Programma
Nieuwsoverzicht

uKanDanz - Jam on a hot piece of toast

17 mei, 2017

Ukandanz1600

In 2014 op Le Guess Who waren ze de één van de meest besproken acts van het festival: de band uKanDanz. Muziekplatform Incendairy Magazine schreef zelfs: “uKanDanZ being one of the highlights of the festival for us. How to describe this racket? Well, imagine some low grade but existentialist/highbrow Sabbath crunch on speed, with this sleazy jazzy sax smeared all over the top, like jam on a hot piece of toast.”

Ukandanz1600

uKanDanZ - Tchuhutén Betsèmu

Luister hun muziek en begrijp wat Incendairy Magazine hier bedoelt. De sound van uKanDanz is een ongewone combinatie van elektrische gitaren en eigenaardige vocalen. Een mix van traditionele en moderne Ethiopische klanken. Hypnotisch bijna. Er valt moeilijk een label te plakken op het Frans-Ethiopische vijftal. Als je dit toch per se wilt, noem het dan ‘Ethiopian crunch music’, een combinatie van rock, jazz en noise. Twee duidelijke elementen zijn de exotische, Ethiopische melodieën en een flinke dosis ruige rock. Veel songs zijn geïnspireerd op traditionele en populaire Ethiopische nummers.

Zanger van de band is de charismatische Asnake Guebreyes, afkomstig uit de levendige muziekscene van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij ontmoette een elektrisch kwartet (gitarist, bassist, saxofonist en drummer) en zo ontstond uKanDanz. Na hun eerste album ‘Yetchalal’ uit 2012 zijn ze vier jaar later helemaal terug met hun nieuwe album ‘Awo’, eerder dit jaar uitgekomen. Verwacht nog meer Ethiopische invloeden en nog meer rock. We verwelkomen de band 25 september in de kleine zaal van Paradiso. Hopelijk wordt het minstens zo’n groot spektakel als op Le Guess Who. En met deze nieuwe plaat, kan dat eigenlijk ook niet anders.

Door Fleur Reuser