Programma
Nieuwsoverzicht

Trouwen in Paradiso: de elf stellen

15 november, 2017

Trouw paradiso uitsnede artwork

Het 50-jarig bestaan van Paradiso komend jaar is aanleiding om een lang gekoesterde wens van velen te vervullen: trouwen in Paradiso. Op 14 februari 2018 zijn we trouwlocatie voor één dag, en uit alle aanmeldingen selecteerden we elf stellen die elkaar deze dag het ja-woord geven. Omdat we het zo bijzonder vinden dat zij deze belangrijke dag bij en met ons willen vieren, stellen we hen de komende weken aan jullie voor.

Het 50-jarig bestaan van Paradiso komend jaar is aanleiding om een lang gekoesterde wens van velen te vervullen: trouwen in Paradiso. Op 14 februari 2018 zijn we trouwlocatie voor één dag, en uit alle aanmeldingen selecteerden we elf stellen die elkaar deze dag het ja-woord geven. Omdat we het zo bijzonder vinden dat zij deze belangrijke dag bij en met ons willen vieren, stellen we hen de komende weken aan jullie voor.


Stel #1: Pieter Hoogland en Miriam van ‘t Veer

Tijdens een Expornstar feest op 14 februari 2004 traden Pieter en Miriam al eens in het ‘huwelijk’ in de kelder van Paradiso. Het was een avond vol liefde, een hoge hoed, een sluier en twee ringen gezaagd uit een stuk pijp. En hoewel het tegen vieren liep en Pieter en Miriam niet alles meer weten van die avond, is de liefde gebleven. Op het rode, hartvormige kussen waarop de ringen destijds lagen, zullen hun twee kinderen nu de trouwringen naar binnen dragen. 

Scan voorkant boekje bewerkt

Stel #2: Joyce Hooijmans & Suzanne Scholtemeijer

Na afloop van een werk etentje volgde een afzakkertje bij Joyce met een aantal collega’s. Een biertje werden er acht, en voor ze het wist was Suzanne alleen overgebleven met Joyce. Een onschuldige kus, die daarna weer vergeten kon worden. Maar de kus was een achtbaan. Suzanne: “Die opbouw, die rit die je dertien keer over de kop gooit en die climax die je trillend achterlaat; wat de hel is er net gebeurd?” Ze keek op haar horloge: het was twaalf uur geweest, het was Valentijnsdag en ze had zojuist gekust met de vrouw van haar dromen. Precies vijf jaar later trouwen ze in Paradiso. Zoals ze zelf zeggen: “Pa-ra-di-so. Een halve vrijstaat waar alles om muziek draait. Onze trommelvliezen zijn er hun onschuld verloren.”

Joyce Hooijmans & Suzanne Scholtemeijer

Stel #3: Sandra van der Zwet & Jan Huls

Ze ontmoette elkaar tijdens het kerstdiner van een voormalige werkgever van Sandra, waar Jan ook als freelancer werkte. Sandra zag Jan binnenkomen en dacht “jeetje wat een knapperd, maar die is toch veel te oud?”. En Jan dacht: “wat een lekker ding, die is misschien een beetje jong”. Maar het leeftijdsverschil maakte helemaal niets uit, zoals dat gaat in de liefde. Voor hun aanmelding schreven Sandra en Jan een ode aan Paradiso, hieronder de mooiste stukken:

“Lieve Paradiso,
[...]
Jij bent de plek waar Prince ons de treffende woorden toezong;
You don’t have to be cool, to rule my world
Maar Damn Paradiso, you are cool, and you rule my world!

Wij zijn verliefd op je geworden,
Keer, op keer, op keer.
Ontelbare keren zijn wij samen geweest,
Bij jou voelen wij ons “Nice, like sugar and spice
net als Charles Bradley tijdens 1 van onze eerste concerten. 
Muziek brengt ons samen,
Muziek bindt,
en elke keer voelt het weer als thuiskomen.
[...]
Mooie momenten komen samen in Paradiso,
Mooie mensen komen samen in Paradiso
Mooie herinneringen worden gemaakt in Paradiso en hier zouden wij er graag 1 aan toevoegen.
[...]
Heel veel liefs, Jan en Sandra”

Sandra van der Zwet & Jan Huls

Stel #4: Maarten Kwant en Marlies Hofmans

“Maarten die wat onwennig in de kamer staat... eeeeh, Marlies, eeeh, ik denk dat je dit even moet lezen, want eeeeh ‘Trouwen in Paradiso voor 1 dag mogelijk’. Hé, was dat een aanzoek?!!”

In oktober 1999 stapte er een meisje van 19 in de trein en besloot tegenover een leuke jongen te gaan zitten. Een kort gesprek volgde, dat als vanzelf over muziek, bands, concerten en festivals ging. Na een aantal toch niet heel toevallige ontmoetingen werden Maarten en Marlies een stelletje, en in al die jaren is muziek de rode draad in hun leven gebleven. Een avondje uit is voor hen naar een concert gaan. Ze gaan niet op vakantie, ze gaan naar festivals (recent hebben ze hun 20e Lowlands beleefd!). De platencollectie dwong ze om groter te gaan wonen en kreeg zelfs een eigen kamer. En ze slapen onder een Paradiso-dekbed met een Lowlands poster aan de muur. In die 18 jaar samenzijn waren ze nooit echt bezig geweest met trouwen, tot nu...

“We mogen dan niets hebben met kerk of geloof, we geloven wel in muziek! En is het dan toch niet een klein beetje of David Bowie, The Gathering, Patti Smith, Neutral Milk Hotel, Arcade Fire, Swans, Agnes Obel en al die anderen die we in Paradiso gezien hebben er een heel klein beetje bij zijn?!”

Maarten Marlies foto paradiso

Maarten en Marlies bij Patti Smith in Paradiso in 2015.

Stel #5: Alexander Mul en Suzanne Stolp

Alexander en Suzanne omschrijven zichzelf als “niet het doorsnee stel”. In het dagelijks leven is Alexander bouwkundig ingenieur en muzikant en Suzanne is leerling tatoeëerder. Samen hebben zij ook een reptielenkwekerij genaamd Coffin Snakes en zoontje Tuomas, vernoemd naar de Finse muzikant Tuomas Holopainen van metalband Nightwish. Hun eerste date was in Paradiso en daarna volgden nog vele concerten. Aan al die mooie herinneringen willen ze een van de allermooiste toevoegen, en zo schrijven ze: “het lijkt ons ook super om het feest samen met de andere stellen te vieren. Iedereen heeft natuurlijk dezelfde liefde, namelijk muziek.”  

Alexander2c Suzanne en Tuomas

Stel #6: Nathalie Hugenholtz en Tjomme Goddijn

Tjomme veroverde Nathalie, die op dat moment in haar leven even niet zo bezig was met relaties. Maar toen ze om was (en hoe) zorgde ze dat Tjomme ook verliefd werd op Amsterdam en gaf hij zijn woonplaats Den Haag voor haar op. En nu gaat op 14 februari 2018 een Hugenholtz trouwen in Paradiso. Het waren de broers Hugenholtz die in 1877 uit de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk stapten en De Vrije Gemeente in Amsterdam stichtten. In hun kerkgebouw huist tegenwoordig Paradiso. Nathalie: “Paradiso: de kerk die is opgericht door mijn voorouders; waar mijn vader al kwam tijdens zijn jonge jaren en ik sinds mijn jeugd: waar ik mijn eerste concerten als puber heb meegemaakt; waar ik tijdens mijn studentenjaren onder de afbeeldingen van mijn voorouders op het podium danste, waar ik Tjomme verliefd heb laten worden op Amsterdam.”

Nathalie en Tjomme

Stel #7: Esther Koster en Stephan Gathier

Komende februari is het precies 21 jaar geleden dat Esther en Stephan elkaar hebben ontmoet, bij de befaamde VIP club in Paradiso. Afgelopen augustus heeft Stephan zijn Esther ten huwelijk gevraagd op romantische wijze in Thailand, in het bijzijn van hun zoons Milo en Chivu, twee dagen voordat wij het nieuws van trouwen in Paradiso bekend maakten. Zoals Stephan zelf zei: “Het is ook gewoon 'meant to be'.” Bovendien werden Stephan en Esther maar liefst vier maal aangemeld, door Stephan zelf, zijn zoon Milo en twee vrienden die onafhankelijk van elkaar en van het stel een pleidooi voor hen hielden. Zoon Milo: “Ik zou het echt heel mooi vinden om mijn ouders te zien trouwen op de plek waar ze elkaar ontmoet hebben.”

Steef en Es roos
Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Stel #8: Bart Verbiest en Lilian Seine

Ondanks dat het liefdesverhaal van Bart en Lilian bij Noorderlicht begint, neemt Paradiso een belangrijke plek in in hun leven. Hun aanmelding, een kleurrijk fotoboek over hun liefdesverhaal, ging vergezeld van deze tekst:

“Poptempel Paradiso
bruisend muzikaal epicentrum
van Amsterdam

Dansen en feesten,
London Calling, Bon Iver,
Michael Franti & Spearhead, De Dijk,
Will and the People, Noodlanding!,
Gouden Kabouter Awards,
Ballonnenfeest en Manifesto.

Zó graag zouden wij
daar zelf een keer de hoofd-act zijn.
Samen met andere gelukkige stellen,
onze familie en vrienden.
Een onvergetelijk vet dansfeest.
De liefde en het leven vieren
in de mooiste locatie van de stad.
Als we trouwen in een kerk,
ja, dán in Paradiso.
Die kers op de trouwtaart
willen wij niet missen.”

DSC 0199 bewerkt

Stel #9: Femke Konings en Gerrit Boerstra

Femke schreef ons waarom haar verloofde het verdiende om in Paradiso te trouwen:“Paradiso is voor mijn geliefde Gerrit als zijn tweede huiskamer. Hij komt er minstens één keer per week. Soms vaker. Sinds hij voor het eerst een concertzaal van binnen zag (in 1989) is muziek zijn grootste liefde. Samen met zijn beste vriend staat hij avond aan avond achter in de zaal bandjes te kijken. Het liefst gaat hij naar de bovenzaal waar je de band nog kunt zien voordat ze zijn doorgebroken. De liefde van Gerrit voor Paradiso gaat zelfs zo ver dat hij er tegenover is gaan wonen. Een betonnen hok van 27 m2 met een oude woningbouwkeuken maar voor hem het beste huis denkbaar want: je kunt zonder jas (!) naar Paradiso. De eerste vijf jaar van onze relatie hebben zich aan de Weteringschans afgespeeld; jaren met alleen maar goede herinneringen.” 

En alsof dat nog niet reden genoeg was om geselecteerd te worden uit alle inzendingen, begrijpen we uit Femkes verhaal dat Gerrit een bijzonder zorgzaam en onbaatzuchtig mens is. Als verpleegkundige in het ziekenhuis redt hij mensenlevens, en hij ontfermt zich onder meer over verzwakte hommels, verdwaalde toeristen en verwaarloosde planten. Femke: “Als jullie hem zouden kennen zouden jullie ook van hem houden.”

Femke gerrit

Stel #10: Willem Vermeulen & Melissa Grent

Willem Vermeulen, geboren en getogen in de pijp, is sinds februari 2016 gelukkig verloofd met Melissa Grent. Hun liefdesreis - zoals ze het zelf omschrijven -  begon op een boottocht naar Kiel, waar de kapitein en tevens gemeenschappelijke vriendin hen aan elkaar voorstelt. De vonk sloeg over. Vijf jaar later ving Melissa het bruidsboeket op het huwelijk van een vriendin in Thailand, en tijdens een rondreis door Vietnam zijn ze verloofd. Hun liefdesreis brengt hen terug naar Amsterdam voor een bruiloft in Paradiso: 

“Paradiso, de plek waar we de meest fantastische concerten hebben meegemaakt. Van de Dubliners, Mavis Staples, The Roots tot en met The Tribute to Prince en vele Noodlandingen, wij waren er bij!   Wij zijn dan ook dolgelukkig dat wij op ditzelfde podium elkaar het ja woord mogen geven, in het bijzijn van onze familie en vrienden. En met onze vriendin, de kapitein, als trouwambtenaar.”

Voor hun aanmelding maakten ze deze video:

655247787 1280x720
Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Stel #11: Linda Vermaat en Erik Loots

Een ding wordt duidelijk als je Linda en Erik leert kennen: ze hebben lef. Twee jaar geleden gaven ze hun eigen goedlopende bedrijfjes op om samen de wereld over te reizen voor ‘Twentie Four’, een documentaireserie over ondernemers die de wereld mooier maken en daarmee geld verdienen.
Toen Linda zich aanmeldde voor trouwen in Paradiso, had ze Erik nog niet ten huwelijk gevraagd. Dat deed ze afgelopen oktober in bioscoop Studio K, met een korte film waarin zij Eriks vrienden vroeg ‘Waarom is het leuk om een leven lang bij Erik te blijven?’.  In haar aanmelding beantwoordde Linda die vraag zelf met: “Erik is grappig, durft alles en is heerlijk positief. Zijn vrienden houden van zijn gekkigheid, vrijgevigheid en zijn brute eerlijkheid.” Eriks moeder stuurde ons ook een bericht om uit te leggen waarom Linda en Erik een bijzonder stel zijn: “twee positieve en hartstochtelijke mensen die elkaar gevonden hebben in de liefde, maar samen ook de liefde uitdragen voor ‘making this world a better place’.” 

Erik Linda bij Dam tot Dam