Nieuwsoverzicht

Turnpike Troubadours naar Bitterzoet

Turnpike

Als The Old 97’s na hun weergaloze bovenzaalshow in de zomer van 1998 zelf niet terugkomen, dan doen we het ‘maar’ met hun grootste fans, Turnpike Troubadours uit Oklahoma. Vier albums onderweg nu, is hun livereputatie vergelijkbaar met die van hun Texaanse helden. De band heeft nu ook zijn ereplekje gekregen: de Troubadours maakten hun Grand Ole Opry debuut in oktober verleden jaar.

Begonnen als een ‘Old 97’s met fiddle’, loopt die band als een rode draad door de geschiedenis van de grassroots alt-country rockband. Op hun vierde, titelloze album staat niet alleen een co-write tussen Turnpike Troubadours voorman Evan Felker met Old 97’s zanger Rhett Miller, A Little Song, maar ook een cover van hun classic Doreen.

De definitie van DIY

Tot zover de invloeden, de band heeft genoeg eigens om op eigen benen te staan. En als we ‘eigen’ zeggen dan bedoelen we dat eigenlijk in hoofdletters, EIGEN, want dit vijftal is bijna een definitie van DIY. Ze hebben collegabands haast alles zien wegtekenen. Turnpike Troubadours kiezen liever voor een iets langere weg naar succes, dan alle controle uit handen te moeten geven.

Turnpike

Turnpike Troubadours - Bossier City

Bossier City, de song en het label

Platen releasen deze mannen op hun eigen Bossier City label. Bossier City is ook de titel van het slotnummer van hun laatste plaat. Het is waar de band full circle komt met hun verleden. Het liedje stond al op hun gelijknamige ‘nulde’ album uit 2007 met toen nog John Fullbright als leadzanger. Maar die is sindsdien solo. Algemeen wordt – met Felker achter de zangmicrofoon – het album Diamonds & Gasoline uit 2010 als het echte ‘debuut’ gezien. Dat ligt er maar aan vanaf waar en wanneer je begint te tellen. Opgeteld blijven het er vier. De band is sindsdien gestaag gegroeid met tours door de hele VS.

Turnpike

Turnpike Troubadours - Gin Smoke Lies

Hardwerkende alt-countryband met bebaarde kerels

Felker wordt gezien als een zeer getalenteerd songwriter. Gezaghebbende alt-country- en popsites als No Depression en PopMatters zetten hem achteloos naast erkende toppers als Bruce Springsteen, Shane McGowan en John Prine. De band oogt als een hardwerkende alt-countryband met bebaarde kerels in denim met cowboyhoeden en honkbalpetten op. Felker blijft als enige in de band een beetje achter bij dat stoere imago. Hooguit getooid met een baardje van een week oud, is hij meer de intellectueel met de sterke songteksten.

Maar vergis je niet: zulke gasten kunnen ook rocken, en niet zo’n beetje ook. Neem Gin Smoke Lies van het Goodbye Normal Street album uit 2012. Het rockt als een op hol geslagen paard op een bluegrass-motiefje met een tekst waarbij Felker vanaf de frontporch van zijn ouderlijk huis constateert dat waar de haan zonder problemen omringd is door wel 20 hennetjes, hijzelf al moeite genoeg heeft met één vrouw.

Turnpike

Turnpike Troubadours - Before The Devil Knows We're Dead

Hopelijk doen ze in Bitterzoet ook Before The Devil Knows We’re Dead van datzelfde album. De glas-in-loodruitjes daar met hun scabreuze afbeeldingen zullen het perfecte decor vormen. Bitterzoet doe je best als Hollandse Grand Ole Opry! Zo’n avondje wordt het namelijk. Laat die cowboylaarzen lekker stampen op de plankenvloer. Turnpike Troubadours zorgen voor de juiste beat en ambiance.

Tekst door: Robbert Tilli