Wat het Westen kan leren van de Afrikaanse Filosofie

Volgens de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé hebben veel Afrikaanse intellectuelen hun eigen, traditionele denkwijze vervangen door westerse ideeën, te wijten aan koloniale educatie. Dit roept bij sommigen zelfs de vraag op of er überhaupt authentieke Afrikaanse filosofische tradities bestaan.
In haar boek ‘Socrates en Orúnmìlà’ pleit Olúwolé voor de erkenning van de Afrikaanse filosofie. Ze vraagt zich bijvoorbeeld af waarom Orúnmìlà – een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur – nooit dezelfde erkenning als Socrates heeft gekregen. Met haar boek doet ze een aanzet om hier verandering in aan te brengen.
Ter ere van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van haar boek, komt Olúwolé op 24 mei naar de Amsterdamse Singelkerk voor een interview. De Nederlandse schrijver en actrice Anousha Nzume zal de vragen stellen, maar er zal ook tijd zijn voor vragen uit het publiek. Voorafgaand aan het interview verzorgen filosofen Grâce Ndjako en Machiel Keestra een introductie en boekbespreking. Na afloop is het mogelijk het boek te kopen en te laten signeren door Sophie Olúwolé.
De voertaal deze dag is Engels, en de toegang is gratis. Wil jij hierbij zijn? Meld je dan aan voor een gratis ticket. Dit is nodig i.v.m. het beperkte aantal plaatsen.
Door Fleur Reuser