Programma
Nieuwsoverzicht

TTTT Tipt: Analog Africa brengt laatste opname Los Camaroes opnieuw uit

19 september, 2017

Los cameroes

Vandaag brengt Analog Africa het laatste album uit van de legendarische Kameroense band Los Camaroes. De muziek is voor het eerst sinds 1979 op LP te verkrijgen. ‘Resurrection Los Vol. 1’ was de laatste samenwerking tussen bandleider Jean Gabari en de virtuoze gitarist Messi Martin. Een opzwepende mix van de stijlen Makossa, Bikutsi en Cavacha.

Eind jaren ‘60 ontstond Los Camaroes in een dorpje in het noorden van Kameroen. Ze reisden af naar de hoofdstad en zetten daar de nationale muziekscene op z’n kop, met uitverkochte nachtclubs en enorme radiohits als resultaat. Het succes van de band kwam met name door twee sleutelfiguren: bandleider Jean Gabari en gitarist Messi Martin. Het talent van Martin was echter net zo groot als zijn onvoorspelbaarheid. Hij verliet de band voor een solocarrière, kwam terug, maar stapte weer uit Los Camaroes tijdens hun hoogtijdagen in 1975. Gabari probeerde het succes door te zetten, maar wegens een slechte gezondheid stopte ook hij. Van Los Camaroes, ooit zo succesvol, hoorde je al snel niets meer.

Los camaroes yt

Los Camaroes - Bezimbi (‘Resurrection Los Vol. 1’)

Tot er uit het niets een zakenman met de naam Atangana Joseph verscheen. Hij spoorde alle leden van Los Camaroes op voor een comeback. Even was er sprake van een studio-opname, maar het was juist in de energie van een nachtclub waar de band zo goed tot z’n recht kwam. De opname geschiedde zodoende in de Mango Bar in de hoofdstad Yaoundé, de plek waar ze jaren eerder naam maakte als een van de meest beroemde en beruchte Kameroense bands.

Het resultaat is een van de beste albums ooit in Kameroen opgenomen: Resurrection Los, waarin de vijftienjarige muzikale band tussen Gabari en Martin tot een ongekend hoogtepunt komt. Een echte comeback heeft de band nooit meer gemaakt. Gabari overleed kort na de opname en Martin bereikte niet hetzelfde muzikale succes zonder hem. De wederopstanding van Los Camaroes was van korte duur. Maar het leverde wel een meesterwerk op. Luister en pre-order de LP hier.

Door Liselot van Kesteren