Programma
Nieuwsoverzicht

Wonderschone altcountry en bluegrass vakanties van de ambassadeurs

8 mei, 2023

Bella White

In de maand mei leggen niet alleen de vogels een ei, ook de Sugar Mountain ambassadeurs kunnen er wat van. Deze maand staat de afspeellijst bomvol met overeenkomsten in de vorm van Bella White en Robbie Fulks, maar worden er ook uitstapjes gemaakt naar Ierse moordenaarspubs, wonderschone altcountry, authentieke bluegrass en komt er zelfs een powerpopplaat voorbij. Ditmaal dankzij de bijdrages van Annika IJdo, Bas Flesseman, Eddie Aarts, Patrick van Sante, Robbie Klanderman en Runa Stam.

Patrick van Sante

1. Bella White - Among Other Things
Hier hebben we reikhalzend naar uitgezien en deze plaat stelt geen moment teleur...wonderschone altcountry van Isabel met haar juweel van een stem. Eindlijstjeswerk…

2. Jerry Leger - Latent Unconvers (EP) & The Time Flew By (EP)
De lekker productieve Canadese songsmid met de Dylaneske stem komt met een geweldige EP met covers (de Velvets, Bowie, Tweedy, Cohen) en met een EP met eigen werk. Twee voltreffers!

3. Robbie Fulks – Bluegrass Vacation
De Bluegrass Vacation heeft de komische Robbie duidelijk goed gedaan, hij is weer helemaal terug!

4. Country Westerns – Forgive The City
De woorden “fijn bandje” en “driemaaldaags” zijn nogal van toepassing op deze lekker rockende band met punkinvoeden. Tel daarbij op de catchy songs van het drietal en de ruige en gruizige stem Joel Plunkett en je bent verkocht!

5. The New Pornographers – Continue as a Guest
Mijn favoriete powerpopbandje, met de fantastische Neko Case in de gelederen, komt weer met een zeer aanstekelijk album op de proppen. Het duurt een paar draaibeurten, maar dan geven de melodieën je er weer genadeloos van langs!Eddie Aarts

1. Bella White - Among Other Things
Bella's 'platenmaatschappij maakt helaas nog altijd weinig werk van serieuze distributie van haar uitstekende debuutalbum 'Just Like Leaving'. Opvolger Among Other Things, gemaakt met onder meer Jonathan Wilson en Buck Meek, is er wél. Gelukkig maar.

2. The Tallest Man On Earth - Henry St.
Een paar weken geleden interviewde ik Kristian Matsson, vooral over wat voorafging aan zijn nieuwe album. Dat verhaal vindt u in de editie van Heaven die nu in de winkel ligt. Tijdens het concert op 24 april liet de energieke Zweed nog eens zien waarom de Grote Zaal van Paradiso nog vóórdat de plaat uitkwam al razendsnel uitverkocht.

3. Dean Owens - El Tiradito
Hoewel hij al een poosje in het vak zit, kreeg de Schotse Dean Owens er dankzij het album 'Sinner's Shrine' vorig jaar karrevrachten fans bij. Ook in Nederland. Die zullen met 'El Tiradito' ook beslist in hun nopjes zijn. De plaat bevat eveneens opnamen uit de sessies met Calexico-voormannen Burns en Convertino. Die kwamen deels op drie (vrijwel alleen online te vinden) EP's terecht. Helemaal nieuw is de instrumentale 'soundtrack' op de tweede schijf
.
4. Natalie Merchant - Keep Your Courage
De excellente songwriter met de uit duizenden direct herkenbare stem nam weer eens tergend lang de tijd voor een nieuw album. Dat brengt hooggespannen verwachtingen met zich mee. En die worden wat mij betreft ook nu ingelost. Maar ik ben al sinds doorbraakplaat In My Tribe van 10.000 Maniacs uit 1985 allesbehalve objectief... : )

5. Josh Ritter - Spectral Lines
Ook Josh Ritter kan het in de regel nauwelijks verknoeien wat mij betreft. Op Spectral Lines tapt hij echter uit beduidend andere vaatjes dan we van hem gewend waren. Geen rigoureuze koerswijziging, maar wel een plaat die wat meer aandacht vergt. Zo zet ik ze wel vaker in m'n lijstje; alleen maar hapklare brokken maakt het leven van de muziekliefhebber immers ook een beetje saai. Wie durft?

Bella White

Bella White

Flowers On My Bedside

Runa Stam

1. Bella White - Among Other Things
Vanaf eerste keer dat ik nummer van haar hoorde zwaar onder de indruk en nu zowaar fan! Ze heeft een bijzondere
manier van zingen en frasering en de muzikale begeleiding is heerlijk basaal en authentiek. Ookal komt ze uit Canada, je hoort duidelijk de Apalachian roots van haar vader uit Virginia. Gelukkig binnenkort live te bewonderen op Bluegrass Festival in Rotterdam.
2. Robbie Fulks - Bluegrass Vacation
Heerlijke plaat. Combi van authentieke bluegrass (met medewerking van o.a. Sierra Hull, Ronnie McCoury en Jerry Douglas), die aparte stem van Fulks en zijn gevatte teksten is zeer geslaagd. Lonely ain't hardly alive is een nieuwe bluegrass-klassieker!

3. Nutana - Nutana
Solodebuut van Sam Corbett, de drummer van een van mijn favoriete bands The Sheepdogs, die hij opnam toen hij door ziekte een tijd niet met de band mee kon. Zelfde lekkere 70's sound, maar wat softer dan Sheepdogs. En dus ook uit Canada.

4. Country Westerns - Forgive the City
Lekkere opvolger van fantastische debuutalbum van deze band uit Nashville. Weer een plaat vol met lekkere uptempo rock en fijne melodieën. Kom nu maar op met een tourtje hier!

5. Del Barber - Almanac
En nog een mooie plaat uit Canada! Op dit album weer genieten van zijn boeiende verhalende stijl en fijne mix van folk, country en roots muziek.


Bonus:
The Waco Brothers, Ben de la Cour, Mighty Poplar, The Wood Brothers.


Robbie Klanderman

1. Rodney Crowell - The Chicago Sessions
Het nieuwe Rodney Crowell album 'The Chicago Sessions' is geproduceerd door Jeff Tweedy en is in één woord fantastisch. Een absoluut hoogtepunt is het door Crowell en Tweedy samen geschreven en gezongen 'Everything At Once', nu al het duet van het jaar. Van de tien nummers zijn er acht nieuw. Daarnaast is er 'You’re Supposed To Be Feeling Good', wat Crowell schreef voor Emmylou Harris die het opnam voor haar album 'Luxury Liner' en er is, mede op verzoek van Tweedy, de Townes Van Zandt-cover 'No Place To Fall'. Het is allemaal even prachtig. Rodney Crowell wordt dit jaar 73, maar op The Chicago Sessions klinkt hij vitaler dan ooit.

2. Luke Elliot - Let ‘em All Talk
Luke Elliott is een Amerikaanse muzikant en acteur die een paar jaar geleden verliefd werd op Oslo. Die liefde was wederzijds, want de Noren waren ook gek op zijn theatrale versie van gothic Americana. Elliott besloot zich daarom te vestigen in de Noorse hoofdstad. Het muzikale resultaat van zijn emigratie is 'Let 'em All Talk', zijn derde album. Een overweldigende plaat die zijn liefde verraadt voor zowel traditionele Amerikaanse country als voor The Walker Brothers en de ultra-persoonlijke muziek van Nick Cave en PJ Harvey. Een serie sterke eigen nummers worden aangevuld met een opzienbarende cover van Tom Jones’ I Who Have Nothing. Het maakt van Let The All Talk een adembenemende prachtplaat.

3. Drew Holcomb & The Neighbors - Strangers No More
'Strangers No More' is het achtste studioalbum van Drew Holcomb & The Neighbors en de elf nummers op die plaat zijn stuk voor stuk kleine meesterwerkjes. Catchy melodieën en indrukwekkende teksten, Holcomb is een singer-songwriter van de bovenste plank, een rootsy reïncarnatie van James Taylor en John Denver, vermengd met een fikse scheut Bob Dylan en Steve Earle. Geen wonder dat mensen als John Hiatt en The Avett Brothers graag met hem optreden. Holcomb, die tegenwoordig in Nashville woont, verdient een groot publiek en Strangers No More gaat daarvoor zorgen. Geweldig!

4. Drive-By Truckers - The Complete Dirty South
In 2004 verscheen 'The Dirty South', een van de allerbeste platen van een van de allerbeste bands ter wereld, de Drive-By Truckers. Het album bevatte instant klassiekers als Carl Perkins’ Cadillac, Danko/Manuel, Lookout Mountain en Goddamn Lonely Love. Toch vond leider Patterson Hood dat The Dirty South niet het hele verhaal vertelde. En daarom is er nu 'The Complete Dirty South'; er zijn wat nummers geremixed, de volgorde is wat veranderd en er zijn drie liedjes toegevoegd waaronder TVA, een van de fraaiste nummers die Jason Isbell, toen nog lid van de groep, ooit schreef. Bijgevoegd is een mooi en informatief boekje. The Dirty South was al een meesterwerk, The Complete Dirty South is nog net wat meer.

5. Esther Rose - Safe To Run
Op het titelnummer van haar nieuwe album 'Safe To Run' krijgt Esther Rose vocale hulp van de fenomenale Alynda Segarra van Hurray For The Riff Raff en dan wordt het moeilijk om de ogen droog te houden. Wat een prachtnummer. De andere tien nummers doen daar niet of nauwelijks voor onder. Rose’s kristalheldere stem gaat door merg en been, de begeleiding is creatief en vlekkeloos. Aan haar folk, country en pop heeft ze een flinke scheut New Orleans, haar nieuwe woonplaats, toegevoegd. Zo duikt ook Deslondes-lid Cameron Snyder op. Maar het is Esther Rose zelf die de show steelt en ervoor verantwoordelijk is dat Safe To Run op het einde van 2023 in vele top 10’s met beste platen van het jaar zal opduiken. Een plaat die gehoord moet worden.

Bonus: 
Eilen Jewell - Get Behind The Wheel
Deze dame heeft nog nooit een slechte plaat uitgebracht. Daarom altijd weer fijn om een nieuw album van haar te horen.

Lankum

Lankum

Go Dig My Grave

Annika Ijdo

1. Trousdale - Movie Star
Trousdale is een speelse blend van The Secret Sisters, Lucius en Haim. Prachtige liedjes.
2. Whitney Rose - You're Gonna Get Lonely
Voor de liefhebbers van Margo Price, Victoria Bailey en Nikki Lane. Mooi voorschot op het aanstaande album dat uitkomt op 19 mei.

3. Pieternel - Underneath This Skin
Mooie liedjes, mooie stem, mooie productie! Geeft me Ilse DeLange vibes.

4. Darling West - Cosmos
5. Caroline Spence - The Next Good Time
Als je een samenwerking met Lori McKenna op je album krijgt kan het niet meer misgaan en dat blijkt ook uit dit album.


Bas Flesseman

1. Lankum - False Lankum
De band van het moment in de Ierse scene en ver daarbuiten. Donkere, drone Folk.

2. Kara Jackson - Why Does The Earth Give Us People To Love?
Blaast je totaal omver. Ongrijpbaar geniaal.

3. Lael Neale - Star Eaters Delight
Prachtige folky pop.

4. Phil Cook - Autopiano
Subliem soulful piano

5. Damien Jurado - Sometimes You Hurt The Ones You Hate
Weer een parel erbij van Jurado.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs