Programma

Pers over 50 jaar Paradiso

Ook televisie, radio en (gedrukte) andere media besteden in speciale themauitzendingen of -uitgaves aandacht aan 50 jaar Paradiso.

VPRO Nooit meer slapen podcasts

In aanloop naar het jubileum zet de VPRO dé poptempel van Nederland in de schijnwerpers. VPRO Nooit meer slapen komt met een vijfdelige podcastserie getiteld Paradiso 50 over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. In vijf afleveringen van 45 minuten reizen luisteraars door de turbulente jaren waarin het Amsterdamse podium zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium. Eindredacteur van VPRO Nooit meer slapen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze van VPRO 3voor12 gaan in gesprek met betekenisvolle medewerkers, bezoekers en muzikanten, onder wie oprichter van Paradiso Willem de Ridder, Ernst Jansz van CCC Inc. en Doe Maar, Panic-zanger Peter ten Seldam, punkdichteres Diana Ozon, zanger Peter te Bos van Claw Boys Claw, dj Eddy de Clerq, JB Meijers, Raggende Man Bob Fosko, dj Isis en Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoordig.

OOR

OOR bracht in maart een speciale editie uit van hun magazine met maar liefst 45 pagina's over 50 jaar Paradiso. OOR, slechts enkele jaren jonger dan Paradiso, selecteerde 100 concerten uit hun rijke recensie-archief, van AC/DC tot Van der Graaf Generator via artiesten als Amy Winehouse, MC5, Adele, Metallica, The xx, Beck, David Bowie, LCD Soundsystem, New Order, Kurtis Blow, Blondie en vele anderen. Daarnaast loodsen acht getuigen je door de geschiedenis van Paradiso, van hippiejaren tot 'de shuffle-generatie'.

Pauw

"Hoe vier je de vijftigste verjaardag van de belangrijkste popzaal van Nederland? In ieder geval met een hoop concerten, een boek, speciale tv-programma's en een tentoonstelling. En met de artiest die er het vaakst speelde, Huub van der Lubbe, aan tafel bij Pauw. Plus Angela Groothuizen, die er met de Dolly Dots speelde, maar ook solo geregeld van achter het zwarte gordijn vandaan kwam. Angela zag er als bezoeker het eerste legendarische concert van Blondie. De twee blikken terug met de beste anekdotes en leukste herinneringen."
Maandag 26 maart 2018

3voor12 Radio

Paradiso-programmeurs Max en Eva zijn op bezoek bij 3voor12 Radio als gastpresentatoren. Samen met dj Wijnand Speelman vertellen ze mooie verhalen en bepalen ze een uur lang de playlist van het programma.
Maandag 26 maart 2018, 22.00 uur, NPO 3FM

Bijlage Volkskrant

De Volkskrant blikt met een uitgebreide special terug op 50 jaar Paradiso. Lees bijvoorbeeld verhalen over alle (geheime) hoekjes van het gebouw en natuurlijk talloze herinneringen van journalisten en artiesten.
Vrijdag 23 maart 2018

Bijlage Parool

Bij de zaterdageditie van Het Parool: een twaalf pagina's tellende bijlage over 50 jaar Paradiso. De krant liep onder meer 24 uur mee op de werkvloer, vroeg muziekprofessionals over 'hun eerste keer' en selecteerde foto's van legendarische momenten.
Zaterdag 24 maart 2018

AT5 Straten van Amsterdam

In twee afleveringen kijkt het AT5-programma Straten van Amsterdam terug op 50 jaar Paradiso. Kim Borkent stond als kraker aan de wieg van de poptempel zoals we die nu kennen en Rik Zaal boekte als programmeur van Paradiso de ene na andere legendarische act. Samen hebben ze het over Circus, Ahora Mazda, Frank Zappa, Kevin Ayers, Elvis Costello, broeder Zwertbroek, softporno en vloeistofdia’s. In de tweede aflevering spreekt het programma dan Hans van der Lubbe van De Dijk, voor wie optreden in Paradiso de normaalste zaak van de wereld is geworden. Met Hester Carvalho bespreken ze de meest legendarische concerten van 50 jaar Paradiso.

Deel 1 bekijk je hier.

Deel 2 bekijk je hier.