Programma
Nieuwsoverzicht

TTTT tipt: Junun op Le Guess Who? 2016

17 mei, 2017

Junun1600

In de aanloop naar muziekfestival Le Guess Who? tipt Ticket to the Tropics je over de -volgens ons- interessantste artiesten van alweer de tiende editie van dit event. Eerder kwamen acts Elza Soares en The Ex aan bod. Deze keer staat de afsluiter van het festival centraal: het wonderlijke Junun.

Junun1600

Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood and the Rajashtan Express - Allah Elohim

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

In 2015 vond een bijzondere ontmoeting plaats in het Mehrangarh fort in India. Hier kwamen de Israëlische componist Shye Ben Tzur, de Engelse gitarist Jonny Greenwood (bekend van Radiohead) en het bonte Indiase gezelschap Rajasthan Express voor het eerst samen om muziek te maken. De verschillende muziekstijlen van de groep zorgde voor een bijzondere samensmelting van meditatieve zang en groovy jazz. Dit bleek zo’n succesvolle combinatie, dat het stel besloot er een album aan te wijden. Dat werd ‘Junun’ (letterlijk vertaalt: de krankzinnigheid van de liefde), geproduceerd en gemixt door Greenwood. Ben Tzur schreef de teksten, een combinatie van Hebreeuws Hindi en Urdu. Het album werd vorig jaar opgenomen in het Mehrangarh fort, daar waar het allemaal begon. Als kers op de taart maakte Radiohead-producer Nigel Godrich een gelijknamige documentaire van de album opnames.

Zowel het invloedrijke muziekplatform Pitchfork als krant The Guardian prezen Junun regelrecht de hemel in. Sinds de release van de plaat heeft de groep slechts een select aantal optredens gegeven. Bijvoorbeeld één in de Barbican Hall in Londen en op het Jerusalem Sacred Music Festival. Je snapt dus wel hoe trots en blij de organisatie van Le Guess Who? is met deze excentrieke act als afsluiter van hun festival. Je begrijpt nu vast ook waarom dit een performance is die zeker niet kon ontbreken tussen onze tips. Nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande YouTube-video met beelden uit de documentaire, and think again.

Door Fleur Reuser