Programma
Nieuwsoverzicht

Zo Lief: "We hopen onszelf in Nederland te introduceren"

13 februari, 2024

Zo Lief interview 1600x1200

De Nederlandse Laura Chen en Britse James Attwood vormen sinds twee jaar Zo Lief en brachten in 2023 hun debuut-EP uit. Zwevend tussen de Nederlandse en Engelse muziekscene hoopt het koppel naam voor zichzelf te maken. Exact een jaar na hun eerste optreden wint Zo Lief de vijfde voorronde van Zonneprijs. Hiermee is hun eerste optreden in Nederland, en natuurlijk een plaats in de finale van Zonneprijs, een feit. We spreken met Laura en James over het begin van Zo Lief, inspiratie en hun onzekerheden als artiest.

Verrast door de winst

Gefeliciteerd met het winnen van de voorronde! Wat vonden jullie van de avond?
Laura: Het was best bizar, ons eerste optreden in Nederland. Het was ook voor het eerst dat we meededen aan een wedstrijd, dat maakte het anders dan de gigs die we normaal hebben. Maar er hing een heel fijne sfeer en iedereen was heel aardig voor elkaar.
James: ’t Zonnehuis was voor ons de grootste zaal tot nu toe. Meestal staan we voor zo’n 150 man. De finale in de Grote Zaal van Paradiso zal nog gekker zijn.

Wat deed het wedstrijdelement met jullie zenuwen?

Laura: We waren heel erg verrast dat we gewonnen hadden. Ik denk dat het vooral kwam doordat wij maar met z’n tweeën op het podium staan in plaats van een hele band, ik wist niet zeker hoe dat zou overkomen. Na onze set vergat ik bijna dat het een wedstrijd was, maar we hadden weinig tijd om echt tot rust te komen. Het was een emotionele rollercoaster.
James: Ik dacht niet veel na over de competitie, maar ik ben wel altijd heel zenuwachtig voor shows. Ik wil gewoon dat alles goed gaat, omdat er veel aandacht in zit en ik mij heel betrokken voel bij onze muziek.
Laura: Het was ook voor het eerst dat veel vrienden ons live zagen, daardoor voelde ik ook meer druk. Het idee dat er bekenden in het publiek staan waarmee je een ongemakkelijke blik kunt uitwisselen maakte mij nerveus. Maar het was ook heel fijn dat ze er waren en lief dat ze de moeite namen om ons te supporten.

Zo Lief

Zo Lief

In The Air

“Er staat meer op het spel wanneer je ook romantisch betrokken bent bij de muziek”

Jullie hebben een Nederlandse bandnaam, maar spelen vooral in Engeland. Hoe bewegen jullie tussen de Nederlandse en Engelse muziekscene?
Laura: We proberen ons op beide landen te richten, maar in Nederland lijkt het zoveel lastiger. Met het netwerk dat we in Engeland hebben is het een stuk makkelijker. De muziekscene is daar ook veel groter, en daar kun je sneller als support in kleine zalen te spelen. In Nederland hebben we die connecties helaas nog niet.
James: Daarom is het ook zo leuk dat we aan Zonneprijs kunnen meedoen: zo hopen we onszelf ook in Nederland te introduceren.

Hoe is Zo Lief begonnen?

Laura: Voor mij was muziek altijd al een hobby en ik leerde als kind verschillende instrumenten spelen. Tijdens mijn studie raakte ik bevriend met James, hij studeerde muziek. Uiteindelijk duurde het nog best lang voordat we besloten om samen muziek te maken.
James
: We spelen nu ongeveer twee jaar samen, maar gebruikten dat eerste jaar vooral om uit te zoeken wat we wilden. Ons eerste optreden was op de avond van Zonneprijs precies een jaar geleden. Ik vond het eerst eng om met Zo Lief zelf muziek te gaan schrijven, omdat vrienden en familie mij hiervoor alleen kenden als muzikant, niet als songwriter. Er staat meer op het spel wanneer je ook romantisch betrokken bent bij de muziek.

Zo Lief

Zo Lief

Fool

“Soms zou ik willen dat ik een rauwere stem had”

Op de EP die jullie in 2023 uitbrachten klinkt het alsof jullie al duidelijk het geluid van Zo Lief gevonden hebben, hoe zien jullie dat?
Laura: Ja, ik denk het wel. Het duurde een jaar voordat we onze eerste muziek uitbrachten, omdat we zoekende waren naar ons geluid. We begonnen heel anders, een beetje zoals The Marías. Uiteindelijk hebben we het roer toch omgegooid. Met de EP wilden we vier richtingen introduceren die onze muziek op zal gaan. We zijn heel trots op hoe dat heeft uitgepakt. ‘Fool’ is het meest funky met een beetje disco, maar ‘Believe What You Believe’ heeft meer een garage sound. Soms zou ik willen dat ik een rauwere stem had. Mijn stem is best zacht en vrouwelijk. Ik houd juist van dat rauwe rockgeluid, maar mijn stem kan dat niet.

Waar halen jullie inspiratie uit?

Laura: Ik schrijf niet veel over mijn eigen leven. Ik haal juist inspiratie uit gesprekken die ik op straat oppik... Gesprekken en films. Om het plot heen bedenk en schrijf ik dan een nieuw verhaal voor een nummer. Muzikaal laten we ons heel breed inspireren door jaren '70 en '80-muziek, maar ook sci-fi geluiden, een beetje zoals bij James Bond in de jaren '60.
James
: In onze nieuwe muziek komen die sci-fi en elektronische geluiden meer terug.
Laura
: In een van die nieuwe nummers zit zelfs een beetje autotune, Strokes-stijl.

Zo Lief

Zo Lief

Believe What You Believe

“Mensen weten tegenwoordig zoveel van muziek”

Zijn deze nummers binnenkort als EP of als album te beluisteren? Laura: Het zal een tweede EP worden. Het zijn zes nieuwe nummers, maar we weten nog niet precies wanneer we deze uitbrengen.
James: Juist dat maakt het leuk om de nummers al live te kunnen spelen. In ‘t Zonnehuis hebben we eigenlijk alleen maar nieuwe nummers gespeeld, op één na. Het was een goed moment om de nummers te testen en leuk om de reactie van het publiek te zien.
Laura
: Het is leuk om te zien welke nummers de voorkeur krijgen van het publiek, het is heel uiteenlopend. De associaties die zij daarbij hebben geeft ons ook weer nieuwe inspiratie. Ik heb ook het idee dat mensen tegenwoordig zoveel van muziek weten en ook meer open staan voor een mix van genres.

Wat zouden jullie doen met de opbrengst van Zonneprijs
?
James: Meteen weer investeren in onze muziek. In de hoek van de kamer staat wat apparatuur, maar we kunnen nog wel wat meer gebruiken. Het zou heel fijn zijn om wat meer budget te hebben, om te kunnen besteden aan technische dingen en om videoclips te kunnen opnemen.
Laura
: We willen ook graag merchandise laten maken, zoals T-shirts of petten, maar dat is best duur. Om in de toekomst een vinyl release te doen lijkt ons ook heel gaaf. We hebben genoeg ideeën.

Op donderdag 6 juni 2024 kun je Zo Lief zien optreden in Paradiso, tijdens de finale van Zonneprijs.

Tekst: Merel Korfage