Programma
Nieuwsoverzicht

TttT tipt: ode aan de marimba met Rio Mira

12 juli, 2017

Rio mira

De tropische klanken van de marimba geven zo’n vrolijk geluid dat de feeststemming bijna tastbaar is, een blij gevoel dat aanstekelijk werkt. Dus als je tijdens een Hollandse regenbui behoefte hebt aan summer vibes, is Marimba Del Pacifico zeker een aanrader. 

Rio Mira - Agua

Rio Mira - Agua

De marimba is het tweede oudste muziekinstrument ter wereld, en het geluid kenmerkend voor muziek uit Latijns-Amerika. In 2015 riep UNESCO de marimba dan ook officieel uit tot ‘ontastbaar cultureel erfgoed’. Het instrument staat aan de basis van de groep Rio Mira, een samenwerking tussen muzikanten uit Ecuador en Colombia met Ecuadoraanse Karla Kanora als leadzangeres. De band ontstond in havenstad Esmeraldas in Ecuador, met als doel om de negatieve houding richting Afro-Ecuadoraanse muziek te doorbreken. Want hoewel de Colombiaanse música pacifica een opmars maakt, is Ecuadoraanse muziek nog vrij onbekend bij het grote publiek. Daar wil Rio Mira verandering in brengen. De groep is vernoemd naar de Mira, de rivier die begint in Ecuador en eindigt in Colombia en de twee landen letterlijk verbindt.

Afgelopen 7 juli werd hun album ‘Marimba Del Pacifico’ gereleased. Aanrader is het nummer Agua. De lyrics vertellen het verhaal van voorouders die via rivieren van Colombia naar Esmeraldas afreizen. Dit illustreert de traditie van hoe oeverbewoners vroeger verhalen en nieuwtjes deelden via kano’s die van dorp naar dorp vaarden. 

Door Liselot van Kesteren