Programma
Nieuwsoverzicht

Tinariwen naar Paradiso!

18 mei, 2017

Tinariwen1600

Tinariwen is een groep Touaregmuzikanten met een bijzondere geschiedenis. Verdreven uit hun nomadenbestaan in Afrika, zingen ze over politieke bewustwording, onderdrukking en vrijheid. Tinariwen vermengt traditionele Afrikaanse muziek met westerse rock- en popmuziek. De bijzondere sound vond al snel haar weg door de Sahara naar landen ver daarbuiten en werd een groot succes. Het album Tassili werd in 2012 zelfs bekroond met een Grammy. Woestijnrock werd op de kaart gezet. Sindsdien bracht de band nog diverse albums uit en stonden ze op festivals als Glastonbury en Coachella.

Tinariwen1600

Tinariwen - Tinde Final Tinariwen (feat. Lalla Badi)

Hun laatste album verscheen vorig jaar. De plaat, een live-album genaamd Oukis N’Asuf, is opgenomen tijdens een heel bijzonder optreden in het Bouffes du Nord Theater in Parijs. Tinariwen werd daar vergezeld door de 75 jaar oude Lalla Badi waarmee de groep al sinds 1970 een bijzondere band heeft. Ze zien haar als hun beschermer.De titel van het album kan vertaald worden als ‘om te vergeten’ of ‘over een gebroken hart heenkomen’. Hoewel de nummers worden gezongen in het Frans of Tamasheq, komt die boodschap wel over. “When you hear Asuf, you get shivers all over your skin.”, aldus bassist Eyadou ag Leche. De nummers gaan over het gevoel van afzondering van het Touareg kamp en de fysieke omgeving van de woestijn, de leegte, de duisternis en de geesten.

Op woensdag 13 juli kun je de bijzondere groep zelf zien in Paradiso. Het concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics-pas. Helaas is die inmiddels is uitverkocht, maar wil je als eerste weten van de nieuwe pas? Meld je dan hier aan. En ben je er bij de 13e? Sla dan ook de Ticket to the Tropics afterparty met Touaregmuzikant Mdou Moctar niet over. Een drummer, twee gitaren en schurende rock waar je niet op stil kunt blijven staan!

Door Fleur Reuser