Programma
Nieuwsoverzicht

TTTT tipt: 5 artiesten van Le Guess Who 2017

7 november, 2017

Les Amazones d Afrique

Van 9 tot en met 12 november vindt het ‘out-of-the-box muziekfestival’ Le Guess Who? voor de 11e keer plaats in Utrecht. Een combinatie van ontluikend talent en unieke, legendarische acts op verschillende plaatsen in de stad, van kerken en galeries tot theaters en popzalen. Ticket to the Tropics maakte een top 5 van de -volgens ons- interessantste artiesten van Le Guess Who? 2017.

Let op: de concerten van Le Guess Who? 2017 zijn geen onderdeel van Ticket to the Tropics. 

1. Sekou Kouyaté

Ook wel de 'Jimi Hendrix van de elektrische kora' genoemd. Hij is afkomstig uit Guinea en bespeelt het West-Afrikaanse instrument kora in een mix van jazz met klassiek en soul. 

Sekou Kouyaté - 'AfroBeat'

Sekou Kouyaté - 'AfroBeat'

2. Ahmed Fakroun

Ahmed Fakroun is Afkomstig uit Benghazi, Libië en wordt gezien als de pionier van de moderne Arabische wereldmuziek. Tijdens Le Guess Who? treedt hij op met de Nederlands-Turkse band Altin Gün.

Ahmed Fakroun - Nisyan (Edit)

Ahmed Fakroun - Nisyan (Edit)

3. Maâlem Houssam Guinia & Band

De West-Afrikaanse Maâlem Houssam Guinia is net als zijn vader, gedreven in Gnawa muziek. Gnawa is een Afrikaanse en Islamitische muziekstijl van spirituele en religieuze liederen en rhytmes. Een aantal jaar geleden heeft hij de samenwerking opgezocht met de Britse DJ James Holden.

Maalem Mahmoud Guinia & James Holden - Toro Toro Torko Lila

Maalem Mahmoud Guinia & James Holden - Toro Toro Torko Lila

4. Farida & The Iraqi Maqam Ensemble

Farida Mohammad Ali is een Iraakse die al een aantal jaren in Nederland woont en samen met haar Iraqi Maqam Ensemble de Iraakse klassieke muziek ten gehore brengt. Ze is een van de weinigen ter wereld die de muziekstijl maqam tot in de puntjes beheerst. 

Farida & The Iraqi Maqam Ensemble - Yumma

Farida & The Iraqi Maqam Ensemble - Yumma

5. Les Amazones d'Afrique

Op zaterdagavond is het tijd om te dansen en dat kan niet beter dan op de muziek van Les Amazones d'Afrique. Deze groep powervrouwen uit Mali zetten zich met hun muziek in voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. Dit doen ze onder anderen door het kora instrument als metafoor te gebruiken. Het bespelen van dit instrument was lange tijd verboden voor vrouwen in West-Afrika.

Les Amazones d'Afrique - Dombolo (feat. Angélique Kidjo)

Les Amazones d'Afrique - Dombolo (feat. Angélique Kidjo)