Programma
Nieuwsoverzicht

TTTT tipt: De unieke sound van het extravagante en feministische folk-rap trio Fémina

11 september, 2017

FEMINA

Ze groeiden op in een klein dorpje in de bergen van Patagonia. Gedreven door artistieke aspiraties verhuisden ze naar Buenos Aires, waar hun muzikale samenwerking ontstond. Het gaat hier over het feministische folk-rap trio Fémina. Binnenkort brengen ze hun derde album uit, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Iggy Pop is in ieder geval fan.

Ze vallen nogal op, de dames van Fémina. Felgekleurde haren, extravagante outfits en een opvallende huisstijl. Kijk naar hun albumhoezen, flyers en posters en zie Clara Miglioli, Sofia ‘Toti’ Trucco en Clara ‘Wewi’ Trucco bijvoorbeeld tijdens een topless theekransje, of als zeemeerminnen. Het trio heeft geen marketingteam dat aanstuurt op een flamboyante verschijning, het excentrieke komt echt vanuit henzelf. 

Fémina - Deshice De Mi

Naast een unieke verschijning heeft Fémina ook een unieke sound. Toen ze net begonnen bestond hun repertoire voornamelijk uit rapnummers. Toen de meiden besloten ook te gaan zingen, kwamen hun Argentijnse folk-roots als vanzelf omhoog. Ook hun instrumenten zijn traditioneel, zoals de bombo legüero, charango, guitarra criolla. Het resultaat is een mix van conventionele hip-hop en folkmuziek uit Zuid-Amerika als de hacarera, tango, cumbia, bolero and samba. Wewi’s cajón flamenco, een van oorsprong Peruaanse handtrommel, zorgt voor de beat. De muziek valt te omschrijven als een combinatie van Erykah Badu, Argentijnse zangeres Mercedes Sosa, Chileense rapster Ana Tijoux en het duo Ibeyi.

Iggy Pop

Niemand minder dan Iggy Pop stuitte via Soundcloud op de muziek van Fémina. Hoewel hij er geen woord van verstond, raakte hij geïntrigeerd door hun sound en speelde ‘t nummer tijdens zijn radioshow. Ook noemde hij hen in een interview met Rolling Stone, en inmiddels heeft het trio de levende legende ook ontmoet. Wie weet mondt deze bijzondere connectie tussen Noord-Amerikaanse punk-rock en Zuid-Amerikaanse, feministische folk-rap nog eens uit tot een muzikale collaboratie.. Voor hun nieuwe album werken de dames samen met de Britse producer Quantic. De releasedatum is nog onbekend, maar het zou zomaar een wereldwijd succes zou kunnen worden. Beluister hun laatste album uit 2015 bovenaan.

Door Liselot van Kesteren