Programma
Nieuwsoverzicht

Waarom het Engelse WOMAD Festival op je bucketlist moet

11 september, 2017

WOMAD

Zet ‘m voor volgend jaar zomer in je agenda: WOMAD Festival in Charlton Park. WOMAD staat voor World of Music, Arts and Dance, en het doel van het festival is om de vele vormen van kunst, muziek en dans van over de hele wereld met elkaar te vieren. Eind juli vond de 35e editie plaats en ook dit jaar waren de kritieken niets dan lovend.

Waar het bij veel festivals tegenwoordig draait om headliners die voor zoveel mogelijk kaartverkoop zorgen, hanteert Womad sinds de eerste editie in 1982 een unieke curatie. De line-up ontstaat vanuit de ambitie om het publiek kennis te laten maken met bekende én onbekende wereldse muziek. Zo traden er deze zomer artiesten op die nooit eerder een voet buiten hun eigen land hadden gezet, zoals het Tanzanian Albinism Collective en Khmer Rouge Survivors.

Thumg womad

WOMAD 2017 - Some Highlights

Onder de meer bekende artiesten vielen o.a. Seun Kuti met zijn band Egypt 80 en de West-Afrikaanse diva Oumou Sangare. Een van de hoogtepunten was de Braziliaanse band Bixiga 70, die het festival op de donderdag swingend aftrapte met een mix van avant-garde, pop, jazz, dub en Braziliaanse invloeden. Ook het Senegalese Orchestra Baobab spatte van het podium en maakte er echt een feestje van.

Naast de muzikale optredens is er nog veel meer te beleven, denk aan poëzie, workshops en debatten. Het draait bij Womad dan ook niet alleen om muziek, maar vooral om bewustwording en het bij elkaar brengen van culturen. Niet zelden gaan lyrics over zware onderwerpen als genocide, oorlog en vrouwenbesnijdenis. Ondanks wat je misschien zou verwachten van dit soort thema’s, is de sfeer verre van negatief. Op Womad Festival hangt een fantastische energie, je vóelt dat we samen verschil kunnen maken. Zelf die positiviteit ervaren? De 36e editie van WOMAD Festival 2018 vindt 26 - 29 juli plaats. Voor meer informatie check womad.co.uk.

Door Liselot van Kesteren