Programma
Nieuwsoverzicht

ZZK en omstreken

11 juli, 2017

Zizek

Het zal weinig muziekliefhebbers ontgaan zijn: vanuit Buenos Aires, Lima en andere Latijns-Amerikaanse steden spoelt een golf aan elektronisch bewerkte cumbia-muziek de wereld over. Eén van de aanjagers van die golf is het Argentijnse platenlabel ZZK, acht jaar geleden begonnen als een feestje en daarna uitgegroeid tot het label dat het nu is.

Namens de drie oprichters, Grant Dull (aka El G), Guillermo Canale (aka dj NIM) en Diego Bulacio (aka Villa Diamante) verwoordde dj NIM het ooit als volgt: “We decided to find a place for those artists to play and so created Zizek club where we played a mix of cumbia, hip-hop, reggaeton, dancehall, dubstep, grind, all kinds of electronic music. There were many moments, magic moments between the audience and the artists, a vibe between them all and we noticed that almost all the music being played in those nights was original and unreleased, and so we thought that we should begin releasing that music to the world, not just to 200 people in Buenos Aires.”

Nu, een flink aantal jaren na dit interview met het onvolprezen SoundsandColours, is ZZK een stuk verder. De artiestenstal groeide, de muzikale invloeden werden breder en hun bereik groeide mee. Op hun webstek kun je heel veel gratis mixtapes vinden en tref je ook links aan naar hun video’s. Een tweetal video’s uitgelicht: de crowdfunding-actie die ZZK recentelijk opzette om hun label draaiende te houden en de clipwaarin ze het succes van hun ‘Queen of Cumbia’ la Yegros filmden.

Na de ‘doorbraak’ van ZZK bleek de fusie tussen traditionele Latijns-Amerikaanse klanken en nieuwe elektronica ook in andere Zuid-Amerikaanse landen aan te slaan. Vanuit Peru is het duo Animal Chuki hard bezig, zij het iets meer in de richting van wat ik bij gebrek aan een beter woord maar even techno noem. Hun album ‘Frutero’ is in Europa en online nog niet verkrijgbaar, maar veel van hun eerdere werk is wel te vinden. Vanuit Ecuador betrad Nicola Cruz het podium. Zijn muziek is wat dromeriger en neigt naar de diepe oerwoud klanken van Chancha Via Circuito. Niet alleen muziek voor de dansvloer dus; op een stoeltje thuis met een koptelefoon op reis je vanzelf de tropen door. En dat is net zo exotisch als het voor labelbaas El G was toen hij een paar jaar geleden tijdens zijn tournee in Europa op een fiets naar zijn optreden kon rijden.

Door Friso Wiersum

Zizek

Teaser - Viene de Mi: A Story About a Musical Journey