Programma
Nieuwsoverzicht

Vijf uur lang dansen tijdens Amsterdamse Afrobeat Nacht

1 november, 2019

Aan ade paradiso 18web

Op z’n armen zijn met viltstift nog tekenen terug te zien van de gezellige afterparty na afloop van de Amsterdamse Afrobeat Nacht tijdens ADE op zaterdag 19 oktober 2019. Ko Zandvliet, trombonist bij Jungle By Night en Gallowstreet, drummer bij Brass Rave Unit, vertelt al spelend met bierviltjes over zijn ervaring en gedachten tijdens het vijf uur durende muziekspektakel in Paradiso.

Het grootste elektronische dance-evenement ter wereld, Amsterdam Dance Event (ADE), raasde in oktober door onze hoofdstad. Zoals verwacht, was ook de 24e editie weer een geslaagd vijf dagen durend feestje. Maar tussen al die dj’s en elektronica kon je zaterdag de 19e op het hoofdpodium van Paradiso ook zomaar een liveband bewonderen. Niet vijf dagen lang, wel een vijf uur durende liveset. Voor de vierde keer vond de Amsterdamse Afrobeat Nacht plaats, met muzikanten van Jungle By Night, Gallowstreet en Koffie. Dertig nummers, met als uitgangspunt afrobeat, disco en Braziliaanse tracks. Zolang je er maar op kon dansen.

Wanneer is het idee ontstaan om vijf uur live te spelen?
“Het begon twee jaar geleden toen Kees Heus, programmeur van Paradiso, mij vroeg om een keer langer te spelen dan we normaal doen. Hij was op het idee gekomen door Pat Thomas, die tegen hem had gezegd dat ze in zijn omgeving altijd veel langer spelen dan 2/2,5 uur. Dus toen dachten we, laten we die uitdaging gewoon eens aangaan. We hadden er niet meteen tijd voor, maar dit was een mooi moment om het te doen. En dat is best goed gelukt! Wel een gekke uitdaging hoor, met twintig muzikanten in twee repetities bijna dertig nummers instuderen… Van tevoren schieten er dan allerlei vragen door je hoofd: hebben we wel genoeg materiaal, hoe lang blijft het interessant voor het publiek? Maar het kwam precies uit. We hadden wel gepland om iets voor 5 uur te stoppen, want om 5 uur beginnen ze meteen met vegen. Dat leek ons een wel heel harde overgang.”

Hoe heb je de aandacht van het publiek vijf uur lang vastgehouden?
“Door niet vijf uur lang te knallen, maar ook de diepte in te gaan met rustigere tracks. Kijk, aan het eind stonden er wel beduidend minder mensen dan aan het begin van de set, maar er waren ook mensen die vijf uur lang crazy lekker hebben gedanst. Tot het eind van de show. Dat vond ik echt het vetst. Sommige mensen worden duidelijk niet zo snel moe. Dus in die zin vond ik het zeer ge-slaagd!”

Als je nog eens zo’n all-nighter gaat spelen, wat zou je dan anders doen?
“Ik zie het sowieso zitten om het nog eens te doen. Misschien doen we er dan een paar vocalisten bij om er iets meer diversiteit aan te geven, het is best lastig om het met één sound interessant te houden. Maar aan de andere kant, misschien voelt het dan te veel als een concert. Dat vond ik nu al, en dat was niet de bedoeling. In de club staat altijd ook iedereen naar een dj te kijken, terwijl daar eigenlijk niks gebeurt. We willen gewoon live dansmuziek maken zonder de aandacht te veel op ons te vestigen.”

Keek je er misschien te gemakkelijk tegenaan?
“Ik was echt aan het twijfelen, nog tot een paar dagen voor de show. Dan dacht ik: oh, misschien kunnen we dit wel helemaal niet, hebben we zitten bluffen, we hebben het ons te moeilijk gemaakt. Maar uiteindelijk dacht ik: hup, we gaan het gewoon doen en zien wel waar het schip strandt. Dat was wel spannend.”

Een (totaal) andere band The National heeft eens zes uur lang hetzelfde nummer gespeeld. Is dat misschien een leuke uitdaging voor jullie?
“Wow, dat klinkt heftig. Ik was ooit in Thailand op vakantie en daar hadden ze een ’24 Hour Happy Party’, met dat nummer van Pharrell. Die tent was heel dicht bij mijn bungalow, dus ik ben gauw weggegaan. Als ik dat nummer nu hoor, word ik helemaal gek. Iets voor ons? Nee, beter van niet, haha.”

Hoe heb je de nacht voorbereid? Nachten doorgehaald tot vijf uur?
“Dat doen we altijd al, haha. Ik hoorde wel dat een van de trompettisten, James, de nacht ervoor van middernacht tot vijf uur trompet heeft geoefend om in shape te komen. Maar we hebben de week van tevoren twee hele lange dagen gerepeteerd om alles te kennen. We spelen met al die muzikanten altijd al super veel shows, dus iedereen is heel ervaren. Je weet ook gewoon: iedereen kan dit. En met zo’n grote groep is het ook een beetje keten. We kennen elkaar allemaal heel goed en dit was extra leuk omdat het zo anders is dan alles wat we hiervoor hebben gedaan.”

Je band Jungle By Night bestaat binnenkort al tien jaar. Kunnen we dan ook een spektakel verwachten van vijf of misschien wel tien uur?
“Haha, nee niet vijf of tien uur maar wel een groot spektakel waarbij we terugkijken op de afgelo-pen tien jaar en tegelijkertijd proosten op de komende tien. We reizen met deze show door het hele land in november en december.  Niet zozeer om te zeggen: ‘Kijk ons nou tien jaar bestaan’, maar wel om te laten zien hoe bijzonder het is dat je dit mag doen. Al tien jaar lang. Zo hoort het ook te zijn; de tijd die je hebt op aarde, daar moet je het beste van maken. We stoppen zo gek veel plezier en liefde in Jungle By Night, dat is waarom het nog steeds leeft.”

Feestje gemist? Of wil je het nog eens ervaren? Check hier de complete setlist van de nacht!

Door Jolien Eijsink

Aftermovie Amsterdamse Afrobeat Nacht - ADE special 2019

Aftermovie Amsterdamse Afrobeat Nacht - ADE special 2019