Programma
Nieuwsoverzicht

Bruce Springsteen geeft ons de nu zo gewenste boost en troost

23 oktober, 2020

Bruce Springsteen 2020

LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer. Altijd als je hem écht nodig hebt dan duikt Bruce Springsteen op met die plaat die troost biedt. Nu met effectief de tweede lockdown vanwege de coronacrisis hebben we echt die boost nodig om weer zin in het leven te krijgen. En Letter To You doet precies wat je ervan verlangt. Zijn beste sinds The Rising uit 2002, en ook nu met The E-Street Band. Het belangrijkste is feitelijk dat hij er ís. Daar komt nog bij dat het centrale thema de sterfelijkheid is. Niemand houdt je tegen het op onze huidige situatie te betrekken. Het enige wat ontbreekt is een tour om deze release te vieren. 

Elke keer als het erop aankomt met The E-Street Band

De laatste twintig jaar was Bruce altijd op zijn best bij een crisis. Dan heb je iemand nodig die je juist die injectie geeft om weer wat optimistische verder te kunnen. Dat was zo bij The Rising (2002) die de slachtoffers van aanslag op de Twin Towers een jaar eerder een monument gaf. In 2012 veegde hij met Wrecking Ball de vloer aan met de veroorzakers van de financiële crisis.

En nu met Letter To You zijn de problemen meer van particuliere aard, de sterfelijkheid van zijn muzikale vrienden en wellicht ook van hem zelf. Dat valt misschien niet geheel toevallig samen met de huidige pandemie waarin wereldwijd ook vele doden zijn te betreuren. Opvallend is dat het elke keer een bandplaat is met The E-Street Band. 

We moeten weer verder

Waar bleef hij nou? Ja, zo bar is het gesteld nu. Het wachten was op een plaat die ons, die alles is afgenomen – van de gezelligheid van live optredens tot aan onze banen – een flinke boost geeft. We moeten weer verder. The Boss geeft ons zo’n plaat waarmee ík althans weer naar de toekomst kan en wil kijken. Niemand anders is in al die jaren zo in staat gebleken om te verbinden en te inspireren als hij.

Vintage Springsteen

Vanaf middernacht konden we luisteren naar het nieuwe album. Ik heb het de hele nacht gedaan. Nu is het ochtend en ik ben gevloerd door zoveel optimisme. Door zijn autobiografie Born To Run (2016) weten we inmiddels dat hij zijn depressieve momenten heeft gekend in zijn leven, maar dat de muziek altijd zijn redding is geweest. En die van zijn fans, die niet allemaal meekonden komen met zijn Americana album Western Stars (2019) of zijn Broadway-shows. Behalve dat ze heel mooi waren hebben ze uiteindelijk ook tot dit nieuwe meesterwerk geleid. Dit is vintage Springsteen. Zó wil ik hem nu hebben. En met mij velen.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

One Minute You're Here

Rustig begin

Zullen we dan maar eens gaan luisteren? De plaat opent gewaagd met een akoestische folkballade One Minute You're Here. Diegenen van de band die meespelen, doen dat heel zachtjes. Er ligt een sfeervol synth-tapijtje onder van ‘het merk’ Tunnel Of Love of Philadelphia

De thematiek is door deze rust voor de bandstorm daardoor wel op slag duidelijk. Hij zingt: ‘One minute you’re here. Next minute you’re gone.’ De vergankelijkheid van het leven wordt in zachte penseelstreken maar wel met een ruwe kwast (die stem!) neergezet. Daarna barst de band los in het titelnummer, de weer hard meppende Max Weinberg voorop.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

Letter To You

De laatste overlevende

Wie het een beetje volgt, weet dat Bruce de laatste jaren gekweld is door het verlies van een aantal van zijn dierbaarste vrienden. Eerst was daar saxofonist orkaan Clarence Clemmons die zijn laatste adem uitblies, daarna was het toetsenman Danny Federici, twee boegbeelden in het massieve geluid van The E-Street Band. Daarbij stierf in 2018 ook nog eens George Theiss van zijn eerste band The Castiles.

En daarmee werd Bruce The Last Man Standing. Het bandleven komt in de song met die naam in geuren en kleuren voorbij, met zelfs namechecks als Union Hall. Je bent er als het ware bij. En komt daar Clarence niet tot leven met die vurige saxsolo van zijn neef Jake? Als iets het vintage maakt, dan dat wel.

Knights of Columbus and the Fireman's Ball.
Friday night at the Union Hall.
Black leather clubs all along Route 9.
You count the names of the missing as you count off time.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

Last Man Standing

De geest van zijn gestorven vrienden

In de tweede single van het album Ghosts ‘zien’ we de geest van Theiss. Alles komt voorbij, zijn gitaren versterkers en zijn kleding. Er is de belofte of minimaal toch de glimp van een leven na de dood, waar troost uit valt te putten. De bijgeleverde boost begint al bij Weinbergs snoeiharde drums in de intro.

I hear the sound of your guitar.
Coming in from the mystic far.
The stone and the gravel in your voice.
Come in my dreams and I rejoice

It's your ghost moving through the night.
Spirit filled with light.
I need, need you by my side.
Your love and I'm alive.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

Ghosts

Dromen over de gestorven dierbaren

In het beschouwende slotnummer met de zeer visuele titel I’ll See You in My Dreams lijkt alles nog eens samengevat te worden. Er ligt een heel verleden achter hem, maar ook een steeds kortere toekomst voor hem. Maar we leven in het nu, dus dan pak je de dag met enthousiasme en optimisme aan.

I got your guitar here by the bed.
All your favorite records and all the books that you read.
And though my soul feels like it's been split in the seams.
I'll see you in my dreams.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

I’ll See You in My Dreams

Drie opgepoetste pareltjes

Tot zover de bindende thematiek van dit superieure album. Minstens zo interessant zijn drie afgestofte liedjes van bijna vijftig jaar oud – dus nog van vóór zijn debuutplaat uit 1973 - die Bruce in zijn archieven terugvond in (akoestische) staat. Dat drietal heeft hier een totale E-Street-bandbehandeling ondergaan.

De invloed van The E-Street Band en van een speciale gitaar

De band heeft een grote stem gehad in hoe het door Bruce en Ron Aniello samen geproduceerde album. Ze werden voor tussen 11 and 15 november 2019 opgetrommeld in zijn eigen Stone Hill Studio. Ze wisten eigenlijk van niets, kregen skeletten van songs voorgeschoteld en vlogen erin met z’n allen. Wie weet dat de geboorte van doorbraakalbum Born To Run in 1975 drie jaar gekost heeft staat met z’n bek vol tanden. Zo kan het dus ook. Dat is vaker zo gebleken, maar nu toch weer voor het eerst in jaren.

Negen van de twaalf tracks zijn geschreven op een gitaar van een onbekende gitaarbouwer die hij cadeau heeft gekregen op straat van een Italiaanse fan na een van die shows op Broadway. Dat instrument heeft een tijdje stof staan vangen in de woonkamer van een van zijn huizen totdat het ding erbij gepakt werd.

De geest van Warren Zevon

Ah, daar is het bruggetje terug naar dat trio opgepoetste tracks. We horen Janey Needs A Shooter. Die titel komt me bekend voor. Ik pak er even The Originals erbij, de bijbel van de Belg Arnold Rypens, in het verleden muzieksamensteller bij het legendarische radioprogramma Domino bij toen nog de BRT.

Rypens schrijft met die kennersblik die ook altijd in elk wielercommentaar op Sporza zit: ‘Demo - alleen aan de piano; geschreven voor zijn eerste lp en daarna alsmaar blijven liggen. Samen met de E-Street Band ook voor Darkness On The Edge Of Town ('78) uitgeprobeerd, maar niet gebruikt. Beide versies op outtakes compilatie A Tear Must Fall.’ Warren Zevon heeft het in 1980 op Bad Luck Streak in Dancing School in aangepaste versie gecoverd met goeddeels eigen woorden. Janey heet bij hem Jeannie.

Die andere twee uit de archieven opgedolven songs zijn wat minder bekend: If I Was the Priest en Song for Orphans. Laatstgenoemde zit niet alleen door de mondharmonica dicht tegen Dylan aan. Het heeft de sfeer van Like A Rolling Stone, iets waar hij destijds natuurlijk niet aan wilde, want het tekent je voor je leven als artiest. Dat bezwaar gaat anno 2020 natuurlijk niet meer op. Zijn band helpt hem daar flink bij.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

Janey Needs A Shooter (Outtake)]

Anti-Trump song

Staat er ook nog iets politieks op dit album? Springsteen is ook altijd geroemd om zijn maatschappelijk engagement. Welnu, Rainmaker, een van de oudste nieuwe nummers, laat zich beluisteren als een anti-Trump song. De eerste schets dateert echter al van voor zijn tijd in het Witte Huis. Het lied komt mooi net op tijd uit vóór de presidentsverkiezingen op 3 november. De kwakzalver krijgt een veeg uit de pan.

Rainmaker, a little faith for hire.
Rainmaker, the house is on fire.
Rainmaker, take everything you have.
Sometimes folks need to believe in something so bad, so bad, so bad.
They'll hire a rainmaker.
(Rainmaker)

Rainmaker says white's black and black's white.
Says night's day and day's night.
Says close your eyes and go to sleep now.
I'm in a burning field unloading buckshot into low clouds.

​LONGREAD // BLOG - Hè hè, daar is-ie weer.

Rainmaker

‘Bedankt afzender’

Er gaat een helende werking uit van dit album. Je zou nu zo graag nummers als House Of Thousand Guitars en The Power Of Prayer willen meebrullen op de een of andere festivalweide of in een volle arena. Zullen we even optimistisch als Bruce dan maar denken dat dat er te zijner tijd ook wel weer van komt? We moeten immers iets hebben, die stip op de horizon, iets om onze hoop op te vestigen?

Nu doen we dat met Letter To You, een boost en troost van jewelste. Daar moeten we het voor nu meedoen. Dat is niet gering. Een bedankje aan de afzender van deze liefdesbrief is wel op zijn plaats.

Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Danny Clinch