Programma
Nieuwsoverzicht

Welkom terug: Millionaire

3 mei, 2017

Timmm

Tim Vanhamel strooit in een mooi interview in het Belgische tijdschrift Knack met redenen om na twaalf jaar zijn band Millionare van onder het stof te halen -zoals Vlamingen dat zo mooi zeggen:

“Je wilt niet weten hoe vaak ik de afgelopen jaren de vraag gekregen heb wanneer Millionaire opnieuw samenkomt. Ik heb deze plaat deels gemaakt om van het gezaag af te zijn. Hier is ze dan, jongens. En laat me nu maar weer tien jaar met rust!”

“Gaandeweg begon ik door te krijgen dat het een Millionaire-plaat moest worden. Vanwege de edginess die erin zit, denk ik. De gróóve.”


“Omdat het zonde geweest zou zijn om weer maar eens een nieuwe naam te verzinnen.”

Dat gaandeweg slaat op de tijd die Vanhamel in een surfersdorpje aan de westkust van Costa Rica verbleef om nieuwe muziek op te nemen. Op blote voeten, met uitzicht op jungle en oceaan. Een plek zonder pottenkijkers, met beroerde internetverbinding en amper bereik op je mobiel. Na twee maanden Costa Rica keerde hij terug naar Antwerpen, met in zijn handbagage een afgeronde Millionaire-plaat.


Niet dat de 39-jarige Vanhamel twaalf jaar lang naar buiten heeft zitten kijken. Belangrijkste wapenfeit: het album ‘Welcome To The Blue House’ onder zijn eigen naam in 2008. Een plaat die, zo lezen we in Knack, een beetje tegen zijn zin als een soloplaat werd bestempeld. “De enige reden waarom Blue House niet onder de noemer Millionaire verschenen is, is dat dat in de ogen van het publiek allicht een te grote stijlbreuk zou zijn geweest.”

Timmm

Verder speelde Vanhamel in Magnus en The Hickey Underworld, en orkestreerde in 2015 een reünieshow van Evil Superstars op Pukkelpop. Dan is er nog een gat van drie, vier jaar. “Mja. Een midlifecrisis wil ik het niet noemen, maar ik zat toch wel in een kleine existentiële dip. Ik had het gehad met de spotlights, en wel zodanig hard dat ik een half jaar lang geen gitaar meer heb kunnen aanraken.”

In Knack lezen we verder dat het nieuwe album ‘Sciencing’ een spirituele plaat is voor Vanhamel, al zegt hij dat niet graag. Dat hij na het overlijden van zijn vader besloot een tijdje met alles te stoppen en de halve wereld rondreisde voordat hij naar Costa Rica trok. Dat hij geen contact meer heeft met Josh Homme (producer van Millionaire’s tweede album ‘Paradisiac’ uit 2005). Dat nieuwe single ‘I’m Not Who You Think You Are’ geen blauwdruk is voor de rest van het nieuwe album. Dat op ‘Sciencing’ een Franse ballad zal staan, en een duet met zijn Canadese buurvrouw in Costa Rica. Een David Lynch-achtige lullaby waar Vanhamel heel blij mee zegt te zijn. “Anno 2017 mag Millionaire ook gewoon móói klinken.”


‘Sciencing’ verschijnt op 19 mei. Een maand later staat Millionaire op Best Kept Secret. De clip van pico bello nieuwe single ‘I’m Not Who You Think You Are’ laat zich het best vergelijken met een DMT-trip.