Programma
Nieuwsoverzicht

Zuid-Afrikaans duo Darkie Fiction: “Stop met het imiteren van westerse artiesten”

6 december, 2017

Darkie ficpic

Vandaag stuitten we op iets leuks: het duo ‘Darkie Fiction’ uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Het tweetal bestaat uit rapper Katt Daddy en zangeres Yoza Mnyanda. Afgelopen 3 december werd de officiële clip van hun eerste single Selula gereleased. In hun muziek hoor je Kwaito-invloeden, een muziekgenre dat in de jaren 1990 ontstond in Johannesburg. 

En dat is ook precies de bedoeling. Het duo irriteert zich eraan dat veel Afrikaanse muziek steeds meer klinkt als westerse muziek. “Afrikaanse rappers praten op de radio met een Amerikaans accent, en steeds meer tracks klinken precies hetzelfde.” Daar wil Darkie Fiction dus verandering in brengen. Hun muziek is een homage aan de Zuid-Afrikaanse muziek van weleer. Geïnspireerd door artiesten als Brenda Fassie, Caiphus Semenya, Letta Mbulu, Steve Kekana, TKZee en Boom Shaka. Het resultaat is verfrissend. 

Darkie Fiction - Selula (Official Music Video)

Darkie Fiction - Selula (Official Music Video)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Het doel van Darkie Fiction is meer dan alleen muziek maken. Ze willen Afrikaanse artiesten inspireren om authentieke Afrikaanse muziek te maken, en ook de verhalen vanuit Afrika te blijven vertellen. “We moeten onszelf als Afrikanen respecteren. We hoeven niet iemand anders te imiteren om ertoe te doen.” Het duo hoopt op die manier ook meer internationale interesse te wekken voor de Afrikaanse cultuur. 

Naast hun debuutsingle is er tot nu toe helaas nog niet veel te horen van het duo. Maar niet voor lang! Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe single en EP die begin volgend jaar verschijnen. De ultieme droom is het openen van een muziekstudio waar Afrikaanse kinderen muziek kunnen maken. Een duo om in de gaten te houden dus! 

Door Fleur Reuser