Programma
Nieuwsoverzicht

Tweede Kamerverkiezingen 2023: Stem voor cultuur

21 november, 2023

Melanie Corre passend

Woensdag 22 november 2023 kun jij je stem laten horen door te stemmen voor de Tweede Kamer. Wij van Paradiso adviseren partijen die oog hebben voor cultuur en ervoor zorgen dat cultuurinstellingen kunnen blijven bestaan. Stem jij ook voor cultuur?

De mate van aandacht voor cultuur varieert nogal tussen de verschillende partijprogramma's, en de voorgestelde maatregelen voor cultuur lopen sterk uiteen, variërend van stevige bezuinigingen tot extra financiële investeringen. Een van de meest ingrijpende voorstellen voor toekomstig cultuurbeleid staat bijvoorbeeld niet in de verkiezingsprogramma’s (zie NRC en Volkskrant). Als het aan de VVD en enkele andere politieke partijen ligt, zullen de ticketprijzen voor culturele evenementen flink gaan stijgen. De VVD streeft ernaar om het huidige btw-tarief op culturele producten, momenteel op 9 procent, te verhogen tot 21 procent, wat de staatskas dan 400 miljoen euro zou opleveren. Dit wordt duidelijk uit de doorrekeningen van de partijprogramma's door het CPB (Centraal Planbureau). 

Van de acht partijen die hun programma hebben laten doorrekenen, willen alleen GroenLinks-PvdA en D66 níét het btw-tarief verhogen. Volt, CU, SGP, JA21, CDA en VVD willen dat wél.

Paradiso streeft ernaar dat ticketprijzen betaalbaar blijven voor iedereen. Cultuur is tenslotte voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Daarom adviseren we je op een partij te stemmen dat oog heeft voor cultuur. 

Ben je er nog niet helemaal uit? De Kiesmannen kunnen je daar misschien wel een handje bij helpen: Bekijk de Grote Verkiezingsshow terug via deze link.

Vind jouw dichtstbijzijnde stemlokaal via: waarismijnstemlokaal.nl

Illustratie via De Volkskrant, ontworpen door Mélanie Corre.