Programma
Nieuwsoverzicht

Voltreffers, groeibriljanten en The Stones in een countryjas; de ambassadeurs delen hun tips

3 maart, 2023

Theo Lawrence april

De Sugar Mountain ambassadeurs stellen elke maand een lijst voor je samen met hun favoriete albums, nummers en artiesten van dit moment. Dus, ben je op zoek naar wat nieuwe muziek en inspiratie? Lees alle tips hieronder en zet gelijk die afspeellijst erbij aan. Veel plezier!

Sandra Zuidema

1. Ad Vanderveen - Heart Of Every Town
Alweer een prachtig album. Disc 1 bloedmooi en akoestisch en disc 2 rockt als een tierelier.
2. John Blek - Untill the Rivers Run Dry
Wederom een voltreffer van de Ierse top singer-songwriter met ditmaal zijn meest sfeervolle plaat!

3. Slaid Cleaves - Together Through the Dark
Die stem van Slaid blijft weer prachtig!
4. Jaimee Harris - Boomerang Town
Ontroerend mooi album van de partner van Mary Gauthier die laat zien dat ook zij serieus hoge ogen gooit naar de positie van grand dame van de Americana.
5. Sem Jansen - Uncle Sem
Top Americana van Nederlandse bodem waar een heel bijzonder verhaal erachter zit.

Bonus:
Let op Malcolm MacWatt die met zijn prachtige prachtige folkparels binnenkort in Nderland te zien is.


Robbie Klanderman
1. Doug Paisley - Say What You Like
'Say What You Like' is het vijfde album van de Canadees Doug Paisley. Dit album maakt wederom duidelijk hoe goed hij is; teksten waar je u tegen zegt, een bescheiden stem die desondanks in staat is kippenvel te veroorzaken en dan zijn liedjes... Die lijken wel een combinatie van Townes Van Zandt, J.J. Cale en John Prine. Paisley is hier te lande nogal onder de radar gebleven. En dat is onterecht. Als er nog zoiets als muzikale rechtvaardigheid bestaat, dan worden er van Say What You Like heel veel exemplaren verkocht en gestreamd, want Doug Paisley is een uniek talent!
2. Say Zuzu - No Time To Lose
Het heeft meer dan twintig jaar geduurd, maar nu is het dan zover: een gloednieuw album van Say ZuZu, die fantastische roots-band uit New Hampshire. 'No Time To Lose' laat een groep horen die ouder geworden is en die de afgelopen decennia veel heeft meegemaakt. Ze hebben kinderen gekregen, ze zijn verhuisd, ze hebben gestudeerd. Maar wat er niet veranderde, is een hevig brandend heilig vuur. Twaalf briljante nieuwe nummers, die muzikaal ergens tussen Bob Dylan en de Drive-By Truckers inzitten. Meer dan vroeger wordt de voet af en toe van het gaspedaal gehaald, maar de intensiteit blijft. Say ZuZu is terug en dat is fantastisch nieuws.

3. Various Artists - Stoned Cold Country
Een verdomd goed idee! Nodig wat van de grootste sterren in de countrymuziek uit en laat die los op het repertoire van The Rolling Stones, de groep die inmiddels 60 jaar bestaat. Het resultaat is 'Stoned Cold Country' en de veertien gekozen nummers zijn allemaal raak. Oudgedienden Brooks & Dunn doen een prachtversie van Honky Tonk Women, Brothers Osborne & The War And Treaty maken van It’s Only Rock ‘N’ Roll pure gospel, buitenbeentje Marcus King maakt een feest van Can’t You Hear Me Knocking en Steve Earle mompelt zich hees en meeslepend door Angie heen. Het maakt van Stoned Cold Country een schitterend eerbetoon uit onverwachte hoek.
4. Signe Marie Rustad - Principles Of Faith
De Noorse Signe Marie Rustad ontkomt niet aan vergelijkingen met Joni Mitchell. Haar stem betovert de luisteraar op diezelfde dromerige en hypnotiserende wijze. Haar liedjes zijn van een ongekend hoog niveau en ze durft het aan risico's te nemen. Soms duikt ze de jazzkant op, dan is het weer pop of rock. 'Particles Of Faith' houdt het midden tussen een album en een EP. Zeven eigen nummers die de perfectie benaderen. Je zou bijna denken dat er ook een Californië in Noorwegen ligt. Ronduit geweldig.

5. NinaLynn - A Taste Of The Wild
'A Taste Of The Wild' is het tweede album van de fenomenale Nederlandse zangeres en liedjesschrijver NinaLynn. Het is minstens zo goed als haar debuut 'Hummingbird'. Folk, pop, Americana, jazz en zelfs cajun; ze weet al die stijlen om te toveren tot iets geheel eigens. De band, aangevoerd door Janos Koolen en bijgestaan door onder andere Fay Lovsky, speelt op ingetogen wijze de sterren van de hemel. Maar waar het om draait zijn de nummers en de volwassen teksten. En dat is dertien keer helemaal raak. Prachtig!

Bonus:
Sunny War's Anarchist Gospel een ware groeibriljant van een album. Mijn meest gedraaide album de afgelopen tijd en dat zegt wat:-).

De maandelijkse tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs van Paradiso Amsterdam

Sunny War

No Reason

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Patrick van Sante

1. Ron Sexsmith - The Vivian Line
Ron Songsmid is nog lang niet met pensioen en komt wederom met een subliem geproduceerd en gearrangeerd album vol mooie melancholische liedjes. Kaarten voor zijn optreden op 21 mei zijn in de pocket!
2. Allard J.J. - Under The Loop
De onvolprezen rocker Allard J.J. komt met een opvolger van zijn vorige knaller 'Uncovered' (2020). Van hetzelfde laken een pak toffe, aanstekelijke rock n roll songs. Lekker gezongen en gespeeld. Check ook zijn uitleg over elke song apart op zijn Facebookpagina. Het zou mooi zijn als hij dit album (en zijn vorige) met een tourtje komt promoten, dan sta ik vooraan!
3. El Dorado - Unincorporated
Te gek countryalbum met eigen nummers van de begeleidingsband van grootmeester Tyler Childers.
4. Jarrod Dickenson - Big Talk
Deze Texas-born singer-songwriter komt na een paar rustige singer-songwriteralbums nu met een wat gevarieerder en steviger album op de proppen. Zeer de moeite waard!
5. Bard Edrington V - Burn You Up
Deze Bard kennen we van zijn optredens en albums met Boris McCutcheon onder de naam HOTH Brothers, maar ook in zijn uppie staat hij uitstekend zijn mannetje. Mooie folky- en countryachtige liedjes gezongen met een aangename stem die me erg aanspreekt.

Bonus:
6. Bob Dylan - Fragments - Time Out Of Mind Sessions (1996 - 1997): The Bootleg Series, Vol.17
Ondoorgrondelijke Bob laat zoals gewoonlijk weer zijn beste liedjes of versies van liedjes van de oorspronkelijke plaat, om ze pas jaren later weer in de prachtige Bootleg Series op te nemen. Genieten!
7. Theo Lawrence - Chérie
Pas net in de luistermodus, deze lekkere retro Country Crooner. Leo Kattestaart, dank voor de tip! En hij komt nog in Paradiso ook. (op 28 april)


Joost Abbel

1. Steph Green – Thanks For That
Lekker rauw en tegendraads, met superfijne lo-fi gitaren.
2. Sons of Rainier – Take Me Anywhere
Zelf omschrijven ze hun muziek zeer treffend als "easy going alt-folk for hard times."
3. Marlon Williams / Kacy & Clayton – Plastic Bouquet
Superfijne songs en sterke samenzang op deze samenwerking tussen Marlon Williams uit Nieuw Zeeland en het Amerikaanse folkduo Kacy and Clayton.
4. Otis Taylor – Recapturing The Banjo
Alweer een ouder album dat een vriend mij tipte. Maar dit album bewijst dus dat je vernieuwend kunt zijn in de blues met een banjo.
5. Whitehorse – I'm Not Crying, You're Crying
Lekker en veel elektrische gitaren op dit album van het Canadees-Amerikaanse duo Whitehorse.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs