Programma
Nieuwsoverzicht

Toen Jen Cloher nog leefde met afgunst

20 september, 2017

Jencloherpress

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid valt het self-titled album van Jen Cloher ook in de smaak als je niets van de achtergrond weet. Het lezen van de bijsluiter maakt de muziek vervolgens nóg krachtiger.

De Australische rockgeoriënteerde singer-songwriter is altijd al een openhartige verhalenverteller geweest, dit keer bezingt ze een gemoedsaandoening waarmee je niet snel te koop loopt: afgunst.

'I went out on the road with my girlfriend, I watched her have the career most people dream', zingt Cloher op 'Shoegazers'. Die vriendin? Courtney Barnett, vorig jaar nog in een uitverkochte grote zaal van Paradiso. Waar de twee eerder een onschuldig nummer maakten over hun leeftijdsverschil, daar gaat het nu over de mengelmoes van jaloezie, angst, verlies, woede en verdriet die zich bij Cloher openbaarde toen Barnett met haar gitaarkoffer een reis om de wereld maakte die heel wat langer duurde dan 80 dagen. 'You’d been gone so long you could have been dead', valt Cloher met de deur in huis tijdens openingsnummer 'Forgot Myself'. 'When you’re gone too long I become an idea.'

Geheel somber is dit goudeerlijke album gelukkig niet, zo schreef The Daily Indie deze zomer al in een mooi stuk. Het gaat dan ook nadrukkelijk niet over een verbroken relatie. Barnett speelt gitaar op bijna alle nummers en Cloher laat in interviews optekenen dat ze afgunst drie jaar geleden al de deur wees.

Een gastrol op een van de nummers wordt vervuld door Kurt Vile, met wie Barnett volgende maand een album uitbrengt (met o.a. een cover van Cloher's 'Fear Is Like A Forest'). Cloher staat in het voorprogramma van Kurt & Courtney tijdens een Amerikaanse tournee in oktober en november.

Tekst door: Fedde Wiersma

Jencloher YT

Regional Echo

Jen Cloher staat 22 september op Indiestadt

Jen Cloher staat (met Barnett in haar band) op vrijdag 22 september in Paradiso tijdens Indiestadt, met die avond verder Everything Everything, Loney Dear, The Babe Rainbow en Chase City. Met de Indiestadpas ben je er gratis bij.