het bewoond door de Vrije Gemeente, een gemeenschap die sterk verbonden was met spiritualiteit en mystiek, nu doet het dienst als tempel voor het nachtleven, een rijk waar we vaak ondergedompeld worden in een alternatieve realiteit en waar onze percepties transformeren.

Heleen Blanken is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Ze beweegt zich op het terrein van installatiekunst, nieuwe media, cinematografie, scenografie en beeldhouwkunst. Ze heeft een graad in Fine Arts van de Gerrit Rietveld Academie. Beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving, verkent haar artistieke praktijk de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld terwijl ze traditionele artistieke dichotomieën zoals het organische versus het kunstmatige en analoog versus digitaal definieert. In haar werk roept ze vragen op over hoe we ideeën over de natuur beschouwen.

Credits:
Kunstwerk door Heleen Blanken
Technische engineering: Daniël de Bruin
Curatie: Rosa Cherim
Productie: Sanne Lohof & Tom Lavrenenko

Bekijk het werk