Ze gaan al even mee, de mannen van Tinariwen. De band werd in 1982 opgericht in een Libisch kamp waar Afrikaanse bevolkingsgroep de Toeareg militaire training kreeg. Een deel van de bandleden was lang actief in de vrijheidsstrijd voor de nomadenbevolking. Pas sinds de beëindiging van een opstand in Mali in 1996 houden de bandleden zich uitsluitend bezig met het maken van muziek. Muziek die overigens nog altijd een politieke lading heeft.
Tinariwen - Ténéré Tàqqàl
Tinariwen is te omschrijven als een ‘desert blues group’. In 2014 brachten ze het fantastische album ‘Emmaar’ uit. Nu zijn ze terug met hun nieuwe album Elwan, wat ‘de olifanten’ betekent, dat begin februari werd gereleased. Het album werd opgenomen in Joshua Tree, California en M’Hamid El Ghizlane, een oase in Zuid-Marokko. Het eerste nummer dat ze uitbrengen heet Ténéré Tàqqàl, waar een prachtig geanimeerde videoclip bij hoort. “Ténéré’ betekent woestijn. Het nummer gaat over het contrast tussen de natuurlijk ongastvrijheid van de woestijn en de liefde die de inwoners voelen voor de omgeving.”, zo zegt de band. De mannen van Tinariwen worden op het album ondersteund door verschillende gastoptredens van onder meer Kurt Vile, voormalig gitarist van The War on Drugs, en zanger Mark Lanegan.
Nieuwsgierig naar het volledige album? Luister hier naar Elwan. Wil je meer weten over Tinariwen, bekijk dan de documentaire Teshumara, les guitares de la rébellion touareg.
Begin mei speelt Tinariwen weer in Nederland:
2 mei – Doornroosje, Nijmegen
3 mei – Maassilo, Rotterdam
Door Fleur Reuser